Τριών ημερών βρέφος εγκαταλείφθηκε σε παραλία της Πάτρας

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Νέο κρούσμα εγκατάλειψης βρέφους, στην Πάτρα αυτή τη φορά, από γυναίκα που γέννησε στο δημόσιο νοσοκομείο με καισαρική τομή. Η γυναίκα λέει ότι η οικογένειά της δεν το ήξερε, και δεν είχε καμιά βοήθεια από τον βιολογικό πατέρα.

«Το βράδυ της Τρίτης (στις 3.30 τη νύχτα) πήρα το μωρό και έφυγα από το νοσοκομείο χωρίς να μου δώσουν εξιτήριο οι γιατροί. Περιπλανήθηκα για ώρες στην παραλία. Δεν ήξερα τι να κάνω, ήμουν σε απόγνωση. Τελικά αποφάσισα να το αφήσω στην άκρη της παραλίας» είπε η 27χρονη.

Το βρέφος βρέθηκε νεκρό την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου από μια γυναίκα, που ειδοποίησε το λιμεναρχείο, το οποίο το περισυνέλεξε. Η μητέρα συνελήφθη σύντομα στο σπίτι της δικής της μητέρας, όπου κατοικούσε, και αναμένεται να σχηματισθεί δικογραφία εις βάρος της. Βρίσκεται προφανώς σε οικτρή ψυχολογική κατάσταση, και χρήζει ψυχολογικής στήριξης.

Όπως είπε η ίδια στον συνήγορό της, γέννησε μόνη της, χωρίς την παρουσία κάποιου συγγενικού προσώπου, καθώς δεν γνώριζε κανείς ότι  ήταν έγκυος. Ο συνήγορος επίσης δήλωσε ότι η κοπέλα του ανέφερε  ότι προέβη στην εγκατάλειψη εξαιτίας της ντροπής που ένιωθε.

Το πώς είναι δυνατόν να μένει στο ίδιο σπίτι με τη μητέρα της και κανείς να μην έχει αντιληφθεί την εγκυμοσύνη της, είναι μεγάλο ερώτημα. Το ίδιο συνέβη και με μια από τις δύο νεαρές γυναίκες που εγκατέλειψαν πέρυσι τα νεογέννητά τους και τα εξέθεσαν στο θάνατο.

Το θλιβερό αλλά και τραγικό περιστατικό, κρούει το καμπανάκι για την ανάγκη ενημέρωσης των γυναικών για το δικαίωμα στην έκτρωση, ώστε να μην φθάνουν να γεννήσουν ένα ανεπιθύμητο βρέφος, και είναι ένας ακόμα λόγος για την αποενοχοποίηση της έκτρωσης και για να στηλιτευθούν τα φονταμενταλιστικά κηρύγματα εναντίον της.

Από την πλευρά μας, ζητούμε από τις αρχές να έχουν κατανόηση για την τραγική ψυχολογική κατάσταση αυτής της νέας γυναίκας, που θα μπορούσε να αφήσει το βρέφος στο νοσοκομείο και να φύγει. Δεν το έκανε όμως, γιατί δεν μπορούσε να σκεφτεί μέσα στη μεγάλη ταραχή της και την ντροπή που ένιωθε, όπως αναφέρεται πιο πάνω.

Φυσικά η έκθεση βρέφους είναι εγκληματική ενέργεια, η πολιτεία όμως και οι αρχές πρέπει πάντα να λαμβάνουν υπόψιν τις κοινωνικές συνθήκες που δυστυχώς οδηγούν κάποιες νέες γυναίκες σε αυτού του είδους τη συμπεριφορά απέναντι σε ανεπιθύμητα βρέφη τα οποία γέννησαν.