Τουρκία: μια γυναίκα κρατείται για το “Bella Ciao” στους μιναρέδες

Τουρκία: μια γυναίκα κρατείται, επειδή κατηγορείται ότι “πρόσβαλε τις θρησκευτικές αξίες” παίζοντας στο διαπασών από τους μιναρέδες των τεμενών το παρτιζάνικο τραγούδι “Bella Ciao”

Μετάφραση-προσαρμογή Δώρα Στυλιανίδου

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν την Πέμπτη μια γυναίκα στην δυτική επαρχία της Σμύρνης η οποία ανακρίνεται ότι μετέδωσε απο τους μιναρέδες το αντιστασιακό τραγούδι “Bella Ciao”, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού.

Κρατήθηκε επίσης άλλο ένα άτομο το οποίο αφέθηκε ελεύθερο λίγο αργότερα. Ο Ali Erbas, ο επικεφαλής του ανώτερου θρησκευτικού σώματος με την επωνυμία Διοικητικό Συμβούλιο Θρησκευτικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι οι αρχές διεξήγαγαν ανακριτικές έρευνες στους λογαριασμούς ατόμων στα κοινωνικά μέσα που επαινούσαν την πράξη αυτή, ανέφερε το Τ24.

“Υποβάλαμε ποινική δίωξη γιαυτό το περιστατικό που πλήγωσε βαθιά όλους τους Μουσουλμάνους τον ιερό μήνα του Ραμαζανίου και ξεκίνησε μια ανακριτική διαδικασία από τις αρμόδιες αρχές εναντίον αυτών που διέπραξαν αυτή την προκλητική πράξη, κυκλοφόρησαν το βίντεο και επαίνεσαν αυτή την επαίσχυντη πράξη στους λογαριασμούς τους στα κοινωνικά μέσα”είπε ο Erbas.

Οι κάτοικοι της Σμύρνης σάστισαν απο αυτή την απροσδόκητη εμπειρία του καλέσματος για προσευχή, όταν διάφορα τεμένη μετάδοσαν απο τα μεγάφωνα των μιναρέδων τους το “Bella Ciao”.

Τα τεμένη σ’όλη την Τουρκία μετέδιδαν ένα κεφάλαιο απο το Κοράνι απο τον Μάρτιο για να “ανεβάσουν το ηθικό” κατά την διάρκεια του κορωνοιού.

Ίσως δεν έγινε κατανοητό πόσο επείγει να ανέβει και ένα άλλο ηθικό, των καταπιεζμένων, και εκείνων δίχως φωνή, που φιμώθηκαν από το κράτος και τη θρησκεία.Το Bella Ciao ήταν μια απόπειρα να γίνει ακριβώς αυτό.

Πηγές 21 Μαίου 2020, Ahval