Μεξικό: απεργία γυναικών ενάντια στη βία στις 9 Μάρτη

Μετάφραση-προσαρμογή Σίσσυ Βωβού

Οι μεξικάνες καλούν σε πανεθνική απεργία μετά από σειρά βάρβαρων γυναικοκτονιών

Οι πρόσφατες υποθέσεις γυναικοκτονιών, όπως της Ίνγκριντ Εσκαμίλια και της Φατίμα Σεσίλια Αλντριγκέτι έχουν προκαλέσει αποτροπιασμό στο Μεξικό, όπου δέκα γυναίκες δολοφονούνται κάθε μέρα, τέσσερα παιδιά εξαφανίζονται και οι αρχές σπάνια διαλευκαίνουν τις υποθέσεις ή τιμωρούν τους εγκληματίες.

 

Συνεπώς οι γυναίκες υψώνουν τη φωνή τους για να ζητήσουν ισότητα, δικαιοσύνη, και την εξάλειψη της έμφυλης βίας, ιδιαίτερα των γυναικοκτονιών.

Για δεκαετίες, οι γυναίκες συνθλίβονται τόσο από τις γυναικοκτονίες όσο και από την ατιμωρησία, κάτι που κυριαρχεί από τότε που έγινε σειρά γυναικοκτονιών στην περιοχή Ciudad Juarez τη δεκαετία του 1990. Τρομακτικά ποσοστά γυναικοκτονιών ακολούθησαν στην Πολιτεία του Μεξικού τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μεταξύ αυτών και οι πιο πρόσφατες υποθέσεις της Ίνγκριντ Εσκαμίλια και της Φατίμα Σεσίλια Αλντριγκέτι.

Στις 9 του Μάρτη οι γυναίκες σκοπεύουν να μην πάνε στη δουλειά, να μην πάνε στο σχολείο, να μην πάνε τις κόρες τους στο σχολείο, να μην κάνουν ψώνια και ζητούν από τους άντρες να γίνουν σύμμαχοι και να βοηθήσουν τις γυναίκες την ημέρα αυτή.

Ο σκοπός είναι να δώσουν ορατότητα στο ρόλο που έχουν οι γυναίκες στο Μεξικό και να κάνουν μια ριζοσπαστική δήλωση ενάντια στις γυναικοκτονίες, το μισογυνισμό και την ανισότητα.

Τώρα κάποια Πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια, όσο και η κυβέρνηση της Πολιτείας του Μεξικού και πολιτικά κόμματα έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στην απεργία των γυναικών.

Πολλοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης, μεταξύ αυτών η υπουργός Εσωτερικών, έχουν δηλώσει ότι συμμετέχουν και καλούν στην απεργία.
Παρόμοια, η δήμαρχος της πόλης του Μεξικού Κλαούντια Σάινμπάουμ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο δήμος της στελεχώνεται κυρίως από γυναίκες οι οποίες είναι δεσμευμένες στην απάλειψη των διακρίσεων, την ισότητα των φύλων και κάθε είδους βία κατά των γυναικών.

Από τη μεριά της, η πρόεδρος της Κάτω Βουλής Λάουρα Ρόγιας ανέφερε ότι θα φροντίσει να ληφθεί απόφαση ώστε όλες οι γυναίκες του Σαν Λαζάρο που θα απεργήσουν, δεν θα έχουν περικοπή του ημερομισθίου τους.

Επίσης η πρόεδρος της Γερουσίας, Μόνικα Φερνάντες, δήλωσε ότι ο οργανισμός της είναι αλληλέγγυος με την απεργία και οι γυναίκες που εργάζονται θα μπορέσουν να συμμετέχουν.

Αντίθετα, η Μπεατρίς Γκουτιέρεζ Μίλερ, σύζυγος του προέδρου της χώρας Αντρές Μανουέλ Λοπέζ Ομπραντόρ ενώ αρχικά έβγαλε ανακοίνωση για την υποστήριξή της στην απεργία, αργότερα έβγαλε ένα μήνυμα που έλεγε Όχι στην απεργία, και ανακοίνωσε ότι μπορούν όσες και όσοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τη βία να φορέσουν ένα άσπρο μαντίλι.
Ήδη 8 από τις πολιτείες του Μεξικό, δήλωσαν την υποστήριξή τους στην απεργία.

ΠΗΓΗ El Universal English