Απεργία διαρκείας από τους συμβασιούχους στην Υπηρεσία Ασύλου

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης ανακοίνωσε την ανανέωση για έναν χρόνο των συμβάσεων 629 εργαζομένων και την απόλυση 17. Κατά σύμπτωση, οι απολυόμενοι είναι παλιοί, έμπειροι και… συνδικαλιστές.

Σε απεργία διαρκείας προχωρούν από σήμερα οι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου, διεκδικώντας να μην απολυθούν 16 συμβασιούχοι εργαζόμενοι, οι πιο παλιοί και έμπειροι και με έντονη συνδικαλιστική δράση, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Υπηρεσίας Ασύλου και δύο πρώην μέλη του Δ.Σ. του.

Για «συνδικαλιστική δίωξη» κάνει λόγο το Σωματείο των συμβασιούχων και ζητά συμπαράσταση στον αγώνα διαρκείας μέχρι την ανάκληση των απολύσεων.

Όπως σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου, χθες, κατά τη διάρκεια προειδοποιητικής απεργίας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων, ικανοποιώντας έπειτα από τρεις εβδομάδες αίτημα του Σωματείου για συνάντηση. Τους ανακοίνωσε την απόφασή του ότι δεν θα προχωρήσει στην ανανέωση της σύμβασης 16+1 εργαζομένων. Επικαλέστηκε αόριστα «ανυπέρβλητα νομικά και υπηρεσιακά κωλύματα» και αρνήθηκε να δώσει την οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Τους ανακοίνωσε επίσης την απόφαση που είχε δημοσιευτεί στη «Διαύγεια» την προηγουμένη να προχωρήσει στην ανανέωση της σύμβασης για ένα έτος των υπόλοιπων 629 εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου. «Κάθε ενέργειά μας αποσκοπεί αποκλειστικά στην εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και με σεβασμό στις νόμιμες διαδικασίες», δήλωσε ο κύριος Μηταράκης.

Αποτελεί όμως ερώτημα πώς διασφαλίζονται η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και ο σεβασμός στη νομιμότητα. Και παραμένει αδιευκρίνιστο με ποιο κριτήριο προχώρησε ο υπουργός στην επιλογή των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βρεθούν στον δρόμο εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης λόγω της πανδημίας και ποια είναι τα κωλύματα που επικαλείται ειδικά γι’ αυτούς. Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από το Δ.Σ. του Σωματείου υπογραμμίζουν ότι τόσο οι 16 συμβασιούχοι που απολύονται όσο και αυτοί που παραμένουν στην εργασία τους έχουν προσληφθεί για την υλοποίηση της ίδιας δράσης, την ενίσχυση του έργου της Υπηρεσίας Ασύλου.

Η διαφορά είναι ότι οι 16 συμβασιούχοι εργάζονται στην υπηρεσία από το 2014 και 2015. Πρόκειται δηλαδή για εργαζομένους που έχουν την πιο ολοκληρωμένη εμπειρία και τεχνογνωσία από όλη την πορεία της σημερινής κρίσης διαχείρισης του προσφυγικού, εμπειρία που φυσικά τους καθιστά πολύτιμους για την εκπαίδευση των νέων εργαζομένων που θα καλύψουν προσεχώς μεγάλα κενά της υπηρεσίας.

Μάλιστα, οι περισσότεροι, εννιά – δέκα, είναι ιδρυτικά μέλη του Σωματείου. Ενός σωματείου ιδιαίτερα δυναμικού, που μπήκε ανάχωμα σε απόπειρες κακοδιοίκησης και δεν δίστασε να σταθεί κριτικά απέναντι σε αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων αντιπροσφυγικών νομοθετημάτων της κυβέρνησης, που οδηγούν σε ευτελισμό τη διαδικασία ασύλου.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών 24-4-20