Χωρίς μαντίλα στo Αμπού Ντάμπι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι συνόδευσε τον σύζυγό της κ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψη στο Αμπού Ντάμπι.

Δεν θα αναλύσουμε το ταξίδι του πρωθυπουργού και τους στόχους του, ούτε το λόγο που η κυρία Γκραμπόφσκι τον συνόδευε. Απλώς θα επισημάνουμε ότι η κυρία έκανε το πρόγραμμά της χωρίς να φορέσει μαντίλα ή άλλο κάλυμμα κεφαλής ή σώματος, προφανώς διεκδικώντας τον δικό της ενδυματολογικό κώδικα, όπως έχει δικαίωμα κάθε γυναίκα. Το ίδιο κάνουν οι γυναίκες από χώρες με τον δικό τους ενδυματολογικό κώδικα, όταν κάνουν διεθνείς επισκέψεις, χωρίς κανένας να τους επιβάλει το δυτικό πλαίσιο.

Δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση ή κάποιες “επίσημες” κυρίες της είχαν την αντίθετη πολιτική όταν επισκέφθηκαν Σαουδική Αραβία και Ιράν.

Η Μπέτυ Μπαζιάνα, συνόδευσε τον σύζυγό της Αλέξη Τσίπρα σε επίσκεψη στο Ιράν το 2016, και φόρεσε μαντίλα. Είπε μάλιστα, τότε, ότι φοράω τη μαντίλα για να τιμήσω τις γυναίκες της χώρας την οποία επισκέπτομαι. Δεν είχε ακούσει τίποτα για τις φυλακίσεις και τις κακοποιήσεις όσων από αυτές τις γυναίκες αντιστέκονταν στην επιβολή του τσαντόρ.

Η κ. Κουντουρά, υπουργός τουρισμού, επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία το 2017, για τα θέματα του υπουργείου της φυσικά, και φόρεσε την αμπάγια. Δηλώσεις σχετικές δεν γνωρίζουμε να έκανε, μίλησε με τον ενδυματολογικό της κώδικα.

Φαίνεται ότι η κ. Γκραμπόφσκι έκανε απλώς το αυτονόητο, το οποίο κάνουν όλες, απ’ όσο ξέρουμε, οι “επίσημες” γυναίκες της εξουσίας που επισκέπτονται χώρες σαν αυτές που αναφέρουμε. Οι ανεπίσημες, οι τουρίστριες, επιβάλλεται να φορέσουν αυτό που απαιτούν οι σχετικές κυβερνήσεις, αλλιώς δεν μπορούν καν να βγουν από το ξενοδοχείο τους. Αλλά, αυτό είναι άλλη συζήτηση.

Παλαιότερο και αναλυτικότερο δημοσίευμα του Μωβ, του 2017, εδώ: