Συγκεντρώσεις και εντάσεις στην Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

9/3/2020

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Από το Πακιστάν έως την Αργεντινή και από το Κιργιστάν μέχρι την Τουρκία, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους την Κυριακή 8 Μαρτίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας των Γυναικών, για να διεκδικήσουν την ισότητα των φύλων και να καλέσουν σε τερματισμό της εκμετάλλευσης των γυναικών.

Ωστόσο, δεν έλειψαν οι εντάσεις, όπως η χρήση δακρυγόνων από αστυνομικούς στην Τουρκία για να διαλύσουν μια συγκέντρωση γυναικών, οι συλλήψεις διαδηλωτών στο Κιργιστάν από δυνάμεις ασφαλείας, καθώς και οι συγκρούσεις με την αστυνομία στη Χιλή.

Κιργιστάν

Συγκεντρώσεις έγιναν στην Ασία, παρά την απειλή του νέου κορονοϊού, ο οποίος έχει οδηγήσει σε ματαίωση πολλών διοργανώσεων και εκδηλώσεων. Μεταξύ άλλων, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ταϊλάνδη, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, αλλά και στο υπερσυντηρητικό Πακιστάν όπου οι γυναίκες απαιτούν «ελευθερία».

Χιλή

Στην Μπανγκόκ διαδηλώτριες ζήτησαν τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και μεγαλύτερη προστασία εν μέσω της επιδημίας που έχει προκαλέσει δεκάδες κρούσματα στην Ταϊλάνδη.

Πακιστάν

Εκατοντάδες γυναίκες και άνδρες έκαναν πορεία στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, τη Μανίλα, και έκαψαν ένα ομοίωμα του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, τον οποίο κατηγορούν για μισογυνισμό.

Γουατεμάλα

Στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, την Τζακάρτα, εκατοντάδες άνθρωποι, κάποιοι με μακιγιάζ ουράνιο τόξο, έκαναν πορεία και ζήτησαν η κυβέρνηση να ανακαλέσει τους νόμους που θεωρούνται σεξιστικοί αλλά και να θεσπίσει νόμους κατά της σεξουαλικής βίας και υπέρ της προστασίας των οικιακών βοηθών.

Παρίσι
Πηγή : efsyn.gr