Ενδοοικογενειακή βία σε συνθήκες covid 19-Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής

Χρειάστηκε να περάσουν δύο εβδομάδες εγκλεισμού λόγω κορωνοϊού, για να δούμε τις αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας ΟΠΙΦ, την οποία δημοσιεύσαμε σήμερα, όσο και τις προτάσεις των δύο κομμάτων που αναφέρουμε, για το θέμα της προστασίας των γυναικών από την ενδοοικογενειακή βία. Το Μωβ είχε κάνει σχετική παρέμβαση στην ΓΓΟΠΙΦ στις 20 Μαρτίου, πριν αρχίσει ο εγκλεισμός, και ζητούσαμε την άμεση κινητοποίησή της. Ευελπιστούμε να δούμε την δημοσιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Υπάρχουν ήδη πολύ ανησυχητικές έως εξοργιστικές ειδήσεις για την άρνηση κάποιων δημοσίων αρχών να ανταποκριθούν στα αυτονόητα και τις θεσμικές τους υποχρεώσεις. Σ.Β.

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ: Δεκαοκτώ προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σε περίοδο καραντίνας λόγω Covid 19

Σήμερα, που ο κίνδυνος για την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας είναι έντονος λόγω της αναγκαστικής διαμονής στο σπίτι από την πανδημία του Covid19, απαιτούνται επιπλέον μέτρα προστασίας των γυναικών και των παιδιών που αντιμετωπίζουν ή τυχόν θα αντιμετωπίσουν κακοποίηση από το σύζυγο ή σύντροφο ή πατέρα ή και αδελφό.

Σε καταστάσεις κρίσεων, όπως αυτή που ζούμε σήμερα, είναι αυτονόητο για μας, ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι πολυτέλεια και δεν εξαντλείται μόνο στα μέτρα ατομικής ευθύνης. Την κύρια ευθύνη οφείλει να την αναλάβει το κράτος, με τις θεσμικές πρωτοβουλίες και επιχειρησιακές προβλέψεις της κυβέρνησης.

Το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνοντας παραλείψεις, ολιγωρίες και προβλήματα στην εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της  ενδοοικογενειακής βίας, και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση συναγερμού με τις δυσκολίες απομόνωσης στα σπίτια και το κλείσιμο ή υπολειτουργία πολλών δημόσιων υπηρεσιών, καταθέτει δεκαοκτώ (18) προτάσεις προκειμένου να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ώστε να μην μείνει καμιά γυναίκα μόνη της στην ενδοοικογενειακή βία μέσα στην πανδημία.

Οι προτάσεις αυτές αφορούν πρόσθετες ενέργειες στην λειτουργία των δημοσίων δομών για την εξυπηρέτηση των κακοποιημένων γυναικών, την προστασία του προσωπικού και των εργαζομένων, την αύξηση θέσεων εργασίας και δομών φιλοξενίας καθώς και την πρόβλεψη άμεσων ενεργειών για στήριξη κοινωνικών πολιτικών.

Προτάσεις για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – Ελληνική Αστυνομία
1. Αναβάθμιση και ουσιαστική λειτουργία του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στα Αστυνομικά Τμήματα των Νομών.
2. Στελέχωση όλων των αστυνομικών τμημάτων με το απαραίτητο προσωπικό για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας κατά των γυναικών.
3. Επιμόρφωση όλων των αστυνομικών και εφαρμογή όλων των νόμων καθώς και της νέας αστυνομικής διαταγής για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
4. Τακτική παρακολούθηση των αστυνομικών που έχουν όπλο με «ψυχολογικά τεστ».
5. Να συνεχιστεί η δίωξη δραστών.

Προτάσεις για τα Υπουργείο Εργασίας, Υπουργείο Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ -ΕΝΠΕ
1. Αναβάθμιση του Δικτύου δομών και υπηρεσιών για τη στήριξη και προστασία των γυναικών που αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία, σε συνθήκες εγκλεισμού με τη χρήση τηλεδιασκέψεων, τηλεφωνικών ραντεβού καθώς και μέτρα προφύλαξης εργαζόμενου/νης και ωφελούμενης στην συνεδρία μέσα στη δομή, όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη.
2. Υγειονομική προστασία των γυναικών και αντρών εργαζομένων στις δομές και τις υπηρεσίες καθώς και των φιλοξενούμενων γυναικών και των παιδιών τους στους ξενώνες φιλοξενίας.
3. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και εργαζόμενες στις δομές και την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

4. Συμπλήρωση τυχόν κενών θέσεων εργασίας στα Συμβουλευτικά Κέντρα, τους Ξενώνες φιλοξενίας και την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της ΓΓΟΠΙΦ, των Περιφερειών και των Δήμων. Παροχή δυνατότητας στα θύματα για επικοινωνία και καταγγελίες και μέσω sms.
5. Αύξηση των πόρων για ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία για τα θύματα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της ενδοοικογενειακής και σεξιστικής βίας για την περίοδο της πανδημίας, εξαιτίας της αύξησης των περιστατικών που δεν καλύπτονται από τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής των θυμάτων.
6. Πρόσληψη επιπλέον κατάλληλου προσωπικού για τη στελέχωση των ενοικιαζόμενων δωματίων.
7. Να εξασφαλιστούν «συστήματα συναγερμού έκτακτης ανάγκης» στα φαρμακεία και στα καταστήματα με τρόφιμα που είναι τα μόνα που μένουν ανοιχτά και να εξασφαλιστεί ότι οι γυναίκες θα μπορούν να ζητήσουν βοήθεια με ασφαλή τρόπο χωρίς να το αντιληφθούν αυτοί που τις κακομεταχειρίζονται
8. Ειδική μέριμνα για την προστασία των ευάλωτων ομάδων γυναικών (προσφύγισσες, μετανάστριες, Ρομά, φιλοξενούμενες σε γηροκομεία, ψυχιατρεία και ιδρύματα, φυλακισμένες, άστεγες, τοξικοεξαρτόμενες).
9. Επικαιροποίηση και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας της ΓΓΙΦ με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για τον εντοπισμό, την παραπομπή για φιλοξενία, αλλά και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στο πανελλήνιο δίκτυο των δομών της ΓΓΙΦ, των γυναικών προσφύγων που είναι θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας και των παιδιών τους ή γυναικών προσφύγων αρχηγών μονογονεϊκών οικογενειών.
Σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας και καραντίνας, η συνεργασία και ο συντονισμός όλων των αρμόδιων φορέων είναι εξαιρετικά απαραίτητα και πρέπει να επιταχυνθούν με βάση την επικαιροποίηση του ήδη υπάρχοντος Πρωτόκολλου Συνεργασίας, ώστε να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο οι γυναίκες πρόσφυγες επιζήσασες έμφυλης βίας και τα παιδιά τους.
10. Ανάδειξη της πραγματικής αιτίας της ενδοοικογενειακής βίας και τα χαρακτηριστικά του κακοποιητή άνδρα για να μη «πέφτουμε» σε νέα στερεότυπα (πχ. νευρίασε από τον εγκλεισμό και την έδειρε) αλλά και τη σημασία της κοινωνικής διάστασης της ενδοοικογενειακής βίας, με πολύμορφες δράσεις.
11. Συνεχής προβολή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων ενημέρωσης των γυναικών και του ευρύ κοινού για τις κοινωνικές δομές που παρέχουν βοήθεια (τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας)

Προτάσεις για το Υπουργείο Υγείας
1. Αύξηση αλλά και ενημέρωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων για την αντιμετώπιση των περιστατικών της κακοποίησης γυναικών και τη σωστή παραπομπή στις Δομές της ΓΓΟΠΙΦ και των Τμημάτων Ενδοοικογενειακής βίας της Αστυνομίας.
2. Άμεσος υγειονομικός έλεγχος στις γυναίκες που θα μπουν για πρώτη φορά σε Ξενώνα Φιλοξενίας ώστε να μην αποτρέπεται η φιλοξενία τους.

 

Τομέας Ισότητας Κινήματος Αλλαγής
Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κα Ν. Γιαννακοπουλου

Τώρα κερδίζουμε τον Πόλεμο με τον  κορωνοιό
Τώρα αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά και  την ενδοοικογενειακή βία

Ζούμε σε συνθήκες ενός πολέμου κατά ενός αόρατου εχθρού. Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν έγκαιρα, συνέβαλαν σε ένα αποτελεσματικό περιορισμό μίας πορείας διάδοσης του κορονωιού που θα μας οδηγούσε να ζούμε καταστάσεις όπως σε σειρά χωρών ( Ιταλία, Ισπανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία κ.ά) .

Αυτή ακριβώς την ώρα εκπέμπουμε ένα ισχυρό μήνυμα κατά της ενοοικογενειακής βίας. Η καραντίνα στην οποία βρισκόμαστε μας προστατεύει μεν από τον κορωνοϊό αλλά δυστυχώς όχι από την βία που βιώνουν πολύ πιο έντονα απ΄ότι στις συνήθεις συνθήκες ζωής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η  ενδοοικογενειακή βία ενισχύεται από την απομόνωση και τον εγκλεισμό στο σπίτι. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ταχεία, μια δραματική  αύξηση στα φαινόμενα βίας στο σπίτι. Αυτή την ώρα γυναίκες και παιδιά περνούν δύσκολες ώρες από την άσκηση  βίας και αυτό δεν πρέπει να μας αφήσει αδιάφορους.

Το Κινημα Αλλαγης απευθύνει προς την όλη την  Ελληνική Κοινωνία κάλεσμα ενεργοποίησης ώστε να προλάβουμε την επιδείνωση αυτού του φαινομένου και πιθανές μη αναστρέψιμες συνέπειες και οικογενειακές τραγωδίες, πολύ συχνά με μάρτυρες ή και θύματα τα ίδια τα παιδιά.
Απευθύνει έκκληση προς όλες τις αρμόδιες αρχές να προβούν στις απαιτούμενες κινήσεις.

Ως Κίνημα Αλλαγής και  Τομέας Ισότητας προτείνουμε άμεσα η ΓΓΙΦ να προωθήσει :

• Καμπάνια ενημέρωσης  για τις διαστάσεις αυτού τεράστιου προβλήματος .Όλοι οι Έλληνες πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τις διαστάσεις αυτού του κοινωνικού προβλήματος και να ενημερωθούν για τον πενταψήφιο στον οποίο μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά που γνωρίζουν
• Να παρέμβει, ώστε και με την συμβολή τηλεοπτικών καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών να οργανωθούν τηλεοπτικές συζητήσεις για το πρόβλημα.
• Πρωτοβουλία κατά την οποία θα υπάρχει “φράση – κωδικός”, την οποία θα χρησιμοποιούν οι γυναίκες στο φαρμακείο που επισκέπτονται και θα ειδοποιεί τον φαρμακοποιό για ύπαρξη ενδοοικογενειακής βίας και ανάγκη για άμεση βοήθεια. Στην Ισπανία  η φράση κλειδί ήταν η φράση “Χρειάζομαι μια Μάσκα 19”
• Δημιουργία άμεσα πλατφόρμας ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τις γυναίκες οι οποίες χρειάζονται βοήθεια μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook)
• Aξιοποίηση του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι που υλοποιούν οι Δήμοι, ώστε όταν εργαζόμενοι των Δήμων και εθελοντές επισκέπτονται κατοικίες, να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στα ζητήματα βίας ή κακοποίησης και να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές άμεσα υποψίες ή περιστατικά.

Τώρα κερδίζουμε τον Πόλεμο με τον  κορωνοιό
Τώρα αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά και  την ενδοοικογενειακή βια
Καμιά γυναίκα ή παιδί να μην υποφέρουν!