Απειλές σε συγγραφέα βιβλίου για βια κατά των γυναικών

Συγγραφέας βιβλίου για τις γυναίκες θύματα βίας που τις κατηγορούν ότι ευθύνονται οι ίδιες, δέχεται απειλές ακόμα και με κίνδυνο της ζωής της

Aλιεύει η Αλέκα Μακρή
Mετάφραση Δώρα Στυλιανίδου

Η βρεττανίδα ακαδημαικός δρ.Jessica Taylor μίλησε για το βιβλίο της με θέμα τις κατηγορίες και το ρίξιμο ευθυνών στις γυναίκες-θύματα για την ίδια τους την κακοποίηση, με αποτέλεσμα να λάβει χιλιάδες επιθετικά μηνύματα και να χακάρουν τον υπολογιστή της.

Το βιβλίο της δρ.Τέιλορ αναφέρεται στο λόγο που κατηγορούνται οι γυναίκες για την κακοποίηση και την βία που έχουν υποστεί. Η συγγραφέας του δέχτηκε χιλιάδες διαδικτυακές επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα.

Η δρ,Τέιλορ είναι λέκτορας της ιατροδικαστικής και εγκληματολογικής ψυχολογίας και στόχος της είναι η δημοσίευση της έρευνας της που αντικείμενό της είναι οι κατηγορίες εναντίον των θυμάτων. Η έρευνα έχει τον τίτλο “Γιατί κατηγορούνται για όλα οι γυναίκες;”  Σε αυτή την έρευνα η Τέιλορ εξετάζει τι είναι αυτό που προκαλεί την κοινωνία να κατηγορεί την γυναίκες για την βία που έχουν υποστεί, όπως βιασμό, σωματεμπορία, και επιθέσεις απο άνδρες. Το βιβλίο έχει τραβήξει μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον απο την εμφάνιση της συγγραφέας του στην “Ωρα της Γυναίκας”.

Όμως απο τις 17 Απριλίου η Τέιλορ έχει γίνει στόχος από μια “ομάδα οργανωμένων τρολ” όπως την περιγράφει, που συμμαχώντας με την ακροδεξιά, τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ανδρών, το incel (ακούσιοι εργένηδες) και το Mgtow (άνδρες που ακολουθούν την δική τους πορεία) της επιτίθενται με λεκτική βία. Όλες αυτές οι ομάδες έχουν ποστάρει χιλιάδες μηνύματα στη σελίδα της του Facebook μαζί με απειλές βιασμού της και απειλές εναντίον της ζωής της.

Στις 21 Απριλίου η Τέιλορ ειδοποίησε την αστυνομία και διεξάγεται ανάκριση. “Πήραν τον έλεγχο του υπολογιστή μου.Προσπάθησα να τους σταματήσω…αλλά μετά απο 30 δευτερόλεπτα συνειδητοποίησα πόσο σοβαρό ήταν, και έκλεισα τον φορητό υπολογιστή μου και όλα τα άλλα ηλεκτρονικά μηχανήματα που έχω”  δήλωσε η Τέιλορ στην εφημερίδα Guardian.

“Για 5 μέρες λάβαινα 100 σχόλια κάθε λίγα λεπτά με απειλές όπως να πεθάνω, να αυτοκτονήσω, ότι θα με βιάσουν, ότι δεν είμαι πραγματική ψυχολόγος, ότι είμαι παχιά, άσχημη, λεσβία, άσχημη λεσβία, στείρα, ότι θα πεθάνω μόνη μου, ότι οι γονείς μου με μισούν κτλ. Όταν αρχίσαμε να τα μπλοκάρουμε, χειροτέρεψαν και έγιναν ακόμα πιο βίαια.”

Η Τέιλορ έχει ιδρύσει το Victim Focus (Επίκεντρο στα θύματα), μια διεθνή έρευνα και εκπαιδευτική συμβουλευτική οργάνωση που στόχο έχει να αψηφήσει τις κατηγορίες ενάντια στις γυναίκες-θύματα οι οποίες έχουν υποστεί κακοποίηση και βία.

Το βιβλίο της βασίζεται στη διδακτορική της έρευνα τα 10 χρόνια της πρακτικής της με γυναίκες και κορίτσια, συμπεριλαμβανομένων συνεντεύξεων όπου τις κατηγόρησαν επειδή είχαν υποστεί βιασμό, και τις/τους επαγγελματίες που τους συμπαραστάθηκαν.

“Ηξερα ότι έπρεπε να γράψω αυτό το βιβλίο.Οι επιθέσεις την τελευταία βδομάδα ήταν τρομερές.Το επίκεντρο μου είναι πάντα οι γυναίκες στη δουλειά μου και θα συνεχίσω να δυσκολεύω την ζωή των μισογυνιστών. Δεν θα σταματήσω ποτέ παρά τις απειλές” δήλωσε η Τέιλορ.

Πρόσθεσε ότι “το βιβλίο γράφτηκε για κάθε γυναίκα και κορίτσι που της είπαν ότι πρέπει να κάνει κάτι διαφορετικό για να μην πέσει θύμα της ανδρικής βίας. Αρκετά, φτάνει πια και για μένα αλλά και για εκατομμύρια γυναίκες. Αυτό το βιβλίο εξόργησε πολλούς άνδρες και πρέπει να ρωτήσετε γιατί.Τι φοβούνται;”

Πηγή: Guardian