Συγκρότηση πατριαρχικού μετώπου κατά της εισαγγελέως Αριστοτελεία Δόγκα

Ανακοίνωση του Δ.Σ. ΤΟ ΜΩΒ

Χθες, γίναμε θεατές ενός κρεσέντο καταγγελιών εναντίον της εισαγγελέως στη δίκη Τοπαλούδη, που μόλις την προηγούμενη ημέρα είχε συγκλονίσει με την αγόρευσή της, εκ μέρους του προέδρου της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, κ. Βερβεσού, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Άκη Σκέρτσου, δικηγόρων (κυρίως ανδρών) του δικαιωματικού χώρου να υπερθεματίζουν για τα δικονομικά δικαιώματα των κατηγορουμένων και την ευθιξία του δικηγορικού σώματος.

Γιατί άραγε τόσο μένος, όταν έχουμε παρακολουθήσει πληθώρα από δίκες παρωδία που αφορούν έμφυλη βία, οι οποίες χάνονται μέσα σε δικονομικά τερτίπια, προσβάλλοντας όχι μόνο το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά και τη κοινή λογική; Γιατί αυτοί που με τόση ζέση μιλούν στο όνομα των δικονομικών κανόνων και των νομικών αρχών, δεν τους είδαμε, δεν τους ακούσαμε σε τόσες δίκες όπου το θύμα του βιασμού βιάζεται κατ’ εξακολούθηση μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου; Γιατί κανένας κ. Βερβεσός δεν εξανέστη όταν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζήτησαν και πέτυχαν την εξαίρεση των γυναικών από το σώμα των ενόρκων! Βέβαια, εκεί τηρήθηκαν οι «απαράβατοι» δικονομικοί κανόνες! Τι νομικός πολιτισμός είναι αυτός που δεν συμπεριλαμβάνει και τις γυναίκες;

Μήπως, επειδή σύμφωνα με την κυρίαρχη πατριαρχική αντίληψη οι γυναίκες μέχρι και τον προηγούμενο αιώνα θεωρούνταν ότι δεν διαθέτουν κρίση παρά μόνον συναισθηματισμό, και για αυτό δεν γινόταν δεκτές στο δικαστικό σώμα ή γιατί οι βιασμοί είναι “αντρική υπόθεση” και μία γυναίκα δεν επιτρέπεται να κρίνει άνδρες-βιαστές;

Αρκετά με την υποκρισία. Εδώ έχουμε μια κατά μέτωπο επίθεση της φαλλοκρατίας.

Φυσικά και συμφωνούμε να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, τα οποία πρέπει να διαφυλαχτούν, με κάθε μέσο, στην ποινική διαδικασία όμως σε δίκη που αφορά έμφυλη βία θα πρέπει να αναδεικνύονται τα κοινωνικά ζητήματα της έμφυλης δολοφονικής βίας κατά των γυναικών, και να είναι τα κύρια θέματα της εισαγγελικής πρότασης, όπως πράγματι ήταν στην συγκεκριμένη πρόταση που η κ. Δόγκα τη δούλεψε εξονυχιστικά και με εξαιρετική επιμέλεια, αναδεικνύοντας και κατακρίνοντας τις συστηματικές ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού που έχουμε δει ότι υπάρχουν σε κάθε υπόθεση βιασμού.

Αντίθετα, η δημόσια συζήτηση, νομικών και μη, δικαιωματικών και μη, μετατοπίστηκε στην προσωπικότητα, τα συναισθήματα και την πορεία της ζωής της εισαγγελικής λειτουργού, παίζοντας άκρως αποπροσανατολιστικό ρόλο.

Δυστυχώς, ο δικαιωματισμός σήμερα έδειξε ότι έχει όριο και είναι αυτό που άπτεται του έμφυλου ζητήματος, ευνοώντας αθέλητα την ατιμωρησία βιαστών και συγκαλύπτοντας την κουλτούρα του βιασμού.

Παρακολουθήσαμε τη δίκη κατά την εξέταση των κατηγορούμενων από την εισαγγελέα, ως αλληλέγγυες μέλη του ΜΩΒ. Πρέπει να αναφέρουμε ότι η εισαγγελέας αυτό που απέδειξε ήταν ότι η Ελένη δεν είχε πάει εις γνώση της στην προσχεδιασμένη “ερωτική” συνεύρεση. Αυτό το σημείο καλείτο να αντικρούσει η υπεράσπιση, δεδομένου ότι όντως οι κατηγορούμενοι είχαν πράγματι διαπράξει το έγκλημα, το οποίο ήταν εξαιρετικά ειδεχθές και ως τέτοιο έχει καταγραφεί στην κοινή γνώμη. Συνεπώς, το ΜΟΝΟ στο οποίο μπορούσε να στηριχτεί η υπεράσπιση ήταν η αποδόμηση της ίδιας της εισαγγελέως.

«Ας γκρεμιστεί ο κόσμος όλος αλλά ας αποδοθεί Δικαιοσύνη» φώναξε η κ. Α. Δόγκα μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Και αυτό έγινε, κινητοποιήθηκε το σύμπαν όλο! Μέχρι και υφυπουργός καταφέρθηκε εναντίον της. Ο κ. Σκέρτσος είτε όταν χρησιμοποιεί την κυβερνητική του ιδιότητα είτε την προσωπική του σκέψη, είναι το ίδιο απαράδεκτος απέναντι στις γυναίκες. Την πρώτη φορά στήριξε σεξιστική διαφήμιση, ενώ τη δεύτερη με την πρωτοφανή παρέμβαση του στη δικαιοσύνη και την απαράδεκτη επίθεση στην εισαγγελέα, ουσιαστικά λειτούργησε στην κατεύθυνση της ατιμωρησίας των δραστών της Ε. Τοπαλούδη και όχι μόνο.

Μια γυναίκα, η εισαγγελέας, τους τα ‘πε πολλά. Άσε που αν όντως η δήλωση αποχής της Εισαγγελέως γινόταν δεκτή, θα σήμαινε επανάληψη της δίκης και παράλληλη αποφυλάκιση των κατηγορουμένων λόγω πέρατος του 18μηνου κράτησης! Ευτυχώς για την Ελληνική δικαιοσύνη η εισαγγελέας Αριστοτέλεια Δόγκα, έλαβε εντολή από τον προϊστάμενό της να παραμείνει στην Έδρα του ΜΟΔ και η διαδικασία εξακολούθησε.

Η εισαγγελέας μίλησε για κυκλώματα βιαστών που δρούν στη Ρόδο, είπε : “Ασκήθηκαν πιέσεις στον λιμενικό κ.Ζόβα, έφτασαν σε σημείο να του παίρνουν την υπόθεση για να ασχοληθεί άλλος.”, είπε ότι δεν εμπιστεύεται την Αστυνομία όταν δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Αυτό λέμε και εμείς χρόνια τώρα ως γυναικείες οργανώσεις, μόνο που σήμερα ακούστηκε σε μια δικαστική αίθουσα από το στόμα μιας εισαγγελικής λειτουργού.

Προφανώς παίζονται πολλά, αν εξιχνιαστούν όλα αυτά, και όχι μόνο το συγκεκριμένο έγκλημα, ενδεχομένως να τιναχτεί η μισή Ρόδος στον αέρα, αυτό μπορεί και να εξηγεί γιατί τόσο μένος εναντίον της κας Δόγκα. Αν θέλουμε να ξανακούσουμε έναν/μία εισαγγελέα σε αίθουσα δικαστηρίου να λέει ότι μία γυναίκα μπορεί να πει ΟΧΙ και ότι βιασμός μπορεί να υπάρξει και μέσα σε μία σχέση, θα πρέπει η κοινωνία και πρωτίστως οι γυναικείες οργανώσεις να στηρίξουν αυτή την εισαγγελέα που το τόλμησε!

Ε, ναι λοιπόν, σήμερα η αγόρευση αυτής της εισαγγελέως πήγε ένα βήμα μπροστά το νομικό πολιτισμό της χώρας προκειμένου να μπορέσει μια μέρα να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα ζητήματα της έμφυλης βίας. Το ζήτημα είναι βαθιά πατριαρχικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί, διαφορετικά η κοινωνική ειρήνη δεν θα έρθει ποτέ ως προς την έμφυλη βία.

Δ.Σ. ΤΟ ΜΩΒ – 16-5-2020