Μπορεί η καραντίνα να τελειώνει, όχι όμως και η βία κατά των γυναικών

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Η πρώτη παρουσίαση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών κατά την καραντίνα, έγινε από την Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, σε συνέντευξη που έδωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών και την Ιωάννα Σωτήρχου, στις 28-4. Η κ. Συρεγκέλλα λέει στη συνέντευξή της ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 και την ενημέρωση από τους ειδικούς της γραμμής, από την ημερομηνία χαρακτηρισμού του Covid-19 ως πανδημίας, στις 11 Μαρτίου έως και στις 21 Απριλίου 2020, η γραμμή έχει δεχτεί αυξημένο πλήθος κλήσεων. Το 63% των κλήσεων αφορούσε περιστατικά βίας, το 26% μη σχετικά τηλεφωνήματα, το 10% ήταν απλή ενημέρωση για διάφορα ζητήματα έμφυλης διάστασης και το 1% ήταν φάρσες.

Πρόκειται για το δεύτερο συγκεκριμένο στοιχείο που έχουμε, μετά από την 21η Μαρτίου, όπου στο Νοσοκομείο Νίκαιας, ανάμεσα στα 40 περιστατικά της ημέρας, τα α πέντε από αυτά ήταν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας (η αναλογια πριν τα περιοριστικά μέτρα, ήταν δυο στα τριακόσια περίπου περιστατικά μιας συνηθισμενης εφημερίας).

Η πρώτη ενημέρωση της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων έγινε στις 7 Απριλίου, στον ιστότοπο isotita.gr, δηλαδή σε χώρο που μόνο οι ενδιαφερόμενες γνωρίζουν. Εμείς στο Μωβ, όπως και άλλα Μέσα, δημοσιεύσαμε αυτές τις σημαντικές έστω και καθυστερημένες πληροφορίες.

Παρά τις πιέσεις του Μωβ και άλλων οργανώσεων για τη δημοσιοποίηση των υπηρεσιών για την αρωγή θυμάτων βίας κατά των γυναικών ώστε να ξέρουν τι να κάνουν κατά την περίοδο του εγκλεισμού, η καμπάνια στα μίντια άρχισε περί τις 10 Απριλίου, κάτι που βοήθησε, καθυστερημένα βέβαια, πολλές γυναίκες να γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν. Δεν ξεχνάμε ότι ο εγκλεισμός άρχισε στις 21 Μαρτίου.

Στις 11/4 έγινε η πρώτη εκπομπή στην ΕΡΤ για ενδοοικογενειακή βία, με έρευνα της Μάχης Νικολάρα, όπου εκτός από τις δομές τις Γραμματείας Ισότητας παρουσιάστηκαν και οι σχετικές πληροφορίες από την εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Ροτζιώκου. Η εκπομπή ήταν σε χρόνο μεγάλης τηλεθέασης, στο κεντρικό μαγκαζίνο, γύρω στις 5 το απόγευμα.

Το Μωβ έβγαλε το γνωστό αφισάκι που κολλήσαμε σε φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και άλλους χώρους αγορών, όπου ακριβώς παρουσιάζαμε τη γραμμή 15900, την 1η Απριλίου. Το αφισάκι μας στείλαμε και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στον Φαρμακευτικό Σύλλογο για την ενημέρωση των μελών τους.

Η σκέψη μας ήταν ότι οι καμπάνιες δεν μπορεί να γίνονται μόνο διαδικτυακά, ο κόσμος έστω και έγκλειστος, βγαίνει για τις βασικές ανάγκες και η πληροφόρηση πρέπει να βρίσκεται, κατά το δυνατόν, μπροστά του. Πριν από αυτό, είχαμε πάρει πρωτοβουλία να βάλουμε στα μπαλκόνια μας πανό με τη σχετική ενημέρωση.

Επίσης μέλη του Μωβ συμμετείχαν σε ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ OPEN, με την Πηνελόπη Πετροπούλου και τη Φωτεινή Σιάνου, στις 11 Απριλίου.

Στο μεταξύ, είχε συγκλονίσει η δολοφονία μιας 27χρονης γιατρού στη Σικελία, την 1η Απριλίου, από τον “αγαπημένο” της. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι ο λόγος της δολοφονίας ήταν ότι αυτός φοβόταν ότι η γιατρός φίλη του του μετέδωσε τον ιό. Τα ανησυχητικά νέα για την αύξηση της βίας κατά των γυναικών διεθνώς, ήταν καθημερινά.

Και άλλη διαδικτυακή αφίσα για τη βία κατά των γυναικών βγήκε στις 31 Μαρτίου, από την καμπάνια “Κανένας Μόνος Καμία Μόνη” με σχετική  ενημέρωση.

Στις 14 Απριλίου υπήρξε μια γυναικοκτονία εδώ στην Αθήνα, όπου η γυναίκα πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία. Ο “σύντροφός” της ισχυρίστηκε ότι έκαναν ένα ερωτικό παιχνίδι, και ότι αυτό ήταν ατύχημα και όχι φόνος. Καμιά δημοσιοποίηση δεν βρήκε αυτή η γυναικοκτονία.

O Αντόνιο Γκουτιέρες είχε κάνει έκκληση για το θέμα, στις 6 Απριλίου, ζητώντας την υποστήριξη των γυναικών από την πανδημία της βίας. Αυτό σίγουρα επηρέασε τα θεσμικά πρόσωπα, όπως προφανώς και τον κ. Τσιόδρα, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό στις 12 Απριλίου στην απογευματινή του ενημέρωση, επικαλούμενος μάλιστα τις δηλώσεις Γκουτιέρες.

Στις 8/4 η πρόεδρος της επιτροπής γυναικείων δικαιωμάτων και ισότητας των φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Evelyn Regner έκανε δήλωση για το τι μέτρα πρέπει να πάρουν οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν ή να προλάβουν την έμφυλη βία. Η δημόσια παρέμβαση των θεσμικών προσώπων έχει ασφαλώς μεγάλη επίδραση, τόσο στα θύματα της έμφυλης βίας, για την ενδυνάμωσή τους, όσο και στους θύτες, για την αποθάρρυνσή τους.

Ανάμεσα στα πολλά χρήσιμα δημοσιεύματα, για τις δομές στήριξης, είναι και αυτό του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στις δομές στήριξης της Γραμματείας Ισότητας, στις 16/4. Εδώ:

Τέλος, σε τελευταίο άρθρο του, της 29/4, ο κ. Γκουτιέρες αναφέρεται στο σκοτεινό μέλλον για την ισότητα των φύλων, για την εργασία, την ανεργία και τη φτώχια των γυναικών. Όχι γιατί η βία θα τελειώσει, δυστυχώς, αλλά γιατί η οικονομική κρίση θα επισύρει πολλά περισσότερα δεινά στους ώμους των γυναικών, και αυτό πρέπει να ξεσηκώσει κύματα αντιδράσεων και αγώνων.