Γ.Γ. του ΟΗΕ: Ανισότητα των φύλων-Η μεγαλύτερη ανθρωπιστική πρόκληση

9/3/2020
Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού
Mε την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών ο γ. γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μάς απέστειλε το ακόλουθο άρθρο κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα.

Η ανισότητα των φύλων είναι μια κατάφωρη αδικία της εποχής μας και η μεγαλύτερη ανθρωπιστική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Η ισότητα των φύλων, όμως, προσφέρει λύσεις σε κάποια από τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα της εποχής μας.

Οι γυναίκες βρίσκονται παντού σε χειρότερη θέση από τους άντρες, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες. Η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη για τις γυναίκες που ανήκουν σε μειονότητες, για τις ηλικιωμένες, για τις γυναίκες με αναπηρία, για τις γυναίκες μετανάστες και πρόσφυγες.

Παρ’ όλο που τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδο στα δικαιώματα των γυναικών, από την κατάργηση νόμων που επέβαλαν διακρίσεις μέχρι την αύξηση του ποσοστού των κοριτσιών στα σχολεία, αντιμετωπίζουμε σήμερα μεγάλη οπισθοδρόμηση.

Η νομική προστασία ενάντια στον βιασμό και στην ενδοοικογενειακή βία εξασθενίζει σε ορισμένες χώρες, ενώ σε άλλες υιοθετούνται πολιτικές που τιμωρούν γυναίκες, από τις πολιτικές λιτότητας μέχρι την καταναγκαστική αναπαραγωγή. Τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας απειλούνται από όλες τις πλευρές.

Όλο αυτό συμβαίνει επειδή η ισότητα των φύλων είναι κατά κύριο λόγο ζήτημα ισχύος. Αιώνες διακρίσεων και βαθιά ριζωμένης πατριαρχίας έχουν δημιουργήσει μεγάλο χάσμα ισχύος μεταξύ των φύλων στις οικονομίες, στα πολιτικά συστήματα και στις επιχειρήσεις μας. Οι αποδείξεις υπάρχουν παντού.

Οι γυναίκες είναι ακόμα αποκλεισμένες από τις κορυφαίες θέσεις, από τις κυβερνήσεις και τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών μέχρι τις υψηλού κύρους τελετές απονομής βραβείων. Οι γυναίκες, που είναι ηγέτες ή δημόσια πρόσωπα, δέχονται παρενοχλήσεις, απειλές και κακοποιήσεις εντός και εκτός του διαδικτύου. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων είναι απλώς ένα σύμπτωμα του χάσματος ισχύος μεταξύ τους.

Ακόμα και τα υποτιθέμενα ουδέτερα δεδομένα, που χρησιμοποιούνται στη λήψη αποφάσεων για θέματα που αφορούν από τον πολεοδομικό σχεδιασμό μέχρι τη δοκιμή φαρμάκων, βασίζονται συχνά σε έναν «προεπιλεγμένο άντρα» καθώς οι άντρες θεωρούνται πρότυπα και οι γυναίκες εξαίρεση.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με τον μισογυνισμό και την ακύρωση των επιτευγμάτων τους. Γελοιοποιούνται ως υστερικές ή ως καθοδηγούμενες από τις ορμόνες τους, κρίνονται συστηματικά με βάση την εμφάνισή τους, υπόκεινται σε ατελείωτους μύθους και ταμπού για τις φυσικές σωματικές τους λειτουργίες, βρίσκονται αντιμέτωπες με τον καθημερινό σεξισμό, την πατερναλιστική συμπεριφορά και την ενοχοποίηση.

Αυτό μας επηρεάζει όλους σοβαρά και αποτελεί φραγμό για την αντιμετώπιση πολλών προκλήσεων και απειλών.

Πάρτε ως παράδειγμα την ανισότητα: οι γυναίκες κερδίζουν 77 σεντ για κάθε δολάριο που κερδίζουν οι άντρες. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, θα χρειαστούν 275 χρόνια για να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα. Στο μεταξύ, γυναίκες και κορίτσια ασχολούνται αμισθί με τη φροντίδα του σπιτιού περίπου 12 δισεκατομμύρια ώρες κάθε μέρα, γεγονός που δεν συμπεριλαμβάνεται στη λήψη οικονομικών αποφάσεων. Για να καταφέρουμε μια δίκαιη παγκοσμιοποίηση που λειτουργεί για όλους, πρέπει να βασίσουμε τις πολιτικές μας σε στατιστικές που λαμβάνουν υπόψη την πραγματική συνεισφορά των γυναικών.

Η ψηφιακή τεχνολογία είναι ακόμα μία χαρακτηριστική περίπτωση. Η έλλειψη ισορροπίας των φύλων στα πανεπιστήμια, στις νεοφυείς επιχειρήσεις και στις… Σίλικον Βάλεϊ του κόσμου μας είναι βαθύτατα ανησυχητική. Αυτοί οι κόμβοι τεχνολογίας διαμορφώνουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες του μέλλοντος· δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να εδραιώσουν και να ενισχύσουν μια ανδρική κυριαρχία.

Ή πάρτε ως παράδειγμα τους πολέμους που μαστίζουν τον κόσμο. Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της βίας κατά των γυναικών, της καταπίεσης πολιτικών ελευθεριών και των συγκρούσεων. Ο τρόπος με τον οποίο μια κοινωνία συμπεριφέρεται στο γυναικείο μισό του πληθυσμού της είναι σημαντική ένδειξη για το πώς θα συμπεριφερθεί και στους άλλους. Ακόμα και σε ειρηνικές κοινωνίες, πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν θανάσιμο κίνδυνο μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

Υπάρχει χάσμα φύλων ακόμα και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πρωτοβουλίες για τη μείωση και την ανακύκλωση απορριμμάτων απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό σε γυναίκες, ενώ οι άντρες είναι πιο πιθανό να εμπιστευτούν μη δοκιμασμένες τεχνολογικές λύσεις. Επίσης, οι γυναίκες οικονομολόγοι και βουλευτές είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν πολιτικές υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος σε σχέση με τους άντρες.

Τέλος, η πολιτική εκπροσώπηση είναι η πιο ξεκάθαρη ένδειξη του χάσματος ισχύος μεταξύ των φύλων. Οι άντρες υπερέχουν αριθμητικά καθώς είναι κατά μέσο όρο τριπλάσιοι στα κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η παρουσία γυναικών είναι στενά συνδεδεμένη με την καινοτομία και την επένδυση στην υγεία και την εκπαίδευση. Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι οι κυβερνήσεις που αναθεωρούν την οικονομική επιτυχία, ώστε να συμπεριλάβουν την ευημερία και τη βιωσιμότητα, έχουν επικεφαλής γυναίκες.

Αυτός είναι και ο λόγος που μία από τις βασικές προτεραιότητές μου στα Ηνωμένα Εθνη είναι η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στην ηγεσία μας. Έχουμε πια πετύχει την ισοτιμία φύλων στο ανώτερο επίπεδο, δύο χρόνια νωρίτερα από τον προγραμματισμό μας, και έχουμε μια ξεκάθαρη πορεία σε όλα τα επίπεδα για τα επόμενα χρόνια.

Ο κόσμος μας βρίσκεται σε κίνδυνο και η ισότητα των φύλων είναι βασικό κομμάτι της απάντησης. Τα ανθρωπογενή προβλήματα λύνονται από τους ανθρώπους. Η ισότητα των φύλων είναι ένα μέσο επανακαθορισμού και μια δύναμη αλλαγής που θα αποβεί προς όφελος όλων.

Ο 21ος αιώνας πρέπει να είναι ο αιώνας της γυναικείας ισότητας στις ειρηνευτικές και τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, σε αίθουσες συνεδριάσεων και τάξεις, στο G20 και στα Ηνωμένα Εθνη.

Είναι ώρα να σταματήσουμε να προσπαθούμε να αλλάξουμε τις γυναίκες και να αρχίσουμε να αλλάζουμε τα συστήματα που τις εμποδίζουν να πετύχουν αυτά που μπορούν.

*Γενικός γραμματέας ΟΗΕ

Πηγή : efsyn.gr

Η πρώτη εικόνα είναι με στοιχεία του μισθολογικού χάσματος των δύο φύλων από την Ευρώπη, ενώ η δεύτερη για την εκπροσώπηση των φύλων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.