Δίκη Κω: Δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της η μητέρα της καταγγέλλουσας

Αναπαράγουμε εδώ τη σημερινή ανταπόκριση της δημοσιογράφου της ΕΡΤ-Κω Δωδεκανήσου, η οποία παρακολουθεί ανελλιπώς τη δίκη.

Ανταπόκριση από τη δίκη της Πίτσας Βερβέρογλου

Δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της η μητέρα της καταγγέλλουσας φέρνοντας στη μνήμη δυσάρεστες εικόνες

Εντολή να προσαχθεί ως μάρτυρας η φίλη της 21χρονης Ειρήνης, την οποία και ενημέρωσε η ίδια για τον ομαδικό βιασμό που δέχθηκε, το βράδυ της 1ης Δεκέμβρη 2018, έδωσε η εισαγγελέας Κω Μαρία Κωλέττη μετά από πρόταση του προέδρου του Μικτού Ορκωτού δικαστηρίου Κω Αντώνη Κουρτόγλου, κατά τη σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης.

Η μητέρα

Στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικογένεια και στην κατάσταση στην οποία αντίκρυσε την κόρη της, αναμαλλιασμένη, αναστατωμένη, με βρεγμένο και σκισμένο κολάν, αποφεύγοντας να μιλήσει και επιθυμώντας να πάει αμέσως για ύπνο επιστρέφοντας στο σπίτι, μετά τη βασανιστική εκείνη δοκιμασία που υπέστη στα χέρια του 21χρονου (δολοφόνου της Ελένης) και του 24χρονου ημεδαπού, στο Ενυδρείο της Ρόδου, αναφέρθηκε η μητέρα της στη σημερινή πολύωρη κατάθεση της.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των τεσσάρων συνηγόρων υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων, σχετικές με τη καθυστέρηση του χρόνου καταγγελίας της πράξης ενάμιση μήνα μετά το συμβάν παρότι ενημερώθηκαν Αστυνομία, Λιμενικός, Ψυχίατρος, ακόμα και η ψυχολόγος του Ειδικού Σχολείου, η μάρτυς, που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της όταν της ζητούνταν λεπτομέρειες και ακριβή ’”εικόνα’’, υποστήριξε ότι η ίδια η Ειρήνη δεν αισθάνονταν έτοιμη να καταθέσει για το γεγονός, ούτε ήθελε να την αγγίξει ακόμα και γιατρός, ενώ σκεφτόταν και το διασυρμό όταν ήδη με τη γνωστοποίηση του συμβάντος συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης έξω από το σπίτι τους.

Διέψευσε στη συνέχεια τους ισχυρισμούς της έκθεσης της κοινωνικής λειτουργού Κ.Βουρεινάκη για έλλειψη επικοινωνίας μητέρας -κοριτσιών, ενώ απέκλεισε  κατηγορηματικά απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, να σκίστηκε το κολάν της κόρης της λίγες ώρες πριν, στο Βόλεϊ.

Η Μητέρα της Ειρήνης δεν απέφυγε να απαντήσει ακόμα και στον ένα εκ των δύο κατηγορουμένων, τον 24χρονο ημεδαπό, στρεφόμενη μάλιστα προς το μέρος του, όταν  υπαινίχθηκε πως τον είχε πλησιάσει στις μπασκέτες ο πρώην σύζυγος της με το παιδί τους για να του ζητήσει κάνναβη, γεγονός που προκάλεσε την απορία του προέδρου και την αντίδραση του με τη παρατήρηση ότι η παρέμβαση  καμία σχέση δεν έχει με το συμβάν.

Σε ερωτήματα σχετικά με τον αριθμό των συνεδριών που έκανε η Ειρήνη λόγω της ψυχικής νόσου από την οποία πάσχει και όπως τόνισε αντιμετωπίζεται, χωρίς να παρουσιάζει προβλήματα στη συμπεριφορά της, χάρις στην αγωγή που η ίδια λαμβάνει, ο πρόεδρος ζήτησε να έρθει ο φάκελος της από το Νοσοκομείο Ρόδου.

Η μάρτυρας φαρμακοποιός: “Η Ειρήνη δεν λέει ψέματα”

Για ένα ευγενέστατο παιδί έκανε λόγο στη κατάθεση της η φαρμακοποιός Αδελαίς Διακοσάββα,η οποία  δεν προμήθευε μόνο τα φάρμακα της Ειρήνης, αλλά είχε και φιλική σχέση μαζί της αφού η μικρή την εμπιστεύονταν εξιστορώντας της ακόμα και τη πράξη του βιασμού 10 περίπου μέρες μετά.

‘’Τον ήξερε τον 24χρονο και αντί να τη προστατεύσει συνήργησε στην αποτρόπαια πράξη ενώ κατάφερε να διαφύγει μόλις οι δυο τους πήγαν πιο δίπλα’’ ανέφερε η φαρμακοποιός ,  περιγράφοντας την Ειρήνη ως πικραμένη μετά το συμβάν και επισημαίνοντας ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν κυκλοφορεί άνθρωπος το χειμώνα ’’ούτε πουλί πετάμενο’’ σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση της εισαγγελέως αν έχει πει ποτέ ψέματα στα τόσα χρόνια που την γνωρίζει ή ασυναρτησίες, απάντησε κατηγορηματικά ΌΧΙ ενώ υποστήριξε πως ποτέ δεν κυκλοφορούσε ανεξέλεγκτα ούτε όμως και τα φάρμακα τα οποία παίρνει της προκαλούν υπνηλία.

‘’Βάζω το χέρι μου στο Ευαγγέλιο ότι η Ειρήνη δεν λέει ψέματα δεν έχει κανένα συμφέρον” υπογράμμισε η κ Διακοσάββα.

Καθ’ υπόδειξη του προέδρου η μάρτυρας δεν απάντησε σε ερωτήσεις που, όπως τόνισε ο κ Κουρτόγλου, δεν είναι ειδικότητά της, ενώ στην παρατήρηση της συνηγόρου γιατί η ίδια δεν συνέβαλε στη καταγγελία της πράξης του βιασμού αφού γνώριζε τα γεγονότα,  ο πρόεδρος αντέτεινε ‘’Τι θέλατε η ίδια φαρμακοποιός να πάει να καταγγείλει;”

Οι τόνοι πάλι ανέβηκαν όταν ο δεύτερος συνήγορος του 21χρονου, του καταδικασθέντα σε ισόβια για τη πρωτόγνωρη σε βία ανθρωποκτονία της φοιτήτριας, ύψωσε τη φωνή του διαμαρτυρόμενος για την επάρκεια του ψυχιάτρου κ. Κουτούζη, τον οποίο η μάρτυρας χαρακτήρισε ως τον καλύτερο Γιατρό στη Ρόδο αποσπώντας την απάντηση της φαρμακοποιού ‘’Δεν κρίνω τις διαγνώσεις.”

Στην επόμενη δε ερώτηση προς την κ. Διακοσσάβα “ποιό Πανεπιστήμιο έχει η ίδια τελειώσει’’ επαναλήφθηκε το τεταμένο κλίμα της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας, όταν η μάρτυρας του απάντησε ‘’Το Πανεπιστήμιο του Ουζμπεκιστάν“, προφανώς για να επικρίνει την υποτιμητική άποψη του συνηγόρου για Πανεπιστήμια μη αρεστά σε αυτόν.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Τετάρτη με τις καταθέσεις μαρτύρων και τις απολογίες των κατηγορουμένων.

Η μαρτυρία της μητέρας διάρκεσε για τρεισήμισυ ολόκληρες ώρες, ενώ η μαρτυρία της φαρμακοποιού κράτησε σχεδόν δύο ώρες. Σ.Β.

Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για οικονομική ενίσχυση της οικογένειας, η οποία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, και με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η έκκληση είναι για οικονομική υποστήριξη και για τα δικαστικά έξοδα.

Παρακαλούμε για τις δωρεές σας στον τραπεζικό λογαριασμό του σωματείου ΤΟ ΜΩΒ: Εθνική Τράπεζα, ΙΒΑΝ GR4301101470000014700253215, ETHNGRAA.

Η αρχική φωτό είναι από την πρώτη μέρα της δίκης