Συνεχίστηκε χθες η δίκη για την Ελένη Τοπαλούδη

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Είναι από τις πρώτες δίκες που συνεχίζονται μετά τη διακοπή της καραντίνας, επειδή, αν καθυστερήσει, υπάρχει κίνδυνος να περάσει το 18μηνο και να αφεθούν ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι. Το 18μηνο εκπνέει στα τέλη Μαίου. Όπως καταλαβαίνουμε, στην περίπτωση που αφήνονταν ελεύθεροι, θα ήταν το πιθανότερο να εξαφανιστούν, γιατί οι ποινές που αναμένονται είναι βαριές, και ανάλογες με τη βαρύτητα της πράξης τους.

Στην αίθουσα δεν επιτράπηκε η παρουσία αλληλέγγυων ούτε δημοσιογράφων, λόγω των υγειονομικών μέτρων. Έγινε διαμαρτυρία για τους δημοσιογράφους, γιατί αυτό θεωρείται παράνομο και αντιδημοκρατικό. Πιθανώς να επιτραπεί ένας/μια δημοσιογράφος κατά τη σημερινή και τις επόμενες δικασίμους.

Κατά τη διαδικασία, υπήρξε συνέχιση της μαρτυρίας του πατέρα του ενός κατηγορούμενου, του Ροδίτη, και μαρτυρία της αδελφής του δεύτερου κατηγορούμενου, που είναι αλβανικής καταγωγής.

Ο πατέρας παρουσίασε “νέα στοιχεία” για τον γιο του, ισχυριζόμενος ότι πάσχει από χρόνια ψυχολογική διαταραχή. Συγκεκριμένα παρουσίασε κάποια ψυχιατρική εξέταση νεαρού, απ’ ότι αναφέρθηκε, ψυχιάτρου. Αμέσως το στοιχείο αυτό εξετάστηκε από τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής, και υπήρξε το συμπέρασμα ότι όταν “έγινε” αυτή η εξέταση, στη Ρόδο, ο κατηγορούμενος ήταν εκτός Ρόδου. Αναφέρθηκε από τους δικηγόρους ότι θα γίνουν νομικές ενέργειες για την διαπίστωση της νομιμότητας του εγγράφου. Κατά τα άλλα, ο πατέρας συνέχιζε να “μην ξέρει” τίποτα απ’ όσα είχαν γίνει γνωστά για τον γιο του, αφού στις ερωτήσεις απαντούσε δεν ξέρω, δεν είδα και λοιπά. Υπάρχει πιθανότητα νομικών ενεργειών εναντίον του λόγω συγκάλυψης.

Η αδελφή του δεύτερου κατηγορούμενου, αλβανικής καταγωγής, περιέγραψε με τα καλύτερα λόγια τον αδελφό της, και είπε ότι σήμερα μόνον κατάφερε να ζητήσει συγνώμη από τον πατέρα της Ελένης Τοπαλούδη που βρίσκεται διαρκώς στην αίθουσα. Είπε επίσης ότι ο αδελφός της ήταν θύμα ρατσιστικών συμπεριφορών κατά τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων, κάτι που του έχει αφήσει βαθιά σημάδια, και ότι έβλεπε με δέος και θαυμασμό τον πρώτο κατηγορούμενο, γιατί είχε λεφτά, κύρος, οικογένεια και λοιπά.

Ο κ. Τοπαλούδης, πάντα παρών, αγανακτισμένος με τα ψέματα που διαρκώς ακούει μέσα στο δικαστήριο, δηλώνει και πάλι ότι πιστεύει στη Δικαιοσύνη και απαιτεί δικαιοσύνη για την κόρη του, αν και δεν παραλείπει να αναφέρει ότι η μόνη δικαιοσύνη θα ήταν να γυρίσει η Ελένη πίσω.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα Τρίτη 5 Μαίου με τις απολογίες των κατηγορουμένων και θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις της εισαγγελέως και των συνηγόρων των κατηγορουμένων και της πολιτικής αγωγής. Αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 7 Μαίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις, που όμως δεν είναι σίγουρες.

Το Μωβ βρίσκεται στον εξώστη του δικαστηρίου με το γνωστό πανό της αλληλεγγύης για την Ελένη, και καλεί τις αλληλέγγυες να περνούν από εκεί, για να δηλώνουν με την παρουσία τους την υποστήριξή τους αλλά και τη στήριξή μας προς την χαροκαμένη οικογένεια. Και πολύ περισσότερο να διατρανώνουμε κάθε στιγμή το σύνθημα του πανώ “καμιά Ελένη λιγότερη”.
Οι δικάσιμοι παρατείνονται πέραν του ωραρίου, όπως τη Δευτέρα έληξε στις 6.30, το ίδιο αναμένεται τουλάχιστον και για σήμερα Τρίτη.