Τουρκία: νοσηλεύτριες αντιμετωπίζουν επιθέσεις από συγγενείς ασθενών

Οι γυναίκες νοσηλεύτριες στην Τουρκία αντιμετωπίζουν βίαιη συμπεριφορά απο συγγενείς ασθενών με Covid 19

Αλιεύει η Αλέκα Μακρή
Μετάφραση Δώρα Στυλιανίδου

Οι γυναίκες που αποτελούν την πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού στην Τουρκία δέχονται επιθετική έως και βίαιη συμπεριφορά από συγγενείς των ασθενών με κορωνοιό ανέφερε η εφημερίδα BirGun (Καθημερινή).

Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να ζητάνε περισσότερες νοσηλευτικές υπηρεσίες και ο αριθμός των ασθενών στα επείγοντα περιστατικά έχει αυξηθεί, αυξάνοντας παράλληλα τη βίαιη συμπεριφορά κατά των νοσηλευτριών δήλωσε η βοηθός γυναικολόγου Burcu Ozdogan στην εφημερίδα BirGun.

Οι γυναίκες αποτελούν το 86% του νοσηλευτικού προσωπικού στη Τουρκία σύμφωνα με το Τουρκικό Ινστιτούτο Πληροφοριών και νοσηλείας και είναι ο τομέας με την μεγαλύτερη ραγδαία αύξηση γυναικών στο εργατικό δυναμικό ανέφερε το Ιδρυμα Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής.

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν αυξανόμενο φόρτο εργασίας και φροντίζουν περισσότερο τα παιδιά δεδομένου ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά στην Τουρκία, δήλωσε η ειδική των Επειγόντων Περιστατικών Benan Koyuncu από το Υπουργείο Υγείας στην Άγκυρα.

“Ειναι ένα ιστορικά τεκμηριωμένο γεγονός ότι οι γυναίκες δεν λαμβάνουν διατροφή στη φροντίδα των παιδιών τους” πρόσθεσε η Koyuncu. Εντωμεταξύ οι ασθενείς στην καραντίνα λόγω του κορωνοϊού και οι συγγενείς τους έχουν γίνει πιο επιθετικοί είπε η Ozdogan ειδικά απέναντι στις γυναίκες του νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι άνδρες νοσηλευτές μπόρεσαν να φύγουν από τις οικογένειές τους και μένουν απομονωμένοι σε καταλύματα, ενώ οι γυναίκες συνεχίζουν να φροντίζουν τα παιδιά, είπε η Koyuncu, αυξάνοντας τον κίνδυνο της μόλυνσης και στα παιδιά τους. “Η καθημερινή απολύμανση του σπιτιού φορτώνει αυτές τις γυναίκες με ένα δεύτερο βάρος επειδή αναγκάσθηκαν να τα βγάλουν πέρα μόνες λόγω της καραντίνας” πρόσθεσε.

Αν και η πλειοψηφία των νοσηλευτών είναι γυναίκες ο προσωπικός προστατευτικός εξοπλισμός τους σχεδιάσθηκε με ανδρικές προδιαγραφές συνέιχισε η Koyuncu. “Λέμε ότι όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η πανδημία έχει εκθέσει την οικογένεια και το σύστημα στην ανισότητα για μια ακόμη φορά” συμπλήρωσε.

Εντωμεταξύ λιγότερο έμπειροι νοσηλευτές στις ΜΕΘ υποχρεώθηκαν να αναλάβουν την φροντίδα ασθενών με κορωνοϊό επειδή οι κλίνες των ΜΕΘ αυξάνονται δίχως την ανάλογη αύξηση σε νοσηλευτικό προσωπικό, καταγράφει η εφημερίδα BirGun παραθέτοντας μια αναφορά από τον Τουρκικό Σύλλογο ΜΕΘ.

Σύμφωνα με το σύλλογο, μια πιστοποιημένη νοσηλεύτρια ή νοσηλευτής θα πρέπει να φροντίζουν 4 ασθενείς το μέγιστον, με τον ιδανικό αριθμό να μην υπερβαίνει τους 2. Όμως οι νέοι/ες νοσηλευτές που μόλις αποφοίτησαν υποχρεώθηκαν να αναλάβουν ασθενείς με αυξανόμενες περιπλοκές κατά την διάρκεια της θεραπείας τους.

Πηγή: Ahval, 25/4/2020