Ο κορωνοϊός και τα νύχια μας

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Οι nail experts τονίζουν ανέκαθεν πως τα κοντά νύχια είναι βασικός κανόνας της υγιεινής- και καμία διάθεση δεν έχουν να βρεθούν με ένα άβολο μανικιούρ που θα δυσκολεύει κάθε τους κίνηση.

Τον τελευταίο καιρό όλοι συστήνουν και εξηγούν πόσο σχολαστικά πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας, για να αποφύγουμε τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού. Όμως κανείς δεν έχει αναφερθεί στο γεγονός ότι πρέπει να περιποιούμαστε τα νύχια μας, τα οποία αποτελούν εστία μόλυνσης.

Σύμφωνα με την Daily News, μια νοσοκόμα από την Αυστραλία προειδοποιεί πως τα μακριά νύχια είναι ένας από τους ταχύτερους τρόπους διασποράς του κορωνοϊού. Μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Facebook, ενημερώνει πως πολλοί άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στο σχολιαστικό πλύσιμο των χεριών τους και δεν επικεντρώνονται αρκετά στα νύχια τους. «Μεταξύ όλων των οδηγιών για το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών των 20 δευτερολέπτων, δεν έχω δει κανέναν να σημειώνει ότι είναι αδύνατο να πλένεις τα χέρια σου σωστά αν τα νύχια σου είναι μακριά», γράφει η συγκεκριμένη γυναίκα.

Αποκάλυψε λοιπόν πως είναι πολύ εύκολο για τα βακτήρια, τους ιούς και τα μικρόβια να επιβιώσουν μέσα στα νύχια μας, πράγμα που σημαίνει ότι εάν τα δαγκώσουμε ή τα φέρουμε στο στόμα μας τότε υπάρχει κίνδυνος να τα μεταφέρουμε στο στόμα μας. «Είναι δύσκολο, όσο καλά κι αν πλένει κανείς τα χέρια του, να καθαρίσει ταυτόχρονα σχολαστικά και τα νύχια του. Θα χρειαζόταν κάθε φορά σχολαστικός καθαρισμός με ειδικό βουρτσάκι. Επειδή λοιπόν αυτό δεν είναι εφικτό, γι’ αυτό προτείνουμε να κόβουμε όλοι κοντά τα νύχια μας», είπε η νοσοκόμα. Και καταλήγει: «Σας παρακαλώ πολύ, κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης, κρατήστε τα νύχια σας κοντά».

Ο Purvi Parikh, λοιμωξιολόγος και ειδικός αλλεργιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, επιβεβαίωσε αυτή την άποψη: «Όλα τα είδη βακτηρίων, οι ιοί, οι ρύποι και τα μικρόβια μπορούν να συγκεντρωθούν κάτω από τα νύχια μας, και αυτά μπορούν στη συνέχεια να μεταφερθούν στο στόμα μας. Κάθε φορά που αγγίζετε το πρόσωπό σας λοιπόν- ειδικά το στόμα, τη μύτη και τα μάτια σας- τα μετατοπίζεται στα σημεία που αποτελούν κύριες διόδους του οργανισμού σας. Και έτσι μπορεί να νοσήσετε», είχε πει στο The Cut, προσθέτοντας ότι τα μικρόβια που πηγαίνουν κατευθείαν στο στόμα μας είναι «ο ευκολότερος τρόπος για οποιαδήποτε μόλυνση».

Κόβουμε τα νύχια μας λοιπόν μένουμε υγιείς και προστατεύουμε την κοινότητα αλλά δεν παραιτούμαστε. Τώρα που είμαστε κλεισμένες στο σπίτι έχουμε το χρόνο να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να είμαστε όμορφες με μικρά μυστικά. Αν θέλουμε τα νύχια μας να φαίνονται μακρύτερα τότε αποφεύγουμε τις σκούρες αποχρώσεις. Μαύρο, μπορντό, καφέ δεν βοηθούν! Αντίθετα, τα πιο ανοιχτά χρώματα δίνουν την ψευδαίσθηση επέκτασης.

Όταν βάφουμε μόνες μας τα νύχια μας, φροντίζουμε το χρώμα να μην φτάνει μέχρι τα πετσάκια. Αφήνουμε μια μικροσκοπική άβαφη γραμμή στα πλαϊνά. Όσο πιο στενή βάση θα έχουμε, τόσο μεγαλύτερα θα φαίνονται τα νύχια μας. Υπάρχει ένα χρώμα που είναι ιδανικό για τα κοντά νύχια, πρόκειται για τις αποχρώσεις του nude. Από το απαλό ροζ που δείχνει τα νύχια μας σα να είναι σχεδόν άβαφα, μέχρι το κλασσικό μπεζ.

Αυτή η minimal, chic επιλογή κάνει τα άκρα μας να δείχνουν καθαρά, περιποιημένα και ταιριάζει τόσο σε καθημερινές όσο και σε επίσημες εμφανίσεις. Αν θέλουμε να περιποιηθούμε περισσότερο το μανικιούρ μας, μπορούμε να στολίσουμε τα νύχια μας με glitter ή κάποια σχέδια με strass.

Για την βασική περιποίηση η προτεινόμενη λίμα είναι η χάρτινη και όχι η μεταλλική. Η χάρτινη λίμα δεν προκαλεί τραυματισμούς στα νύχια. Προσέχουμε όταν λιμάρουμε τα νύχια μας να μην βάζουμε δύναμη, για να αποφύγουμε το ξεφλούδισμα των νυχιών.

Τα χημικά που περιέχει το ασετόν δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τα νύχια, οπότε καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιούμε συχνά το ασετόν ή καθόλου.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ασετόν με ένα μείγμα από ξύδι και λεμόνι! Σε ένα μπολ βάζουμε λίγη ποσότητα από ξύδι και λεμόνι, ανακατεύοντας τα καλά. Βάζουμε λίγο από το μείγμα σε ένα βαμβάκι και ξεκινάμε να ξεβάφουμε χωρίς να κάνουμε ζημιά στα νύχια!

Τέλος όπως όλες ξέρουμε η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην εξωτερική εμφάνιση. Με μια διατροφή που να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ψευδάργυρο και σίδηρο τα νύχια θα βοηθηθούν να μεγαλώνουν πιο υγιή και να μην σπάνε πια, προσθέτοντας στην διατροφή μας δημητριακά, αβγά, τυρί, γάλα, σκούρα πράσινα λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, άπαχο κρέας και ψαρικά.

Πηγές: plus.queen.gr, real.gr, bovary.gr