Μειώσεις εφημεριών σε γιατρούς πρώτης γραμμής εν μέσω πανδημίας

Αλιεύει η Βέρα Σιατερλή

Μειώσεις στις αμοιβές εφημεριών γιατρών πρώτης γραμμής καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαίας. Σύμφωνα με την ΕΙΝΑ το γραφείο μισθοδοσίας του ΠΓΝΠ (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών) προχώρησε σε μείωση της εφημεριακής αποζημίωσης των επικουρικών γιατρών που εργάζονται στη ΜΕΘ, ΜΕΝΝ και τα ΤΕΠ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΙΝΑ, που επικαλείται έγγραφο του Γεν.Λογιστηρίου του Κράτους προς τη Διεύθυνση Διοικητικού του Γ.Ν.Νίκαιας – Πειραιά, το γραφείο μισθοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, προχώρησε σε μείωση της εφημεριακής αποζημίωσης των επικουρικών γιατρών που εργάζονται στη ΜΕΘ, ΜΕΝΝ και τα ΤΕΠ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν την ακύρωση οποιασδήποτε προσπάθειας μείωσης μισθών και εφημεριών, «ειδικά συναδέλφων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της επιδημίας», όπως αναφέρουν, καθώς και την τοποθέτηση του Υπουργείου Υγείας επί του ζητήματος.

Η ΕΙΝΑ κάνει λόγο για «παράλογη λογική» από μέρους
του Γεν.Λογιστηρίου που εισηγείται αυτή τη μείωση και σημειώνει τα παρακάτω:

1.Οι επικουρικοί ιατροί αποζημιώνονται τις εφημερίες τους ως επιμελητές Β’ του ΕΣΥ με βάση το ν.4472/2017.
2.Οι ειδικευμένοι ιατροί κλάδου ΕΣΥ των ΜΕΘ,ΜΕΝΝ,ΤΕΠ εντάσσονται σε εφημεριακό καθεστώς Γ’ ζώνης εφημέρευσης με βάση την ειδική διάταξη του ν.4025/2011.
3.Σύμφωνα με το παράλογο αυτό έγγραφο οι επικουρικοί ειδικευμένοι ιατροί των ΜΕΘ, ΜΕΝΝ, ΤΕΠ δεν εντάσσονται σε εφημεριακό καθεστώς Γ’ ζώνης αλλά Α’ ζώνης γιατί από την γραμματική ερμηνεία της διάταξης προκύπτει ευθέως ότι αυτή καταλαμβάνει μόνο τους ειδικευμένους ιατρούς που ανήκουν στον κλάδο ΕΣΥ και όχι σε όλες τις κατηγορίες ιατρικού προσωπικού που υπηρετούν στις ως άνω οργανικές μονάδες των νοσοκομείων. Εάν ο νομοθέτης ήθελε να υπαχθούν και αυτές στην ανωτέρω ρύθμιση θα το ανέφερε ρητά στη σχετική διάταξη.

Ο παραλογισμός αυτός γίνεται παράνοια με βάση το ακόλουθο : εαν οι επικουρικοί ιατροί θεωρηθούν ότι εφημερεύουν σε καθεστώς ειδικευόμενου ή εξειδικευόμενου θα πρέπει να κάνουν 7 εφημερίες το μήνα . Εάν εντάσσονται σε εφημεριακό καθεστώς Γ’ ζώνης θα πρέπει να κάνουν 11. Σύμφωνα με το απαράδεκτο αυτό έγγραφο οι επικουρικοί δεν είναι ούτε ειδικευόμενοι ούτε ειδικευμένοι! Με βάση τον παραλογισμό του ΓΛΚ διαταράσσεται η λειτουργία ΜΕΘ και ΤΕΠ σε μια κρίσιμη περίοδο για τα νοσοκομεία όπως αυτή της πανδημίας.

Με βάση τις παραπάνω αλχημείες του Γεν.Λογιστηρίου του Κράτους και μεμονωμένων Γρ.Μισθοδοσίας διάφορων νοσοκομείων προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
1.Οι επικουρικοί γιατροί είναι ή όχι ειδικευμένοι γιατροί κλάδου ΕΣΥ ; Αν δεν είναι ειδικευμένοι γιατροί τότε τι είναι ; Ειδικευόμενοι; Ή μήπως ανήκουν σε μια αόρατη κατηγορία που δεν έχει ούτε μισθολογικά ούτε εργασιακά διακαιώματα;
2.Για ποιο λόγο και στη μία περίπτωση (Νίκαια) και στην άλλη (ΠΓΝΠ) παρακάμθηκαν οι ιεραρχικά καθ’ υλην αρμόδιες υπηρεσίας των ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας; Από πότε λογοδοτούν και απευθύνονται τα γραφεία Προσωπικού των νοσοκομείων απευθείας στο Γεν.Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο μάλιστα κοινοποιεί τις αποφάσεις του στις ΥΠΕ και το Υπ.Υγείας!; Μήπως να λογοδοτούν απευθείας στους «θεσμούς» είναι το επόμενο βήμα; Θα πάρουν γι’ αυτό θέση οι ΔΥΠΕ και το Υπ.Υγείας ή θα νίπτουν τας χείρας τους;
3.Ας μας εξηγήσουν οι κύριοι του Γεν.Λογιστηρίου του Κράτους, με βάση πάντα τη δική τους «λογική», πόσες εφημερίες προβλέπεται να κάνουν οι επικουρικοί γιατροί των εν λόγω τμημάτων;
4.Αυτή είναι η αντιμετώπιση που επιφυλάσσει στους «ήρωες με τις άσπρες και πράσινες μπλούζες» το Υπ.Υγείας , οι ΥΠΕ και οι Διοικήσεις των νοσοκομείων; Περικοπές εφημεριών εν μέσω πανδημίας για να γλιτώσουν έξοδα; Από τους γιατρούς της πρώτης γραμμής των ΜΕΘ ,ΜΕΝΝ και ΤΕΠ; ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ !!!

ΠΗΓΗ: Thepressproject 15/4/20