Δίκη Κω: Καταδικάστηκαν ομόφωνα οι δύο βιαστές

Ανταπόκριση της Πίτσας Βερβέρογλου

15 χρόνια κάθειρξη στον καθένα εκ των δύο κατηγορουμένων για τον ομαδικό βιασμό της 19χρονης ΑμΕΑ

Προκλητικός ο 21χρονος προς τον πρόεδρο του δικαστηρίου
*Τη μέγιστη  προβλεπόμενη  ποινή των 15 χρόνων κάθειρξη με την έφεση να μην έχει  αναστέλλουσα δύναμη, στον καθένα εκ των δύο κατηγορούμενων τον 21χρονο Αλβανικής καταγωγής και τον 23χρονο Αθίγγανο επέβαλε σήμερα ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κω, υιοθετώντας  την εισαγγελική πρόταση, για το αδίκημα του ομαδικού βιασμού της 19χρονης ΑΜΕΑ που έγινε τη 1η του Δεκέμβρη το 2018 στη Ρόδο.

Να μην δεχθούν κανένα ελαφρυντικό για τους δύο κατηγορούμενους ζήτησε από τους δικαστές η εισαγγελέας Έδρας του Μικτού Ορκωτού Μαρία Κωλέττη λέγοντας χαρακτηριστικά πως η συμπεριφορά τους έδειξε ότι αποτελούν δυναμική απειλή για την κοινωνία ενώ ακόμα και σήμερα δεν έχουν ζητήσει συγνώμη για την πράξη τους, αντίθετα την αρνούνται.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο 21χρονος, καταδικασθείς με ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία και τον βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη, εμφανίστηκε προκλητικός προς τον πρόεδρο λέγοντας ότι είναι προσωρινός και δεν θα έχει μεγάλη πορεία.

Να το εκλάβω ως απειλή, αντέτεινε ο πρόεδρος, υπενθυμίζοντάς του ότι είναι απόφαση δικαστηρίου και ο ίδιος ο κατηγορούμενος είναι ο τελευταίος που έχει δικαίωμα να ομιλεί προειδοποιώντας τον να προσέχει, μην ακολουθήσει και άλλη δίωξη.

Εισαγγελέας Κω Μ.Κωλέττη: Ούτε κουβέντα αν η 19χρονη ανταποκρίθηκε στην πράξη. Λες και ήταν οι δυο τους μπροστά σε ένα σκεύος

‘’Η 19χρονη δεν φαντάστηκε το βιασμό της, το επιβεβαίωσε και ο ψυχίατρος ο οποίος δεν εντόπισε παραισθήσεις’’ τόνισε κατηγορηματικά η εισαγγελέας Μαρία Κωλέττη στη τοποθέτησή της για να προσθέσει ‘’Από τη συμπεριφορά της ο ψυχίατρος κ  Κουτούζης αντιλήφθηκε (έχοντας μεγάλη εμπειρία σ’ενα από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία, αυτό της Ρόδου) ότι η παθούσα ΘΥΜΑΤΑΙ, δεν μπορούσε να έχει παραλήρημα σύμφωνα με τη ψυχοπαθολογική ερμηνεία αλλά μετατραυματικό σόκ.’’

Η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κω αναφερόμενη στη κοινωνική λειτουργό Κατερίνα Βορεινάκη, είπε ότι υπερέβη τον ρόλο της ‘’έχει τρωθεί η αξιοπιστία της‘’ τόνισε, καθώς στην έκθεσή της ανέφερε πως άκουγε πως μιλούσε η 19χρονη στο τοίχο, γεγονός που διαψεύδει ο ψυχίατρος και δεν το επιβεβαιώνει ούτε το περιβάλλον της.

Χαρακτήρισε ειλικρινή την κατάθεση της 19χρονης χωρίς αντιφάσεις , ’’ένα μικρό κορίτσι είναι με τους ενθουσιασμούς αυτής της ηλικίας, με περιπετειώδες οικογενειακό ιστορικό, με διαγνωσμένη πάθηση αλλά με δραστηριότητες, και ακόμα και αν δεν ήταν η μητέρα της η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούσε να είναι θύμα.’’

Δεν αμφισβήτησε ότι ο 21χρονος Αλβανικής καταγωγής  χαστούκισε τη 19χρονη σημειώνοντας ότι τα δυνατά χαστούκια δεν αφήνουν ίχνη και το γεγονός της έλλειψης κακώσεων δεν αποκλείει τη πράξη του βιασμού.
Αναφέρθηκε ακόμα και στην ενόχληση των δραστών από τις φωνές που άκουσαν στη περιοχή ‘’πετώντας’’ τη 19χρονη στο αυτοκίνητο με το σώμα της στη κυριολεξία να παραλύει  για να τη μεταφέρουν αλλού και στην διαφυγή της συνέχεια με τον 21χρονο να την απειλεί  πως αυτό θα ξαναγίνει.

Η εισαγγελέας της έδρας διερωτήθηκε απευθυνόμενη στο δικαστήριο αν όλα αυτά τα φαντάστηκε η 19χρονη ενώ εξηγώντας γιατί δεν προχώρησε άμεσα στην καταγγελία του βιασμού της, σημείωσε πως δεν είχε το ψυχικό κουράγιο. Πολλά θύματα, διευκρίνισε  η κ Κωλέττη, δεν καταγγέλλουν, ειδικά όταν Θύμα και Δράστης είναι γνωστοί. Όταν όμως έμαθε για την  δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη και την εμπλοκή του 21χρονου Αλβανού, τότε πήρε θάρρος.

Για τους δυο κατηγορούμενους είπε πως δύο φορές άλλαξαν την απολογία τους και μοναδικός μάρτυρας υπεράσπισης ήταν ο αδελφός του 23χρονου Αθίγγανου.

Πρώτη φορά, πρόσθεσε, ακούστηκε στο δικαστήριο ότι πέντε -έξι άτομα ήταν στη περιοχή εκείνο το βράδυ που μπορούσαν να καταθέσουν.!!!
Απο την άλλη, συνέχισε η εισαγγελέας, ισχυρίστηκε ο 21χρονος ότι προσπαθούν να τον εμπλέξουν αποσκοπώντας στο χρήμα.
‘’Ναι αλλά τον δεύτερο κατηγορούμενο’’, αναρωτήθηκε, ’’γιατί τον κατηγορούν’’;

Για τον συγκεκριμένο τον 23χρονο Αθίγγανο εξήγησε πως έχει ελαφρά νοητική υστέρηση όμως μπορεί να αντιληφθεί μια κακή πράξη, γνωρίζει τα δικαιώματά του, όμως αλλάζει τα δεδομένα όταν δεν τον εξυπηρετούν.
Καταλήγοντας στην πρότασή της, η εισαγγελέας Μαρία Κωλέττη ζήτησε από το δικαστήριο να καταδικάσει τους δράστες υπογραμμίζοντας πως ούτε κουβέντα δεν ακούστηκε για το πώς ανταποκρίθηκε στην πράξη η παθούσα, λες και ήταν οι δυο τους σε ένα σκεύος μπροστά.

Μ. Κρικοπούλου, πολιτική αγωγή: Καταρρίφθηκα τα επιχειρήματα της υπεράσπισης

*Στη κατάρριψη όλων των επιχειρημάτων που επιστράτευσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων επικέντρωσε η συνήγορος πολιτικής αγωγής Μαρία Κρικοπούλου στην αγόρευση της.
’Ακυρώθηκε στη πράξη το επιχείρημα της έλλειψης αξιοπιστίας, λόγω της διαγνωσμένης ψυχικής νόσου και αποδείχτηκε στο δικαστήριο η νοητική  επάρκεια της 19χρονης, με την ετοιμότητα της κατάθεσης της, ενώ αποδομήθηκε και το συναινετικό της πράξης‘’ υποστήριξε η κ Κρικοπούλου.

Συνήγοροι υπεράσπισης: Δεν υπάρχουν στοιχεία βιασμού

‘’Δεν έπεισε κανείς μάρτυρας το δικαστήριο’’ υποστήριξε στην αγόρευση του ο συνήγορος του 23χρονου Αθίγγανου Γιάννης Χριστοδούλου αρνούμενος τη κατηγορία του βιασμού κάνοντας λόγο για συναίνεση της 19χρονης στη πράξη.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης στην αγόρευση τους κινήθηκαν και οι άλλοι δυο συνήγοροι του 21χρονου Αλβανικής καταγωγής Στέλιος Κιουρτζής και Γιώργος Κυπραίος υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν βιασμό. Κάλεσαν το δικαστήριο να μην ταυτιστεί με την εισαγγελική πρόταση και να διαχωρίσουν αυτή την υπόθεση από εκείνη της Ελένης Τοπαλούδη.

Χαρακτήρισαν μη αξιόπιστες τις καταθέσεις, όνειδος την εκμετάλλευση της υπόθεσης ’’από αυτούς που έφεραν τη 19χρονη σε αυτή τη κατάσταση εκθέτοντας την στα κανάλια ενάμιση χρόνο τώρα ’ αφήνοντας ευθέως μομφή σε βάρος της πολιτικής αγωγής και της οικογένειας για διεκδίκηση αποζημίωσης.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης δεν παρέλειψαν να αναφερθούν για άλλη μια φορά στο γεγονός ότι κινδύνευσε η σωματική τους ακεραιότητα στη δίκη (για την αποτρόπαια δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη) παροτι, όπως ανέφεραν, κόσμια υπερασπίστηκαν τον πελάτη τους, λόγος  όμως που λειτούργησε, όπως είπαν, ανασταλτικά  για την προσέλευση μαρτύρων σε αυτή τη δίκη, διερωτώμενοι ‘’Ποιος θα έρθει να καταθέσει όταν φοβάται ‘’;

Η Πίτσα Βερβέρογλου είναι ανταποκρίτρια της ΕΡΑ Κω-Δωδεκανήσου