Καταγγελίες για αστυνομικές αυθαιρεσίες τον καιρό του εγκλεισμού

Τα όσα θέτει στη γνώση των αναγνωστών μας η συμπολίτισσά μας έχουν ως εξής:

Δευτέρα του Πάσχα, ώρα 18:20, στην Ιτέα. Δυο κορίτσια 21 ετων, αφού είχαν στείλει τον προαπαιτούμενο αριθμό 6 στο 13033 κάνουν τη βόλτα τους ώστε να ξεχαστούν και να «αποδράσουν» έστω και λίγο από την σκληρή πραγματικότητα την οποία βιώνουμε λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Tις σταμάτησε λοιπόν η αστυνομία ζητώντας τους να επιδείξουν τα απαραίτητα έγγραφα κυκλοφορίας. Έπειτα τις πλησίασε ο αστυνομικός, χωρίς να έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως γάντια και μάσκα. Στη συνέχεια έπιασε το κινητό της μιας κοπέλας έχοντας εκτεθειμένα τα χέρια του, σε απόσταση μικρότερης από μισό μέτρο. (Τα κορίτσια είχαν την ταυτότητα σε φωτογραφία καθώς βγήκαν για τρέξιμο ώστε να μην υπάρχει ενδεχόμενο να την χάσουν).

Ο αστυνομικός τότε είπε πως η φωτογραφία, πίσω μπρος (της ταυτότητας) δεν αποτελεί ισχύον έγγραφο, για αυτό και έβγαλε το μπλοκάκι για να επιβάλλει το αντίστοιχο πρόστιμο. Η μια από τις κοπέλες απάντησε πως από την στιγμή που η ίδια η αστυνομία δεν τηρεί τα μέτρα ασφαλείας με αποτέλεσμα να έρχεται τόσο κοντά, ακόμα και ακουμπώντας προσωπικά αντικείμενα, γιατί είναι τόσο κακό που απλά είχαν την ταυτότητα σε φωτογραφία;

Ο  αστυνομικός το πήρε αρκετά προσωπικά με αποτέλεσμα να τις βάλει στο περιπολικό και να τις πάει στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί άρχισαν να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας, φωνάζοντας πως για αυτή τη συμπεριφορά θα μπορούσαν να τις περάσουν αυτόφωρο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι κοπέλες δεν επέδειξαν απρεπή συμπεριφορά προς τους αστυνομικούς. Από την άλλη πλευρά υπήρχαν τρεις αστυνομικοί που συνεχώς επιβάλλονταν, λέγοντας πως θα έπρεπε κανονικά να τους “κόψουν τα πολλά πολλά” εξ αρχής, κολλώντας τες στο αμάξι και γυρίζοντάς τες για να τους φορέσουν χειροπέδες, παίρνοντάς τες στη συνέχεια για αυτόφωρο.

Τα παραπάνω έχουν ηχογραφηθεί για την προσωπική ασφάλεια των κοριτσιών, καθώς αποτελούν και αποδεικτικό στοιχείο για το πώς διεξήχθησαν τα πράγματα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως επίσης τους έγινε  σωματικός έλεγχος, μέσα από τα εσώρουχα, βγάζοντας ακόμα και τα κορδόνια των παπουτσιών τους, σαν να είχαν διαπράξει κάποιο έγκλημα. Όλο αυτό επειδή κυκλοφορούσαν με φωτογραφίες της ταυτότητας τους.

Η μια από τις δύο κοπέλες ζήτησε την ταυτότητα του αστυνομικού για να καταθέσει μήνυση στον εισαγγελέα, λόγω της απαράδεκτης αυτής κατάστασης. Ο αστυνομικός αρνήθηκε να δείξει την ταυτότητα του και αντέδρασε λέγοντας:

-Kαι ποια είσαι εσύ που θα  μας απειλήσεις για μήνυση; Συνέχισε λέγοντας εγώ αυτή την στιγμή άνετα μπορώ να σου λερώσω το ποινικό μητρώο σου  ώστε να μην έχεις ποτέ την δυνατότητα  μιας σωστής επαγγελματικής αποκατάστασης. Όπως θα παρατηρήσατε, οι επιθέσεις και οι απειλές ήταν αρκετές με σκοπό να εκφοβίσουν τα κορίτσια .

Έπειτα τις κράτησαν στο τμήμα για δυόμιση ώρες μη έχοντας το δικαίωμα. Αυτό τους επισήμαναν και οι κοπέλες και ενώ ζήτησαν δικηγόρο εάν θα τις κρατούσαν παραπάνω, οι αστυνομικοί τις άφησαν.

Σήμερα το πρωί, ορισμένα άτομα που πήγαν και έκαναν ένσταση για τα πρόστιμα τα δέχτηκαν, αλλά στην κοπέλα, η οποία ζήτησε και σύσταση για τον αστυνομικό, είπαν ότι η αίτηση για την ένσταση καθώς και η σύσταση γίνονται μόνο  ηλεκτρονικά, προφανώς για να καθυστερήσουν την διαδικασία…

Γνωστοποιώ τα γεγονότα αυτά με σκοπό να σας δείξω πώς κάποια όργανα της τάξης αντί να προστατεύουν τους πολίτες αυτές τις δύσκολες ώρες, τους εκφοβίζουν και τους συμπεριφέρονται σαν κοινούς εγκληματίες ενώ το μόνο “έγκλημά” τους ήταν ότι είχαν φωτογραφία της ταυτότητάς τους.

ΠΗΓΗ: fokida news.gr 22-4-20