Αποτίμηση Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας 2020

17/3/2020

 

Αλιεύει η Δάφνη Χασούρου

Μόλις μία εβδομάδα μας χωρίζει από την Παγκόσμια Φεμινιστική Απεργία 2020, μια εβδομάδα όμως πολύ πυκνή. Δυστυχώς, η αποτίμηση αυτή μας βρίσκει σε μια στιγμή δύσκολη για όλες και όλους: μια στιγμή που πρέπει να μεριμνήσουμε και να προστατεύσουμε η μία την άλλη, ο ένας τον άλλον και ταυτόχρονα να απαιτήσουμε από το κράτος να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες που του αναλογούν, ώστε να προστατευθεί το σύνολο του πληθυσμού και ιδίως οι πιο ευπαθείς μεταξύ μας ομάδες, οι πιο περιθωριοποιημένες και ευάλωτες, που ζούσαν στο όριο της επιβίωσης και πριν τον Covid-19.
Ως Συνέλευση 8 Μάρτη θα παρέμβουμε άμεσα και με όποιον τρόπο μπορούμε για να διασφαλίσουμε την υγεία και τα δικαιώματα όλων, προκειμένου να προστατεύσουμε τις ζωές μας και να μπορέσουμε σύντομα να ξαναβρεθούμε στον δρόμο.
Στο μεταξύ, για μια ανάσα ζωής, ας θυμηθούμε τι μπορούμε να καταφέρνουμε όταν βαδίζουμε όλες μαζί η μία δίπλα στην άλλη.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα η φεμινιστική απεργία στις 8 Μάρτη 2020, με τη συμμετοχή χιλιάδων γυναικών, εργαζόμενων, άνεργων, προσφυγισσών και μεταναστριών, φοιτητριών, συνταξιούχων, και φυσικά σωματείων, σχημάτων, φεμινιστικών και ΛΟΑΤΚΙ συλλογικοτήτων. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ενώσαμε τη φωνή μας με τις αδελφές μας από τη Χιλή, την Τουρκία, την Ισπανία, το Μεξικό και άλλες χώρες, και δείξαμε γι’ ακόμη μία φορά τι σημαίνει ότι «Αν σταματήσουμε εμείς, σταματάει ο κόσμος».
Ως Συνέλευση 8 Μάρτη, χαιρετίζουμε αυτό το ορμητικό κίνημα που κάνει πράξη την φεμινιστική απεργία· νιώθουμε περήφανες και δικαιωμένες που φέτος συσπειρώθηκαν ακόμα περισσότερες φεμινιστικές φωνές στον δρόμο, κινητοποιήθηκαν ακόμα περισσότερα σωματεία, οργανώσεις, συλλογικότητες, σχήματα και που από κοινού πραγματοποιήσαμε μια μεγάλη και μαχητική πορεία φεμινιστικής ορατότητας.
Σε αυτόν τον φεμινιστικό αγώνα διαρκείας βαδίζουμε όλο και περισσότερες, όλο και πιο δυναμικά, κάνουμε ορατές τις ανάγκες μας και τα δικαιώματά μας: Παλεύουμε για ίσα δικαιώματα σε σπίτι και δουλειά, για ίσα δικαιώματα στη ζωή! Διεκδικούμε ίση αμοιβή για ίση εργασία, προστασία της μητρότητας και δημόσιες-δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης και φροντίδας· καμία να μην εργάζεται ανασφάλιστη ή σε συνθήκες ελαστικής εργασίας, καμιά να μην υφίσταται διακρίσεις σε βάρος της. Παλεύουμε για να υπερασπιστούμε το σώμα μας και το δικαίωμά μας να αυτοπροσδιορίζουμε τον έμφυλο και σεξουαλικό προσανατολισμό μας, να επιλέγουμε εμείς εάν θα κάνουμε παιδιά ή όχι, εάν θα κάνουμε έκτρωση, αγωνιζόμαστε για καθολική πρόσβαση στην υγεία. Αγωνιζόμαστε να βάλουμε τέλος στις γυναικοκτονίες και τη σεξιστική βία, που συνεχίζουν να είναι καθημερινότητα για χιλιάδες από εμάς σε όλον τον κόσμο.
Μαζί αγωνιζόμαστε για έναν φεμινισμό ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό, και γι’ αυτό η φετινή 8η Μάρτη, κόντρα σε κάθε απάνθρωπη προπαγάνδα των καιρών μας, είχε στο επίκεντρό της τις προσφύγισσες και τις μετανάστριες, τις γυναίκες που δέχονται με τον πιο βάναυσο τρόπο την εκμετάλλευση και την καταπίεση, εκείνες που αγωνίζονται για να επιβιώσουν και παλεύουν διπλά και τριπλά, ενάντια στον πόλεμο, τον ρατσισμό, τον σεξισμό.
Από την πλευρά μας, το επόμενο διάστημα θεωρούμε κρίσιμη για την επίτευξη των στόχων μας την ακόμα μεγαλύτερη μαζικοποίησή μας. Εξίσου ζωτικής σημασίας, όμως, είναι και η καθημερινή πάλη εντός του κινήματος για την οικοδόμηση μιας νέας φεμινιστικής κουλτούρας και μεθοδολογίας, βασισμένης στην ισότιμη συνύπαρξη και την συντονισμένη δράση, μακριά από κατ’ επίφαση διαχωρισμούς και ανταγωνιστικές λογικές· για την κατάκτηση, τελικά, μιας αγωνιστικής ενότητας που θα μας φέρει όλες σε καλύτερες θέσης μάχης την επόμενη μέρα.
Και επειδή για εμάς κάθε μέρα είναι μέρα αγώνα, απευθύνουμε ήδη από τώρα ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε συλλογικότητα, σωματείο, σχήμα και αγωνιζόμενη φωνή στη συνέλευση αποτίμησης και σχεδιασμού, η ημερομηνία και ώρα της οποίας θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατό. Για να συζητήσουμε για όσα κερδίσαμε, αλλά και όσα μένουν να διεκδικήσουμε μαζί, για να μοιραστούμε τις εμπειρίες, τα προβλήματα, αλλά και τις επιθυμίες και τις αντιστάσεις μας. Για να οικοδομήσουμε έναν άλλον τρόπο αγωνιστικής συνύπαρξης.
Πηγή : ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 8 ΜΑΡΤΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020