Κορονοϊός και έγκυες Don’t panic

18/3/2020

Συντάσσει η Βέρα Σιατερλή

Παρόλο που στην απόφαση δεν διατυπώνεται σωστά,ΔΕΝ υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη όπου έγκυος (φορέας ή νοσούσα) μεταδίδει τον ιό στο κύημα κατά την κύηση όπως ανακοίνωσαν Κινέζοι επιστήμονες.Ακόμη,δεν μεταδίδει τον ιό εφόσον τηρεί τις γνωστές ως τώρα προφυλάξεις,στο νεογνό κατά το θηλασμό αλλά ούτε και κατά τη γέννα. Οι έγκυες είναι ευπαθής ομάδα.

Μωρά που γεννήθηκαν από μολυσμένες μητέρες σε νοσοκομείο της Ουχάν, , δεν έδειξαν ίχνη λοίμωξης και παρέμειναν υγιή, ενώ και οι μητέρες τους έχουν πλήρως αναρρώσει. Είναι η δεύτερη μελέτη από την Κίνα κατά τον τελευταίο μήνα, η οποία δείχνει ότι οι μητέρες που έχουν μολυνθεί κατά την εγκυμοσύνη με τον ιό, δεν τον μεταδίδουν στο μωρό τους.

Η προηγούμενη κινεζική μελέτη σε εννέα εγκύους μολυσμένες με Covid-19, οι οποίες όλες γέννησαν με καισαρική, δεν είχε επίσης βρει ενδείξεις ότι ο ιός περνάει στο έμβρυο. Τα μωρά γεννήθηκαν χωρίς τον ιό, αλλά τα έξι είχαν κάποια δυσκολία αναπνοής και τα δύο πυρετό. Οι Κινέζοι γιατροί δήλωσαν πάντως ότι θεωρούν ασφαλέστερο εν μέσω επιδημίας οι γυναίκες να γεννάνε με καισαρική.

Σε προηγούμενες επιδημίες κορονοϊών (SARS και MERS) οι επιστήμονες επίσης δεν είχαν βρει ενδείξεις μετάδοσης του ιού από την έγκυο μητέρα στο μωρό, όμως αυτοί οι κορονοϊοί αύξαναν τους κινδύνους επιπλοκών, αποβολής, ακόμη και θανάτου για την ίδια τη μητέρα, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει με το νέο ιό.

Πάντως οι μητέρες που θηλάζουν, καλούνται να φοράνε μάσκα και να έχουν πλύνει καλά τα χέρια τους. Για λόγους πρόσθετης προφύλαξης, οι γιατροί στην Κίνα και στις ΗΠΑ – αλλά όχι στη Βρετανία- κρατούν χωριστά την μητέρα που έχει Covid-19 και το μωρό της κατά τις πρώτες 15 μέρες μετά τον τοκετό.

Το Σάββατο έγινε γνωστό ότι ένα νεογέννητο στη Βρετανία βρέθηκε θετικό στον SARS-CoV-2. Η μητέρα του είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο λίγο πριν τη γέννα λόγω πνευμονίας και τελικά διαγνώσθηκε ότι είχε τον ιό. Το μωρό ελέγχθηκε για Covid-19 λίγα μόλις λεπτά μετά τον τοκετό και δεν είναι σαφές πώς ο ιός πέρασε σε αυτό, αν τον κόλλησε μέσα στη μήτρα ή μολύνθηκε κατά τη γέννησή του.

Από την άλλη, είναι πιθανό ότι οι έγκυες με Covid-19 που όμως έχουν αναρρώσει πλήρως λίγο πριν τη γέννα, θα δώσουν στο βρέφος τους τα σχετικά αντισώματα έναντι του νέου κορονοϊού.

Πάντως οι έγκυοι μένουνε σπίτι σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπ. Εργασίας.

Ανάμεσα στα έκτακτα και προσωρινά μέτρα τα οποία λήφθηκαν από το υπ. Εργασίας,σχετικά με την αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊούγια τις ευπαθείς ομάδες,ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, και ανακοίνωσε ότισυμπεριλαμβάνει και τις εγκύους.»

Προληπτικά μέτρα, υποχρεώνονται να λαμβάνουν οι εργοδότες, στο πλαίσιο των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων γονέων και εγκύων και την πρόληψη των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια εργαζομένων

Οι διευκρινίσεις της εγκυκλίου εξειδικεύουν τις υποχρεώσεις των εργοδοτών:

  • Για τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς, των οποίων τα παιδιά είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης και σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, ανεξαρτήτως του ορίου ηλικίας τους ή είναι άτομα με αναπηρία και είναι ωφελούμενα σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.
  • Για την απομάκρυνση εργαζομένων από τους χώρους εργασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

 Μέριμνα για τις εγκύους

Με βάση την εγκύκλιο, ο εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενες οι οποίες εμπίπτουν στην περιπτωσιολογία συμπτωμάτων οι ίδιες ή τα οικεία τους πρόσωπα και, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, πρέπει να παραμείνουν κατ’ οίκον, υποχρεούται να αποδεχθεί την αποχή τους από τα εργασιακά καθήκοντά τους άμεσα, από τη στιγμή που θα έρθει σε γνώση της το γεγονός, στο πλαίσιο τόσο των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας αφενός μεν της ίδιας της εργαζομένης αφετέρου δε των λοιπών εργαζομένων, του εργοδότη και ασφαλώς των τρίτων στο χώρο εργασίας, για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορονοϊού, όσο και της υποχρέωσής του για την προστασία ης εργαζομένης και των τρίτων για ζητήματα υγείας, σύμφωνα με την ήδη ισχύουσα νομοθεσία.

Για τη μεγαλύτερη προστασία απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, συστήνεται η απομάκρυνση των εγκύων εργαζόμενων γυναικών, λόγω του ενδεχόμενου κινδύνου για τις ίδιες και για το κυοφορούμενο έμβρυο.

Πηγές:  iefimerida.gr / onmed.gr