Πρωτοχρονιάτικη πίτα του «Μωβ» με τις κρατούμενες της Πέτρου Ράλλη

Γράφει η Αφροδίτη Τζιαντζή

Δημοσιεύουμε σήμερα άρθρο από την Εφημερίδα των Συντακτών για την εκδήλωση του Μωβ στις 26-1-20. Σύντομα θα δημοσιεύσουμε λεπτομερέστερη ενημέρωση για την κατάσταση των γυναικών που κρατούνται. Επίσης, να ευχαριστήσουμε το μπαράκι Beaver στο οποίο μαζεύονταν τα είδη της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και την οργάνωση αλληλεγγύης Παμπειραϊκή που μας έδωσε μεγάλο μέρος της βοήθειας που χρειάστηκε. ΤΟ ΜΩΒ

Ο Γενάρης είναι ο μήνας «το κοπή τη πίτα», όπως λέγονται χάριν αστεϊσμού οι εθιμικές τελετές που αφθονούν τέτοια εποχή. Όμως, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που πραγματοποίησε χθες το Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «το Μωβ», μαζί με τις κρατούμενες στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη, δεν υπήρχε διάθεση για αστειάκια.

Πώς να υπάρχει, όταν η παρέμβαση -γιατί γιορτή δεν τη λες- έγινε στην τσιμεντένια ταράτσα-προαύλιο των κρατητηρίων, περίκλειστη από γκρίζους τοίχους και συρματοπλέγματα, παρουσία των αστυνομικών-δεσμοφυλάκων, με τις περισσότερες γυναίκες να μην έχουν καν το κουράγιο να χαμογελάσουν, πόσο μάλλον να γιορτάσουν, ταλαιπωρημένες, βασανισμένες, ακόμα κι απελπισμένες από την παράταση της κράτησής τους, που για ορισμένες αγγίζει και τους τέσσερις μήνες;

Τα μέλη του «Μωβ» έδωσαν συμβολικά δώρα-πακέτα με προσωπικά είδη και συνομίλησαν με πρόσφυγες και μετανάστριες, από διαφορετικές χώρες (μεταξύ άλλων Αλβανία, Αφγανιστάν, Γεωργία, Ερυθραία, Ιράν, Καμερούν, Κίνα, Μαρόκο, Νιγηρία, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Σομαλία, Τουρκία, Φιλιππίνες, Κίνα), είτε μέσω διερμηνείας είτε στα ελληνικά, καθώς πολλές γυναίκες ζουν και εργάζονται χρόνια στην Ελλάδα, απλώς είχαν την ατυχία να βρεθούν χωρίς χαρτιά.

Η πίτα έγραφε «Ευχές για το 2020, γρήγορη αποφυλάκιση» και ήταν η καλύτερη, αν όχι η μοναδική ευχή που μπορεί κανείς να δώσει στις 34 γυναίκες, που κρατούνται αυτή τη στιγμή στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Ταύρου, όπως είναι η επίσημη ονομασία των κρατητηρίων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής της Πέτρου Ράλλη. Δεν έχει κλείσει μήνας από την επιστολή-κόλαφο, που έστειλε γυναίκα κρατούμενη και δημοσιοποίησε η οργάνωση «Το Σπίτι των Γυναικών», στην οποία γινόταν λόγος για περιστατικά κακομεταχείρισης, σεξουαλικής παρενόχλησης και συνθήκες εξαθλίωσης (βλ. «Eφ.Συν.» 8/1/2020 «Το κολαστήριο της Πέτρου Ράλλη»).

«Το φαγητό τώρα είναι καλύτερο, όμως κάναμε απεργία πείνας για να βελτιωθεί», μας είπε νεαρή κρατούμενη, που είχε καταγγείλει παρενόχληση από αστυνομικό. Ανάμεσα στις κρατούμενες ήταν τουλάχιστον μια γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής βίας, που είχε στο σώμα της σημάδια κακοποίησης.

Όπως παραδέχτηκαν οι αστυνομικοί, το κτίριο παραμένει κρύο, καθώς δεν έχει θέρμανση. Πολλές γυναίκες είχαν σημάδια από τσιμπήματα εντόμων. Οι αστυνομικοί είπαν ότι κάνουν απεντόμωση, αλλά δεν μπορούν να βγάλουν τα στρώματα για να τα καθαρίσουν από κοριούς. «Η κατάσταση είναι καλύτερη τώρα», είπε ο υποδιοικητής του Αλλοδαπών στα μέλη του «Μωβ».

«Πέντε χρόνια ξοδεύτηκαν 65.000 ευρώ και τώρα σε πέντε μήνες 200.000 ευρώ. Υπάρχει βελτίωση», τις ενημέρωσε. Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε τα λεγόμενά του. Πάντως, όσα είδαμε, γιατί τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τους τοίχους των κελιών δεν μπορούσαμε να δούμε, καλά δεν τα λες.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών 27-1-2020