Ελεύθερη επιτέλους μια σοβαρά κακοποιημένη νεαρή γυναίκα

Αθήνα, 18 Απριλίου 2020

Θετική έκβαση είχε τελικά η εντατική προσπάθεια του Μωβ και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) για την απελευθέρωση μιας σοβαρά κακοποιημένης κρατούμενης στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής (Πέτρου Ράλλη). Η 32χρονη γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη σήμερα και φιλοξενείται προσωρινά από μέλος του Μωβ.

Η συγκεκριμένη γυναίκα, η οποία μάλιστα αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί την Μεγάλη Τρίτη (14/4), είναι μία εξαιρετικά ευάλωτη υπόθεση. Την συναντήσαμε πρώτη φορά στις 26/1 σε ένα από τα τακτικά επισκεπτήριά μας στην Πέτρου Ράλλη, στα πλαίσια της δράσης του Σωματείου μας «Το Μωβ» για την υποστήριξη των γυναικών και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Η νεαρή γυναίκα ήταν σε τραγική κατάσταση, έκλαιγε συνεχώς με λυγμούς, είχε εμφανή σημάδια κακοποίησης στο σώμα της, και συγκεκριμένα στο πρόσωπό της, στα χέρια της καθώς και μια μεγάλη ουλή με σημάδια από ράμματα από εγχείρηση χαμηλά στην πλάτη της, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που τραβήξαμε με την συγκατάθεσή της και δημοσιεύουμε σήμερα. Η ψυχολογική της κατάσταση ήταν ιδιαίτερα ταραγμένη και σε φάση πανικού, και από την σύντομη συνέντευξη που της πήραμε επιτόπου προέκυψε ότι είναι θύμα μακροχρόνιας ενδοοικογενειακής βίας και τράφικινγκ από τον τότε σύζυγό της. Την κακοποιούσε συστηματικά σε σημείο που κατέληξε να νοσηλευτεί με βαριά τραύματα στο νοσοκομείο όπου και υποβλήθηκε σε εγχείρηση.

 

Αδυνατώντας πλέον να υπομείνει τα βάσανα που υφίστατο στην χώρα καταγωγής της, τελικά κατάφερε μια μέρα να διαφύγει. Έφτασε στην Ελλάδα στις αρχές του 2020, όπου συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ταύρου (Πέτρου Ράλλη). Ούσα υπό κράτηση ενημερώθηκε ότι ο αδερφός της μετά από μια συνάντηση με τον πρώην σύζυγό της βρέθηκε δολοφονημένος, πράγμα το οποίο η ίδια θεωρεί ότι πρόκειται για αντίποινα λόγω της φυγής της. Αυτό την καταρράκωσε ολοκληρωτικά διότι αισθάνεται ενοχές για την δολοφονία του αδερφού της και επίσης την τρομοκρατούν οι απειλές του πρώην συζύγου της ότι θα πάρει με τη βία την κόρη τους, η οποία βρίσκεται ακόμα στην χώρα καταγωγής της στο πατρικό σπίτι της γυναίκας.

 

Επιτόπου ενημερώσαμε σχετικά την διοίκηση της Πέτρου Ράλλη και παραπέμψαμε την υπόθεση για νομική συνδρομή στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ). Το ΕΣΠ δέχτηκε αμέσως να αναλάβει την υπόθεσή της και προέβη σε όλες τις σχετικές ενέργειες, και το ευχαριστούμε θερμά για άλλη μια φορά για την άμεση ανταπόκριση και την άψογη συνεργασία.

 

Τελευταία φορά συναντήσαμε την γυναίκα στο επισκεπτήριό μας στις 15/3. Παρέμενε κρατούμενη και σε τραγική ψυχολογική κατάσταση, στις γνωστές συνθήκες κράτησης. Μετά απαγορεύτηκαν τα επισκεπτήρια λόγω κορονοϊού και πλέον επιτρέπεται μόνο να παραδίδουμε στην αστυνομία πράγματα για τις κρατούμενες χωρίς να συναντάμε τις ίδιες, οπότε της δίναμε τηλεκάρτες για να μπορεί να έχει κάποια επικοινωνία με την μητέρα της και την κόρη της στην χώρα καταγωγής της.

 

Πρόσφατα ενημερώθηκε ότι ο πρώην σύζυγός της επιτέθηκε και τραυμάτισε στο κεφάλι και τον άλλον αδερφό της. Έχουμε στη διάθεσή μας φωτογραφίες τόσο από τον δολοφονημένο αδερφό όσο και από τον τραυματισμένο αδερφό, καθώς και τα σχετικά ιατρικά έγγραφα, τα οποία βέβαια δεν δημοσιεύουμε για ευνόητους λόγους.

 

Εν τω μεταξύ το ΕΣΠ στις 26/3 και στις 15/4 κατέθεσε αντιρρήσεις κατά της κράτησής της ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου, μαζί με βεβαίωση από μέλος του Μωβ ότι προθυμοποιείται να την φιλοξενήσει σπίτι της. Παράλληλα το ΕΣΠ έχει υποβάλει αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη.

 

Νιώθουμε ανακούφιση που αφέθηκε ελεύθερη τελικά η συγκεκριμένη γυναίκα. Η συνεχιζόμενη κράτησή της σε αυτές τις συνθήκες δεν εξυπηρετούσε τίποτα, παρά μόνο επιβάρυνε τα τραύματά της και επιδείνωνε περαιτέρω την ήδη οριακή ψυχολογική της κατάσταση. Η γυναίκα έχει καταθέσει αίτημα για άσυλο, η συνέντευξή της ενώπιον του ΑΚΑ Αμυγδαλέζας έχει ήδη λάβει χώρα και αναμένει την απόφαση α’ βαθμού. Δεν έχει σκοπό ούτε λόγο να διαφύγει. Έχει ανάγκη ιατρικής φροντίδας για τα τραύματά της, ψυχολογικής στήριξης, καθώς και επικοινωνίας με την μητέρα της και την κόρη της. Ωστόσο μια τέτοια φροντίδα ήταν πρακτικά αδύνατον να της παρασχεθεί ενώ βρισκόταν υπό διοικητική κράτηση στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ταύρου.

 

Όμως δεν ξεχνάμε και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και για τις δεκάδες άλλες γυναίκες οι οποίες παραμένουν κρατούμενες καθαρά και μόνο για διοικητικούς λόγους, ειδικά εν μέσω της πανδημίας COVID-19, και παρά τις επανειλημμένες συστάσεις ελληνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων. Πολλές από τις γυναίκες αυτές έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου και περιμένουν για άγνωστο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι έχει ανασταλεί η εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Είμαστε σε επικοινωνία με αρκετές από αυτές και συνεργαζόμαστε με δικηγόρους σχετικών οργανώσεων. Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων για διοικητικούς λόγους.