Γυναικεία τμήματα κομμάτων για 8η Μάρτη

8/3/2020

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Μαζικά και δυναμικά στη φεμινιστική απεργία της 8ης Μάρτη.

 ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ –ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Ισότητα-Κοινωνική Δικαιοσύνη-Προστασία του Πλανήτη-Ειρήνη

Σήμερα, καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει επιτύχει την ισότητα των φύλων. Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε η πορεία προς την γυναικεία χειραφέτηση, για ίσα δικαιώματα και ελευθερίες παντού, είναι εξαιρετικά αργή. Οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να υποτιμούνται και να υφίστανται διακρίσεις και ανισότητες, να έχουν λιγότερες επιλογές, να εργάζονται περισσότερο και να κερδίζουν λιγότερα. Την ίδια στιγμή παραμένει αόρατη η μη αμειβόμενη εργασία των γυναικών και η συμβολή τους στο ΑΕΠ,  απουσιάζουν από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και να βιώνουν πολλαπλές μορφές βίας στο σπίτι και στους δημόσιους χώρους. Επιπλέον, διαχρονικές κατακτήσεις και επιτεύγματα του φεμινιστικού κινήματος καταστρατηγούνται ή απειλούνται με κατάργηση, από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που κυριαρχούν και εφαρμόζονται από δεξιές και αυταρχικές κυβερνήσεις στον κόσμο και στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. εφαρμόζοντας νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές πολιτικές, γκρεμίζει το κοινωνικό κράτος, καταργεί κοινωνικές παροχές και ρυθμίσεις που εξυπηρετούσαν τη συμφιλίωση επαγγελματικής –οικογενειακής και προσωπικής ζωής και ακυρώνει κατακτήσεις και θεσμικά μέτρα για την ισότητα των φύλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα  υιοθετεί στερεοτυπικές  αντιλήψεις  για το ρόλο των γυναικών ή και την αποκλειστική τους ταύτιση με την οικογένεια και τη μητρότητα και χρεώνει το δημογραφικό πρόβλημα αποκλειστικά στις γυναίκες, υποτιμώντας την άμεση διασύνδεσή του με την ανάκαμψη της οικονομίας, τη  μείωση της ανεργίας, την αύξηση των αμοιβών και την ανάπτυξη της κοινωνικής πρόνοιας. Παράλληλα, από ακροδεξιούς  κύκλους και κυβερνητικά στελέχη, επιχειρείται η κατάργηση του θεσμικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση και στον έλεγχο των σωμάτων τους, με πρόσχημα την «επιβίωση του έθνους».

Δε θα επιτρέψουμε να μας γυρίσουν πίσω – Δε θα μείνουμε άπραγες απέναντι στην άρση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή εκατομμυρίων γυναικών στην Ευρώπη και τον κόσμο και αξιοποιώντας τις συλλογικές μας εμπειρίες, αγωνιζόμαστε από κοινού για τα φεμινιστικά προτάγματα της απελευθέρωσης των γυναικών από κάθε μορφή καταπίεσης και κοινωνικής υποτίμησης από τα κοινωνικά στερεότυπα με βάση το φύλο και για την κατάργηση των πατριαρχίας, ενάντια στις έμφυλες ανισότητες και διακρίσεις, στο σεξισμό, τον ρατσισμό και την ομοφοβία.

 

Ο φεμινιστικός  αγώνας μας σήμερα εμπλουτίζεται και συνδέεται με την υπεράσπιση του πλανήτη, της ειρήνης και της αλληλεγγύης γιατί στην κλιματική κρίση, στους πολέμους και την προσφυγιά, τα πρώτα θύματα είναι οι γυναίκες.

 

Διεκδικούμε:

·         Ίση συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων (50-50)

·         Εξάλειψη βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών. Όχι άλλες γυναικοκτονίες.

·         Δημόσιες πολιτικές και ισχυρό συμπεριληπτικό κράτος πρόνοιας για όλες τις γυναίκες χωρίς διακρίσεις.

·         Πλήρη εργασία και ίση αμοιβή, με ασφάλιση και ίσα εργασιακά δικαιώματα.

·         Δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη.

·         Προστασία της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

·         Ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στη μαθησιακή ύλη όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

·         Δικαίωμα στην αντισύλληψη, την άμβλωση και τη γέννα.

·         Εξάλειψη του σεξισμού και των διακρίσεων με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

·         Συμμετοχή των γυναικών στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στις εφαρμογές των προγραμμάτων της τεχνητής νοημοσύνης.

·         Ενσωμάτωση του φύλου στις περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές.

·         Υποδοχή στην Ευρώπη όλων των προσφυγισσών-μεταναστριών.

Καλούμε όλες τις γυναίκες να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά

ΣΤΗ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 8ης ΜΑΡΤΗ

 

Πηγή : Left.gr

ΑΝΤΑΡΣΥΑ 8 ΜΑΡΤΗ- Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση και το σεξισμό

Οι ταξικές επιθέσεις που εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ σε όλη την εργατική τάξη χτυπάνε με ιδιαίτερα μανία τις γυναίκες. Οι επιθέσεις της κυβέρνησης, που θέλει να απολύσει τους συμβασιούχους, να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας να διαλύσει ταμεία και να πετσοκόψει συντάξεις, στρέφονται πολύ περισσότερο ενάντια στις γυναίκες της εργατικής τάξης αφού σε μεγάλους κλάδους όπως στα νοσοκομεία και στην εκπαίδευση οι συμβασιούχοι είναι κατά πλειοψηφία γυναίκες.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. για λογαριασμό της άρχουσας τάξης επιστρατεύει την επιστροφή στις «παραδοσιακές αξίες» (όπως η πρόσφατη χυδαία εκστρατεία ενάντια στις εκτρώσεις για το «αγέννητο παιδί») που θέλει τη γυναίκα σπίτι να γεννάει και μεγαλώνει τα παιδιά να φροντίζει σύζυγο και ηλικιωμένους. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, νομοθετεί για να πάρει πίσω τις κατακτήσεις των εργαζόμενων γυναικών. Με την πολιτική τους θέλουν να κρατήσουν τη γυναίκα υποτακτική κ στο περιθώριο της κοινωνικής και πολιτικής ζωης.

Το 2019 για πρώτη φορά στις 8 Μάρτη έγινε απεργία με αιτήματα για δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς που θα λειτουργούν όλο το 24ωρο, ισότητα στους μισθούς και τις συντάξεις, ΚΑΠΗ και γηροκομεία σε κάθε γειτονιά, δημόσιες και δωρεάν δομές για οικογενειακό προγραμματισμό, δημόσιες και δωρεάν εκτρώσεις και αντισύλληψη.

Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί παλεύουν για άδεια κύησης και μητρότητας. Οι συμβασιούχοι στα νοσοκομεία για την ανανέωση των συμβάσεων τους, οι καθαρίστριες στο αντικαρκινικό νοσοκομείο “Άγιος Σάββας” που ήταν και στο κεφάλι της διαδήλωσης πέρσι στις 8 Μάρτη για την παραμονή τους στη δουλειά.

Το κέρδισμα αυτής της μάχης δυναμώνει όλη την εργατική τάξη, άντρες και γυναίκες, απέναντι στα αφεντικά. Η σύγκρουση με τις σεξιστικές ιδέες της άρχουσας τάξης, τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τη βία κατά των γυναικών, είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του αγώνα.

Σε αυτή τη μάχη παίρνουμε δύναμη και έμπνευση από το διεθνή ξεσηκωμό ενάντια στη γυναικεία καταπίεση! Από τις μπαλαρίνες που απεργούν στο Παρίσι που σαρώνεται από τις απεργίες για το ασφαλιστικό του Μακρόν, μέχρι τις γυναίκες στο Ιράκ, και την Αμερική του Τραμπ! Οι ρίζες του σεξισμού και των διακρίσεων είναι κοινές και βρίσκονται στο σάπιο σύστημα του καπιταλισμού.

Πριν από 110 χρόνια με πρόταση της επαναστάτριας Κλάρα Τσέτκιν, στην Συνδιάσκεψη Σοσιαλιστρίων Γυναικών στην Κοπεγχάγη, καθιερώθηκε η 8 Μάρτη ως μέρα αγώνα για να τιμηθούν οι εργατικοί αγώνες των γυναικών. Ήταν η περίοδος που σε Ευρώπη και Αμερική ξεσπούσαν μεγάλες απεργίες και κινήματα όπου πρωτοστάτησαν γυναίκες. Κορυφαίο παράδειγμα είναι ο ρόλος των γυναικών στη Ρώσικη Επανάσταση. Ξεκίνησε με μία μαζική από τα κάτω απεργία στις 8 Μάρτη το 1917 και οδήγησε στην έφοδο στον ουρανό.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δίνει όλες τις δυνάμεις της ώστε τα αιτήματα της μισής εργατικής τάξης, των γυναικών, να γίνουν αιτήματα πάλης όλου του εργατικού κινήματος και να συνδεθούν με την προοπτική της ανατροπής του καπιταλισμού.

Πηγή : Elaliberta.gr

Ανακοίνωση της ΟΓΕ για την 8η Μάρτη 2020

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) μπροστά στην 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, απευθύνεται σε όλες τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις αυταπασχολούμενες της πόλης και της υπαίθρου, τις νέες μητέρες, τις φοιτήτριες, τις συνταξιούχους, τις μετανάστριες και πρόσφυγες, οε όλες τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου.

Σήμερα, 110 χρόνια από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Εργαζόμενης Γυναίκας, με πρόταση της αγωνίστριας του εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν. οι αγώνες για τη γυναικεία ισοτιμία είναι αναγκαίοι, αφού οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών ζουν και βασιλεύουν. Το δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, την προστασία της μητρότητας, την κοινωνική και προσωπική τους ζωή και τον ελεύθερο χρόνο συντρίβονται από τη βαρβαρότητα, που έχει θεό τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών κολοσσών.

Κι όμως, σήμερα οι τεράστιες επιστημονικές δυνατότητες και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να εξασφαλίσουν μια ζωή όπως αξίζει σε μας και τα παιδιά μας. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε όλες σταθερή εργασία, με σταθερό ωράριο, με μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες μας. με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, να δουλεύουμε λιγότερες ώρες και να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα μας. και να συμμετέχουμε στην κοινωνική δράση.

  • Όλοι αυτοί που σήμερα μας καλούν να κάνουμε υπομονή, να «σφίξουμε τα δόντια», να συμβιβαστούμε με τα ελάχιστα, την ίδια ώρα απλόχερα χαρίζουν δισεκατομμύρια ευρώ στη δολοφονική μηχανή του NATO, μετατρέπουν την Ελλάδα σε στόχο, αλλά και οε ορμητήριο επιθέσεων σε Βάρος άλλων λαών. Μετατρέπουν την χώρα μας οε μια απέραντη «φυλακή» για χιλιάδες πρόσφυγες γυναίκες με το παιδιά στην αγκαλιά.
  • Έχουν κάνει τη ζωή μας λάστιχο και μας θέλουν «ευέλικτες», ώστε να αποδεχόμαστε εργασία χωρίς δικαιώματα και μητρότητα χωρίς προστασία από το κράτος Είμαστε σε μια ατέρμονη τρεχάλα που μας εξουθενώνει, που σκοτώνει τις ανάγκες και τα όνειρα μας
  • Η φροντίδα της οικογένειας, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ. όπως και η Υγεία, πέφτει στις πλάτες μας αφού θεωρείται ατομική – οικογενειακή μας ευθύνη.

Αποκαλύπτουμε όσους και όσες θέλουν να θολώσουν τα νερά, όσες μας καλούν να τα βάλουμε με «το ανδρικό φύλο που κυριαρχεί στην εξουσία», για να «βγάλουν λάδι» τον πραγματικό μας αντίπαλο, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις που τους εξυπηρετούν Καταγγέλλουμε όσες καλούν «όλες τις γυναίκες να πάνε μαζί». Εμείς, οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου, δεν έχουμε τίποτα κοινό με τις γυναίκες μετόχους και μεγαλοστελέχη επιχειρηματικών ομίλων, με όλες αυτές τις γυναίκες που συμμετέχουν οε κυβερνήσεις σε κοινοβούλια, δήμους και περιφέρειες και στηρίζουν την πολιτική που τσακίζει το δικαιώματα μας και σπέρνει εκμετάλλευση, καταπίεση, πόλεμο και προσφυγιά.

Η διέξοδος για μας τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και τη διεκδίκηση.

Οι αγώνες των εργατριών του περασμένου αιώνα, που σήκωσαν το ανάστημα τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, φωτίζουν και σήμερα τους αγώνες των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα. Εντείνουμε την πάλη μας για το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.

Τιμάμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δυναμώνοντας το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυταπασχολουμένων, τους αγροτικούς και φοιτητικούς συλλόγους

Στην τελική ευθεία μπροστά στις 8 Μάρτη, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ, μαζί με τα σωματεία και τους φορείς που συμπορεύονται, εντείνουν τη δράση τους. Με μολύβι και χαρτί σχεδιάζουν τις εξορμήσεις τους, ώστε να φτάσουν η ανακοίνωση και το κάλεσμα για τη συγκέντρωση σε κάθε χώρο δουλειάς στην περιοχή τους, ιδιαίτερα σε κλάδους όπου συγκεντρώνονται γυναίκες.

Οργανώνουν κοινές εκδηλώσεις με συνδικαλιστικές οργανώσεις, τόσο με σωματεία που έχουν ξανασυναντηθεί σε διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις, όσο και με συνδικάτα με τα οποία η Μέρα της Γυναίκας μπορεί να γίνει μια αφετηρία για κοινή δράση. Φροντίζουν στο άνοιγμά τους να μην παραλείψουν κανέναν από τους χώρους που «αγκαλιάζει» η δράση τους όλο το χρόνο, τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία, τις υπηρεσίες Υγείας, τα πανεπιστήμια και τις σχολές.

Πηγή : Καμπάνια ΟΓΕ 2020