Γ. Πετράκη: Ζώντας σε καραντίνα με τον κακοποιό σου

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

«Ο περιορισμός δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ενδοοικογενειακή βία. Οι γυναίκες περιορίζονται στο σπίτι με τον κακοποιό τους, σε συνεχή σχέση μαζί του, δεν μπορούν να πάρουν ούτε τηλέφωνο». Για την πιο σκοτεινή πλευρά της εγκληματικότητας μίλησε Στο Κόκκινο χθες και την Τζούλυ Τσίγκα η Γεωργία Πετράκη, διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα σε κάθε γυναίκα πως όσο περιορισμένη κι αν είναι τώρα, μπορεί να ζητήσει βοήθεια και θα βρει στήριξη. Πρέπει να φύγει από το σπίτι. Σε χώρες όπως η Γαλλία, κάνουν άλλες υποστηρικτικές δομές αυτή την εποχή.

Για παράδειγμα στα φαρμακεία, όπου μπορεί να πάει η κακοποιημένη γυναίκα και να μιλήσει και από εκεί θα ενημερωθούν οι αρχές. Ακόμα κι αν δεν μπορεί να μιλήσει ελεύθερα, μπορεί να πει μια λέξη «κωδικό». Το ίδιο και στην Ισπανία. Επίσης έχουν δημιουργήσει μια πλατφόρμα όπου μπορούν οι γυναίκες να καταγγείλουν και να μην μείνει κανένα ίχνος τους στον Η/Υ.
Εδώ στην Ελλάδα, την Παρασκευή 28/3 στα επείγοντα του Γενικού Κρατικού Νίκαιας έφθασαν 40 περιστατικά, τα 5 ενδοοικογενειακής βίας, ενώ πριν ήταν δύο στα 200. Υπάρχουν εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Η γραμμή SOS 15900 όπου μπορεί να γίνουν καταγγελίες για κακοποίηση γυναικών».

Στο facebook του Μωβ υπάρχει στο δημοσίευμα και η μαγνητοφώνηση της εκπομπής. Εδώ δεν μπορέσαμε να την αναπαράξουμε.