Δίκη Κω: Σήμερα Παρασκευή η πρόταση της εισαγγελέως

Ανταπόκριση της Πίτσας Βερβέρογλου*

Σήμερα η πρόταση της εισαγγελέως για την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων για το βιασμό της 19χρονης
 
Σε αντιφάσεις έπεσαν και οι δύο κατηγορούμενοι
 
*Με την πρόταση της εισαγγελέως και τις αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής και των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή η ακροαματική διαδικασία στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κω για την υπόθεση του ομαδικού βιασμού της 19χρονης τη 1η Δεκέμβρη του 2018 στη Ρόδο.

Η εισαγγελέας  Μαρία Κωλέττη θα εισηγηθεί την ενοχή η μη των δύο κατηγορουμένων του 21χρονου Αλβανικής καταγωγής καταδικασθέντα για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη και του 23χρονου ημεδαπού, θέτοντας τη διαδικασία στην τελική της ευθεία για την ετυμηγορία δικαστών και ενόρκων.

Κατά τη χθεσινή (Πέμπτη) ακροαματική διαδικασία, οι δυο κατηγορούμενοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις του προέδρου και των ενόρκων σε πολλές εκ των οποίων δεν μπόρεσαν να δώσουν πειστικές απαντήσεις ενώ αρκετές ήταν οι στιγμές που υπέπεσαν σε αντιφάσεις.

‘’Αδικα γίνεται αυτή η δίκη‘’ ανέφερε ο 21χρονος Αλβανός λέγοντας πως δεν έχει σχέση με εκείνη για την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, αρνούμενος παράλληλα την κατηγορία του βιασμού και επαναλαμβάνοντας στη διάρκεια των ερωτήσεων του προέδρου πως ότι  έγινε ήταν με τη συναίνεση της Ειρήνης.

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντί του ήταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αντώνης Κουρτόγλου όσον αφορά στην αναίρεση της αρχικής απολογίας του.

’’Το απολογητικό σας υπόμνημα είναι τελείως διαφορετικό από αυτά που σήμερα ισχυρίζεστε‘’, επεσήμανε ο κ.Κουρτόγλου υπενθυμίζοντάς του ότι η υπόθεση που εκδικάζεται αφορά σε βαρύτατο αδίκημα.

Σημειώνεται ότι στο  απολογητικό του υπόμνημα, μετά τη σύλληψή του το Γενάρη του 2019, ο 21χρονος υποστήριζε ότι δεν ήταν παρών στο συμβάν κάτι το οποίο ανακάλεσε στη χθεσινή κατάθεσή του, περιγράφοντας όσα διαδραματίστηκαν εκείνη τη βραδιά στο Ενυδρείο της Ρόδου.

Σημείο επίμαχο,  που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου, ήταν η επιμονή του 21χρονου πως το συμβάν με την 19χρονη (για την οποία μάλιστα ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε πως είχε αναπηρία 67%), δεν έγινε μετά τη δολοφονία της φοιτήτριας αλλά πριν, καθώς απόφευγε εκείνες τις μέρες να βγαίνει από το σπίτι του.

‘’Πως γίνεται‘’, αντέτεινε ο πρόεδρος,  ‘’όλοι, ακόμα και ο συγκατηγορούμενός σας αλλά και οι δικηγόροι σας, να συμφωνούν με την τέλεση της πράξης τη 1η Δεκεμβρίου και εσείς να μη θυμάστε? Πως γίνεται τρεις μέρες μετά από εκείνο το βράδυ που πετάξατε έναν άνθρωπο, μια τόσο βαριά πράξη, εσείς να είχατε διάθεση για τέτοιες δραστηριότητες? διερωτήθηκε ο πρόεδρος εισπράττοντας την απάντηση από τον κατηγορούμενο
‘’Δεν είχα..’’
‘’Ναι‘’ ανταπάντησε ο πρόεδρος, ‘’Το κάνατε όμως.’’ Ο 21χρονος χαρακτήρισε ακόμα ως ψευδείς τις καταθέσεις μαρτύρων που τον περιέγραφαν ως βίαιο.

ΔΕΝ ΣΤΡΑΦΗΚΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Ο 23ΧΡΟΝΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ 21ΧΡΟΝΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ

Απαντώντας στις  ερωτήσεις του προέδρου, ο πρώτος κατηγορούμενος, ο 23χρονος, που γνώριζε, όπως ο ίδιος ανέφερε, την Ειρήνη, αρνήθηκε όσα κατέθεσε  στην Αστυνομία μετά τη καταγγελία και σύλληψή του (όπου ομολόγησε τη πράξη) υποστηρίζοντας ότι αναγκάστηκε να τα πει τότε, γιατί ασκήθηκε βία εναντίον του. Χαρακτήρισε την ειρήνη χαρούμενη και χαλαρή μετά το συμβάν.

Αρνήθηκε ακόμα και όσα κατέθεσε στην ανακρίτρια τρεις μέρες αργότερα μετά την ομολογία του στην Αστυνομία, το Γενάρη του 2019, επικαλούμενος πάλι το ξύλο που δέχθηκε ενώ για το γεγονός της άρνησης να περιγράψει στον ψυχίατρο όσα έγιναν, ισχυρίστηκε πως τότε δεν θυμόταν τι συνέβη  από τη στιγμή που μπήκαν στο αυτοκίνητο ενώ χαρακτήρισε την Ειρήνη χαρούμενη και χαλαρή μετά τη πράξη.

Ο 23χρονος ούτε μια φορά δεν στράφηκε εναντίον του συγκατηγορούμενού του, ενώ αρνήθηκε όσα καταμαρτυρούσαν εναντίον του 21χρονου Αλβανού οι φίλοι τους στις καταθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη μέρα της δίκης έξω από τα δικαστήρια της Κω παραβρίσκονται  αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι  από τη τοπική κοινωνία, την οργάνωση ‘’ΤΟ ΜΩΒ’ και την Αντιφασιστική Κίνηση Κω προκειμένου να συμπαρασταθούν στην Ειρήνη και την οικογένεια της.

*Ανταποκρίτρια της ΕΡΑ Κω-Δωδεκανήσου