Ο Εφιάλτης της Ενδοοικογενειακής Βίας στην Κρήτη εν μέσω πανδημίας

Τη στιγμή που το «Μένουμε Σπίτι» αποτελεί για πολλούς μέτρο πρόληψης και ασφάλειας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί έναν ασταμάτητο εφιάλτη με επικίνδυνες συνέπειες. Διότι ο φόβος και τα περιστατικά βίας σε ένα σπίτι όπου υπάρχει κακοποίηση αυξάνεται ραγδαία όταν θύμα και θύτης βρίσκονται αποκλεισμένοι στον ίδιο χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, συχνά για 24 ώρες το 24ωρο.

Τα Παραπολιτικά Κρήτης και η Αλκυόνη Χριστοδουλάκη επικοινώνησαν με φορείς και υπηρεσίες των δήμων της Κρήτης, θέλοντας να εφιστήσουν την προσοχή σε αυτή τη μάστιγα, για την οποία δεν έχουν ληφθεί ειδικά δραστικά μέτρα για την προφύλαξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω πανδημίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Αναλυτικότερα, στους δήμους έχει σταλεί ειδικό έγγραφο από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προς συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες φιλοξενίας και γραμμές sos, με οδηγίες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και της ανάγκης περιορισμού διάδοσης του, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ: 247 13 3 2020 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΙΟΥ COVID 19 ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ_3 (1).

Δεν έχει υπάρξει όμως κάποια ειδική ρύθμιση ή οδηγία σχετικά με τις ανάγκες που προκύπτουν λόγω της αύξησης των περιστατικών και της επικινδυνότητας της συνεχόμενης διαμονής των θυμάτων με τους θύτες τους. Τι γίνεται στην περίπτωση που οι ξενώνες είναι ασφυκτικά γεμάτοι; Στην περίπτωση που είναι ύποπτο κρούσμα θύμα που θέλει να φιλοξενηθεί; Σε περίπτωση που το θύμα δε βρίσκει ευκαιρία μέσα στο ίδιο του το σπίτι να καλέσει για βοήθεια αφού ο κακοποιητής του βρίσκεται συνεχώς δίπλα του;

Στην Κρήτη υπάρχουν 4 δημόσιες Δομές Στήριξης Γυναικών Θυμάτων Ενδοοικογενειακής Βίας:  2 Συμβουλευτικά Κέντρα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο και 2 Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών και των παιδιών τους σε Ηράκλειο και Χανιά αλλά και ο Ξενώνας για την κακοποιημένη γυναίκα και το παιδί του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων.

Οι αρμόδιες αντιδήμαρχοι των Κοινωνικών Υπηρεσιών των δήμων μίλησαν στα Παραπολιτικά Κρήτης  για τις δυσκολίες που προκύπτουν στο τεράστιο πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας από τον καθολικό εγκλεισμό.
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Ρεθύμνου και η αντιδήμαρχος  Κοινωνικής Προστασίας, Άννα Ελευθεριάδου- Γκίκα, δήλωσαν πως τηρούν όλες τις οδηγίες του Υπουργείου και το κέντρο είναι ανοιχτό, με ένα άτομο εκ περιτροπής, και υπάρχει καθημερινά γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης, ενώ τόνισαν πως σε ειδικές- έκτακτες περιπτώσεις τηρείται ο αυστηρός καθαρισμός και απολύμανση όλων των χώρων προς αποφυγή μετάδοσης του ιού. Επιπροσθέτως, μας ενημέρωσαν ότι τα περιστατικά εμφανίζονται μειωμένα, χωρίς αυτό να λαμβάνει θετική χροιά, καθώς πιθανολογείται πως τα θύματα αποφεύγουν οποιαδήποτε επικοινωνία από αυξημένο φόβο της σωματικής τους ακεραιότητας. Επίσης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ξενώνας φιλοξενίας στο Ρέθυμνο, και οι διαδικασίες φιλοξενίας σε άλλο νομό  χρειάζονται κάποιες μέρες, η Μητρόπολη έχει διαθέσει ειδικό χώρο όπου μπορούν να φιλοξενούνται θύματα ενδοοικογενειακής βίας που απομακρύνονται από το τοξικό και κακοποιητικό περιβάλλον τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η συμβουλευτική του Ηρακλείου, όπου η αρμόδια αντιδήμαρχος, Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη τόνισε πως το Συμβουλευτικό Κέντρο, όπως και ο Ξενώνας Φιλοξενίας παραμένουν ανοιχτά τηρώντας τις οδηγίες πρόληψης του υπουργείου. Η ίδια ανέφερε πως τις ημέρες του κορωνοϊού και του αποκλεισμού δεν έχει υπάρξει έκτακτο περιστατικό φιλοξενίας, αλλά σε τέτοια περίπτωση, σε συνεννόηση με τους γιατρούς στο νοσοκομείο, θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις πριν μετακινηθεί το θύμα στον Ξενώνα.

Η κατάσταση στα Χανιά είναι δυστυχώς χειρότερη όπως μας ενημέρωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος, Ελένη Ζερβουδάκη, αφού οι κλήσεις  έχουν αυξηθεί με τα νέα μέτρα περιορισμού, ενώ παράλληλα δήλωσε πως ήδη υπάρχει ένα έκτακτο περιστατικό μιας μητέρας με το παιδί της, της οποίας ο πρώην σύζυγος φέρεται να είναι ύποπτο κρούσμα του ιού και ο Ξενώνας βρίσκεται σε αναμονή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων μητέρας και παιδιού ώστε να προχωρήσει στη φιλοξενία. Παράλληλα, η κ. Ζερβουδάκη ανέφερε πως ο Ξενώνας είναι κλειστός, δηλαδή δε δέχεται έκτακτα περιστατικά χωρίς αποτελέσματα εξετάσεων διότι φιλοξενεί θύμα κακοποίησης με χρόνιο πρόβλημα υγείας που το κατατάσσει στις ευπαθείς ομάδες.

Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Πως ένα θύμα που θέλει να ξεφύγει από τον κακοποιητή του μπορεί να δεχτεί άμεση βοήθεια τη στιγμή που τα τεστ για τον ιό δε γίνονται σε όλους ανεξαιρέτως;  Όπως φαίνεται μόνο με συνεννόηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων και των δομών φιλοξενίας.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου, Μαίρη Παχιαδάκη τόνισε χαρακτηριστικά στα Παραπολιτικά Κρήτης : «Περιστατικά υπάρχουν. Περιστατικά υπάρχουν πάντα.Δεν έχει έρθει ακόμα κάποιο νέο στο Ξενώνα. Όμως πιστεύω ότι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα, γιατί ο κόσμος είναι ακόμα μουδιασμένος από όλο αυτό που συμβαίνει με την πανδημία. Άλλωστε πείτε μου, πως θα πάρει μια γυναίκα τηλέφωνο για βοήθεια όταν εκείνη τη στιγμή ο θύτης βρίσκεται μέσα στο σπίτι κοντά της; Υπήρξε ένα πρόσφατο περιστατικό μιας γυναίκας η οποία ήταν πολύ κακοποιημένη όποτε χρειάστηκε να μείνει νοσηλευόμενη στο νοσοκομείο. Μπορεί ο Ξενώνας να είναι γεμάτος, αλλά θα βρούμε λύση, δε θα αφήσουμε μια γυναίκα κακοποιημένη που ζητά φιλοξενία στο δρόμο. Έχουμε συνεχή τηλεφωνική υποστήριξη στις γραμμές μας, και το μόνο που μπορούν να κάνουν οι ψυχολόγοι μας αυτή τη στιγμή είναι να βοηθήσουν το θύμα να διαχειριστεί την κατάσταση. Από τη στιγμή που δε μπορεί να φύγει από το σπίτι, πρέπει οι ειδικοί να «καθοδηγήσουν» προς εξομάλυνση της κατάστασης έντασης ώστε να μην κινδυνεύσει. Είμαστε σε ένα σημείο λόγω των συνθηκών που δεν πάμε για τον Ξενώνα, παμε πρωτίστως για να καλμάρουμε τη γυναίκα που κακοποιείται ώστε να είναι πιο ψύχραιμη για να ξεφύγει από τον κακοποιητή μέσα στο σπίτι της».

Η Αλκυόνη Χριστοδουλάκη μίλησε παράλληλα και με την Ελένη Γερακάκη,  ψυχολόγο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην τηλεφωνική υποστήριξη του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου. Η κα Γερακάκη δήλωσε πως υπάρχει αύξηση στις κλήσεις αλλά μείωση της διάρκειας, γεγονός που σκιαγραφεί το φόβο των θυμάτων κακοποίησης  να μιλήσουν όταν ο θύτης, ο κακοποιητής, βρίσκεται μέσα στο σπίτι. Γυναίκες που τρέμουν στη σκέψη ότι μπορεί να πιαστούν ενώ μιλούν στο τηλέφωνο για τον εφιάλτη που βιώνουν.  Σχετική αύξηση κλήσεων υποστήριξης έχει παρατηρηθεί και στις περιόδους γιορτών, όπου θύτης και θύμα βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα κλεισμένοι στο ίδιο σπίτι.

Παράλληλα, η Ελένη Γερακάκη τόνισε πως η συνεργασία του Συνδέσμου με την αστυνομία είναι πολύ ενθαρρυντική, ενώ υπάρχει ειδικός κώδικας συνεννόησης με τα θύματα για να πάρει την άδεια τους ο σύνδεσμος να επικοινωνήσει με την αστυνομία σε έκτακτα περιστατικά έξαρσης βίας. Η διαδικασία της φυγής δε μπορεί να λάβει χώρα από τη μια στιγμή στην άλλη, χρειάζεται να ετοιμαστεί το έδαφος, να υπάρξει επικοινωνία, να υπάρξει ο προγραμματισμός που χρειάζεται ώστε να μην κινδυνεύσει, ακόμα και θανάσιμα το θύμα κακοποίησης.  Συγκλονιστική στιγμή της επικοινωνίας με την ψυχολόγο ήταν όταν εξομολογήθηκε η ίδια την προχθεσινή εμπειρία της: «Ήταν 4.30 τα ξημερώματα και κοιμόμουν στο κρεβάτι μου. Έμενα μέσα, και κοιμόμουν στην ασφάλεια του σπιτιού που ήμουν τόσο τυχερή να έχω. Τότε χτύπησε το τηλέφωνο και στην άλλη άκρη της γραμμής, σε ένα άλλο σπίτι δεν υπήρχε ασφάλεια. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν μια γυναίκα που έκλαιγε και δυνατοί θόρυβοι ακούγονταν στο βάθος».

Χρειάζεται ειδική μέριμνα για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Χρειάζεται να αλλάξει άρδην το δικαστικό και το νομοθετικό σύστημα γύρω από αυτό το ζήτημα. Χρειάζονται ειδικότερες οδηγίες αυτές τις μέρες που αναγκάζονται τα θύματα να βρίσκονται παγιδευμένα μέσα σε τέσσερις τοίχους με τον κακοποιητή τους. Χρειάζεται να προστατευθούν. Οφείλουμε σαν κράτος, σαν κοινωνία, σαν άνθρωποι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ακόμα περισσότερα για να μην κινδυνεύει κανένας άνθρωπος, καμία γυναίκα, κανένα παιδί μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

• Στοιχεία επικοινωνίας Συμβουλευτικού Κέντρου Ηρακλείου:
Στενημάχου 3, Θέρισος (Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8πμ-4μμ)
Τηλ.: 2810 341387 / Fax: 2810 341387 / E-mail: irakleio@isotita.gr
www.kethi.gr, www.womensos.gr
Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Ρεθύμνου:
Δ/νση: Λ. Κουντουριώτου 98
Τ.Κ. 74100, Ρέθυμνο Τηλ. 28310 56607E-mail: isotitavia.reth@gmail.com
Facebook: www.facebook.com/isotitavia.reth
Ξενώνας Φιλοξενίας Δήμου Χανίων
Για πληροφορίες μπορεί κανείς να απευθυνθεί είτε στην Κοινωνική Υπηρεσία του             Δήμου Χανίων (28213-41691), είτε στη Γραμμή SOS (15900), είτε στα Συμβουλευτικά         Κέντρα για τη Βία κατά των Γυναικών.
Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου
Προϊστάμενος Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης: Οικονομάκης Φανούρης
Τηλ.: 2813. 409 112

• ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΛΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Διευθύνση: Μεραμβέλλου 56, 71202, Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ: 2810-242121, 6974301011,
Fax: 2810242124
Email: info@kakopoiisi.gr

ΓΡΑΜΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ 801-11-16000
Facebook: www.facebook.com/Unionofwomenassociations/
Η διεύθυνση και το τηλέφωνο των Ξενώνων παραμένουν απόρρητα για λόγους προστασίας και ασφάλειας των φιλοξενούμενων γυναικών και των παιδιών τους.

ΠΗΓΗ: Παραπολιτικά Κρήτης gr – 26-3-20

https://www.parapolitikakritis.gr/o-efialtis-tis-endooikogeneiakis-vias-stin-kriti-en-meso-pandimias/