Στοχοποίηση δημοσιογράφων και αλληλέγγυων στη Λέσβο

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Δύο πρόσφατα περιστατικά δείχνουν ότι στη Λέσβο συγκεκριμένοι κύκλοι καλλιεργούν ένα ιδιαίτερα εχθρικό κλίμα απέναντι σε δημοσιογράφους και αλληλέγγυους

Το σοκ που προκάλεσε η εικόνα μιας ομάδας πολιτών να μην επιτρέπουν σε φουσκωτό με αιτούντες άσυλο να προσεγγίσει το λιμάνι της Θέρμης στη Λέσβο, ήταν απλώς μία από τις εκφράσεις ενός κλίματος που διαμορφώνεται στο νησί από τη μεριά κύκλων με ακροδεξιά πρακτική και νοοτροπία και οι οποίοι στοχοποιούν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους

Το πρώτο περιστατικό αφορά την Ανθή Παζιάνου, δημοσιογράφο της τοπικής ιστοσελίδας stonisi.gr, ανταποκρίτριας της εφημερίδας «Καθημερινή» και του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πηγαίνοντας να καλύψει τη Δευτέρα 4 Μαρτίου τα όσα συνέβαιναν στη διασταύρωση της Μόριας, σημείο στο οποίο ήταν και την προηγούμενη μέρα καλύπτοντας τις εξελίξεις, ομάδα κατοίκων της επιτέθηκε, καθυβρίζοντάς την, προσπάθησαν να της πάρουν το κινητό και μάλιστα προσπάθησαν να την παραδώσουν στην αστυνομία.

Τελικά, χάρη στην παρέμβαση της τοπικής διοικήτριας της Τροχαίας κατάφερε να απεγκλωβιστεί και την επόμενη μέρα προχώρησε στην κατάθεση μήνυσης προσκομίζοντας και σχετικό οπτικό υλικό.

Ο Κωνσταντίνος Μητράγκας, εκ μέρους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ), και η Έφη Λατσούδη, από τον χώρο ανοιχτής φιλοξενίας στο πρώην ΠΙΚΠΑ της Λέσβου, επιλέχθηκαν για τη συνεχή και ακούραστη εθελοντική εργασία τους κατά την προσφυγική κρίση του 2015 στις ελληνικές ακτές.

Την ίδια ώρα στο στόχαστρο ακροδεξιών βρέθηκε και η Έφη Λατσούδη, γνωστή για τη δουλειά της στο πρότυπο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργεί στη Λέσβο στον πρώην κατασκηνωτικό χώρο του ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης. Θυμίζουμε ότι το 2016 η Λατσούδη μοιράστηκε με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η Λατσούδη κατήγγειλε ότι κυκλοφορούσε σε βάρος ένα διαδικτυακό fake news που υποστήριζε ότι το ΠΙΚΠΑ χρηματοδοτείται από τουρκική οργάνωση. Στα σχόλια που συνόδευαν την ανάρτηση αρκετοί προέτρεπαν σε πράξεις βίας εναντίον της ίδιας και του κέντρο φιλοξενίας.

Απευθύνθηκε στην Εισαγγελία που έδωσε εντολή να εντοπιστούν τα φυσικά πρόσωπα που διατύπωναν τέτοιες απειλές. Εντοπίστηκαν ένας γνωστός ακροδεξιός, που μάλιστα έδινε και το τηλέφωνό του και ένα άλλο πρόσωπο. Οι συγκεκριμένοι προσήχθησαν στο πλαίσιο του αυτόφωρου, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και αφέθηκαν ελεύθεροι με τη δίκη τους να έχει οριστεί για την Παρασκευή 6 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: in.gr 5-3-20

Η αρχική φωτογραφία είναι αρχείου, με θέμα πρόσφυγες