Δύο συλλήψεις για διαδικτυακές απειλές στη Λέσβο

6/3/2020

Αλιεύει η Κλέα  Δουμπλίδου

Ακροδεξιοί με την ανοχή των Αρχών επί ημέρες έκαναν ελέγχους σε άλλους πολίτες και σε πολλές περιπτώσεις χτύπησαν άλλους πολίτες που αντέδρασαν, μέχρι και γυναίκα εκπαιδευτικό, ζούμε ακραίο εκφασισμό, ακραία απειλή για όλους μας όταν αποφασίζουν ότι ο άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος», τόνισε η υπεύθυνη του ΠΙΚΠΑ Λέσβου και βραβευμένη από τον ΟΗΕ για την προσφορά βοήθειας στους πρόσφυγες Έφη Λατσούδη μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη, με αφορμή την σύλληψη δύο ατόμων που απείλησαν την ίδια και άλλους.

«Έχουν συμβεί πάρα πολλά αυτές τις ημέρες, από τις πιο σκοτεινές που έχουμε ζήσει στο νησί», είπε η κ. Λατσούδη, «απίστευτη βία, επιθέσεις, χυδαιότητα, κυρίως τρομοκρατία προς κάθε φωνή ανθρωπιάς … Όλες αυτές οι φωνές, της τρομοκρατίας προς πολίτες, υπήρχαν μεν, αλλά είχαν λουφάξει όλα αυτά τα χρόνια. Ο κυρίαρχος λόγος, η πολιτική κατάσταση και οι τοπικές Αρχές τους έδωσαν θάρρος, να βγουν και να μιλούν ανοιχτά και να επιτίθενται. Όλη αυτή η ανοχή και η ατιμωρησία δημιούργησε αυτή την κατάσταση».

Αν και η ίδια όπως είπε είχε δεχθεί και στο παρελθόν πάρα πολλά, σχόλια και συκοφαντίες, «ήταν πολύ κρυμένα, τώρα ανάρτηση στο facebook … έλεγε ότι ουσιαστικά χρηματοδοτούμαστε από τουρκική οργάνωση, που είναι ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν έχει καμία σχέση με χρηματοδοτήσεις σε εμάς … καμία σχέση με χρήματα. Φυσικά, είμαστε περήφανοι να γνωρίζουμε και να δουλεύουμε, να γνωρίζουμε χρόνια ακτιβιστές που διώκονται στην Τουρκία, δικηγόρους, ανθρώπους πάρα πολύ σοβαρούς. Αλλά καμία σχέση με αυτό που παρουσιάζουν και το μίσος που ξεσηκώνουν … ότι οι πρόσφυγες είναι εχθροί, οι Τούρκοι είναι εχθροί, ότι η πατρίδα κινδυνεύει άρα όλα τα δικαιολογούμε … είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, έχουμε δεχθεί απίστευτες επιθέσεις, όχι μόνο λεκτικές … έχουν βγει τα χειρότερα στοιχεία στο δρόμο, με την ανοχή των Αρχών».

«Κάναμε μήνυση στην Αστυνομία τόσο σε αυτόν που έκανε την ανάρτηση όσο και σε αυτούς που είχαν ποστάρει απειλητικά και υβριστικά σχόλια, μερικά πολύ απειλητικά (κάποια σβήστηκαν), πολύ χυδαία. Ήταν κάποια που στράφηκαν πάρα πολύ συγκεκριμένα προς εμένα, με τρόπο που σοκαρίστηκα. Γιατί η ατομική μας ακεραιότητα είναι σημαντική, αλλά το να παίζονται οι ζωές και άλλων είναι άλλο επίπεδο». Έγραφαν για το ΠΙΚΠΑ «πάμε μία βολτίτσα» κτλ. και έδιναν τηλέφωνα, «αν είσαι έτοιμος» κτλ. Ανέφερε ότι πρόκειται για άτομο που είναι ιδιαίτερα ενεργό στα επεισόδια που έχουν προηγηθεί, ενώ άλλος είναι γνωστός και στην Αστυνομία.

Οι άνθρωποι της ΕΛΑΣ «δεν το περιμέναμε με όλα που έχουν γίνει στο νησί, αλλά κινήθηκαν πολύ γρήγορα» και τους συνέλαβαν, «πήραν 48ωρη προθεσμία να απολογηθούν».
Όπως τόνισε σε άλλο σημείο, «η λογική “οι άνθρωποι είναι εξαγριωμένοι” σημαίνει ότι ο εξαγριωμένος μπορεί να κάνει τα πάντα … αλλά κανείς δεν μιλάει για το λόγο που είναι εξαγριωμένοι. Γιατί τότε όλοι θα πάμε στην ίδια πλευρά, ότι είμαστε εξαγριωμένοι με την πολιτική της κυβέρνησης, την Ευρώπη, το τι κάνουμε».

Η κ. Λατσούδη περιέγραψε τις δραματικές καταστάσεις που εκτυλίσσονται στην Λέβσο τονίζοντας ότι «τα πράγματα είναι ακραία, πάρα πολύ επικίνδυνα, έχουν χτυπήσει πολλούς … ζούμε καταστάσεις με “νομιμοποιημένα” σημεία ελέγχου όπου πολίτης ελέγχει πορτ-παγκάζ άλλων, μήπως μεταφέρουν καμία φρατζόλα ψωμί και την πας σε πρόσφυγα, ή γάλα, ή νερό … υπάρχουν άνθρωποι ντόπιοι … ο διπλανός σου, ο γείτονάς σου … άνθρωποι που αντέδρασαν … καθηγήτρια που είπε “ποιοι είστε, με ποιο δικαίωμα το κάνετε αυτό “, της σπάσαν το κεφάλι … Πολλοί δεν καταγγέλλουν, το μέγεθος είναι πολύ μεγάλο, φοβούνται γιατί είναι ο διπλανός τους. Έχουν στήσει τρομοκρατία, “μην τολμήσετε γιατί σας έχουμε κάνει λιώμα”, απειλούν συνέχεια».

Εκτίμησε εξάλλου ότι «την ιστορία με τα ΜΑΤ την πληρώσαμε πάρα πολύ άσχημα, μπήκαμε όλοι μπροστά, θεωρήσαμε ότι το ενωτικό πνεύμα θα βοηθήσει. Και τελικά δώσαμε δύναμη στα χειρότερα σκουπίδια αυτού του τόπου … και τώρα συζητάμε για το μέλλον μας, αν μπορούμε να βγούμε έξω και να πούμε “αυτό είναι λάθος, αυτό είναι σωστό, εγώ πιστεύω αυτό”, να το πω ελεύθερα και να μην μου σπάσουν το κεφάλι».

Και την ίδια ώρα «η κατάσταση στην Μόρια και το λιμάνι είναι πιο άθλια από ποτέ, άφησαν 600 ανθρώπους μέσα στο λιμάνι … στη βροχή και στο κρύο, να μην μπορεί να πλησιάσει κανείς, να μπουν οι δικηγόροι, κανένας. Ένα παιδί πέθανε και δεν ξέρει κανείς πού είναι αυτοί οι γονείς που έχασαν το παιδί τους. Αυτοί οι… εχθροί του τόπου, πού είναι; Πού τους έχουν χώσει, πώς θα τους μπουζουριάσουν; Πού θα τους απελάσουν;».

«Ζούμε έναν ακραίο εκφασισμό, μία ακραία απειλή για όλους μας, όχι για τους πρόσφυγες, όταν αποφασίζουν ότι ο άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος», τόνισε η κ. Λατσούδη. Τόνισε πάντως ότι υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία καταγραφής των επιθέσεων που έχουν γίνει, για μαζική κίνηση προς την Εισαγγελία.

Πηγή :  ΣΤΟΚΟΚΚΙΝΟ