Μεξικό: 1000 γυναίκες δολοφονήθηκαν σε 3 μήνες

Σχεδόν 1.000 γυναίκες δολοφονήθηκαν στο Μεξικό σε 3 μήνες καθώς η ενδοοικογενειακή βία αυξάνεται λόγω του κορωνοϊού

Μετάφραση-προσαρμογή Δώρα Στυλιανίδου

Οι προειδοποιήσεις των υπεύθυνων της καμπάνιας ότι η χώρα έχει αυξημένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας λόγω της κρίσης της πανδημίας είναι ξεκάθαρες. Κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των δολοφονημένων γυναικών ήταν 8% υψηλότερος από την ίδια χρονική περίοδο του προηγούμενου χρόνου.

Σχεδόν 720 γυναίκες δολοφονήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου και 244 ήταν θύματα γυναικοκτονίας, δήλωσε η κυβέρνηση. Οι φόνοι γυναικών είναι πολύ συχνοί στο Μεξικό και έχουν αυξηθεί κατά το διπλάσιο τα τελευταία 5 χρόνια.

Οι υπεύθυνοι της καμπάνιας φοβούνται ότι τα ανησυχητικά ποσοστά βίας θα αυξηθούν κατακόρυφα κατά την διάρκεια της καραντίνας ,καθώς προβλέπονται περιοριστικά μέτρα μέχρι τέλος Μαίου.

Η δικηγόρος Πατρίσια Ολαμέντι που εκπροσωπεί θύματα βίας και έχει γραμμένα πρωτόκολα ανακρίσεων των γυναικοκτονιών δήλωσε: “Είναι τρομερό. Πιστεύω ότι θα πεθάνουν πολύ περισότερες γυναίκες από τη βία παρά απο τον κορωνοιό. Το κράτος τις έχει εγκαταλείψει παντελώς. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα είναι απάνθρωπο.”  Πρόσθεσε ότι η μεξικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Martha Tagle από την αντιπολίτευση, το Κίνημα Πολιτών, δήλωσε: “Η πιο θανατηφόρα πανδημία στη χώρα μας, χειρότερη και από τον κορωνοϊό, είναι η βία που καταλήγει στις γυναικοκτονίες. Σήμερα η βία είναι η μεγαλύτερη απειλή ενάντια σε όλα τα δικαιώματα των γυναικών.

Τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα που έχει λάβει το Εθνικό Δίκτυο Καταφυγίων -ένα δίκτυο απο 70 σχεδόν γυναίκες που έχουν υποστεί βία-αυξήθηκαν κατά 80% απο τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα μέσα Απριλίου, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Η Jacqui Hunt,διευθύντρια του Ισότητα Τώρα, μιάς ΜΚΟ που αγωνίζεται να προωθήσει τα δικαιώματα των γυναικών και κοριτσιών παγκοσμίως, δήλωσε στην εφημερίδα “Η Ανεξάρτητη”: “Στο Μεξικό που έχει ήδη τεράστιο αριθμό γυναικοκτονιών, οι περισότερες υποθέσεις δεν διερευνώνται. Σε μια χώρα που η έμφυλη βία είναι στα ύψη, η πανδημία του κορωνοϊού εκθέτει τις γυναίκες και τα κορίτσια σε αυξημένο κίνδυνο.”

“Η μεξικανική κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει τις γυναίκες και τα κορίτσια, σαν μια ευάλωτη ομάδα. Πρέπει να επιταχυνθεί η προσπάθεια να ξεριζωθεί η έμφυλη βία με αυστηρή νομοθεσία, συνοδευόμενη από ενημερωτικές επιμορφωτικές καμπάνιες για τον κόσμο και να γίνει κατανοητό ότι οι γυναικοκτονίες θα διερευνώνται και οι θύτες θα τιμωρούνται.”

Η Hunt κάλεσε τις αστυνομικές αρχές να συνεργαστούν στενά με τις οργανώσεις υποστήριξης γυναικών και κοριτσιών και πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί κυβερνητική χρηματοδότηση με πρόσθετα κρατικά κονδύλια για να μπορέσουν αυτές οι γυναίκες που είναι απομονωμένες με τους θύτες τους να βρουν ασφαλή καταφύγια και άλλες υπηρεσίες αρωγής.

Το 2018 δολοφούνταν στο Μεξικό 10 γυναίκες την ημέρα. Περίπου το 44% των γυναικών έχουν υποστεί βία από τον σύντροφο τους και το 66% έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας στη ζωή τους, σύμφωνα με το Μεξικάνικο Ινστιτούτο Στατιστικής και Γεωγραφίας.

Πηγή: Εφημερίδα Independent, πρόσθετο ρεπορτάζ από το Reuters

Οι φωτογραφίες είναι από κινητοποιήσεις των γυναικών κατά της βίας, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, 2020