Δεκάδες φυλακισμένες στη Θήβα περνούν από εισαγγελέα

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Μετά την δίκαια εξέγερση πολλών φυλακισμένων γυναικών στη Θήβα, που διαμαρτύρονταν για το θάνατο της Αζιζέλ Ντενίρογλου στις 9 Απριλίου, ήρθε τώρα η σειρά της τιμωρίας. Όχι, δεν τιμωρεί κανένας, απ’ ότι τουλάχιστον γνωρίζουμε, τους αστυνομικούς που κλήθηκαν και μπήκαν στη φυλακή για να καταστείλουν την εξέγερση και κακοποίησαν πολλές, όχι, δεν τιμωρείται κανένας ή δεν ψάχνει κανένας ή κανένα υπουργείο για το λόγο θανάτου της Αζιζέλ Ντενίρογλου, τιμωρούνται όμως οι γυναίκες που διαμαρτυρήθηκαν.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν κληθεί δεκάδες φυλακισμένες από τον εισαγγελέα, ο οποίος απ’ ότι καταλαβαίνουμε προσπαθεί να τεκμηριώσει το βαθμό συμμετοχής κάθε μιας από αυτές στη διαμαρτυρία και τιμωρεί με “πόντους” όσες βρίσκονται “ένοχες”. Οι πόντοι αυτοί σημαίνουν πολλά για τις φυλακισμένες, θεωρούνται κακή διαγωγή και ακυρώνουν ή μειώνουν τη δυνατότητα αποφυλάκισης με βάση κάποια κριτήρια, όπως η συμπεριφορά κατά την κράτηση.

Να σημειώσουμε ξανά ότι οι εξαγγελίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περί αποσυμφόρησης των φυλακών δεν υλοποιήθηκαν, ενώ στις περισσότερες φυλακές του κόσμου, απ’ ότι γνωρίζουμε, έχει γίνει μερική αποσυμφόρηση λόγω των εκτάκτων συνθηκών της πανδημίας με σκοπό την προστασία των φυλακισμένων και την μείωση των πιθανοτήτων διάδοσης. Σχετικά άρθρα έχουμε γράψει και στο Μωβ. Ακριβώς αυτή η αγωνία για την αποσυμφόρηση και για τους κινδύνους από την πανδημία, έχει κυριεύσει  τις κρατούμενες, που επίσης έχουν στείλει σχετική επιστολή στο υπουργείο.

Δεν είδαμε ακόμα κανένα δημοσίευμα για την αιτία θανάτου της Ντενίρογλου, είδαμε μόνο μια επίσημη έκθεση ότι δεν ήταν θύμα του COVID-19.  Και όμως, η άρνηση να μεταφέρουν στο νοσοκομείο τη γυναίκα που το ζητούσε λόγω της κατάστασης της υγείας της, μάλλον συνδέεται με το γεγονός ότι δεν θέλουν να “επιβαρύνουν” τα νοσοκομεία αυτή την περίοδο των έκτακτων συνθηκών. Και δεν ξεχνούμε ότι η γυναίκα ήταν 42 ετών, δηλαδή σε σχετικά νέα ηλικία. Δυστυχώς, δεν είναι ο πρώτος θάνατος κρατούμενης ή κρατούμενου τον τελευταίο καιρό. Ιδιαίτερα στη Θήβα πέθανε περίπου δυο μήνες πριν άλλη μια φυλακισμένη.