Κολομβία: Οργή για την αλματώδη αύξηση των γυναικοκτονιών

28/6/2020

 

Αλιεύει η Δώρα Στυλιανίδου

 

Οι 5 τελευταίες γυναικοκτονίες σε διάστημα 48 ωρών έχουν εξοργίσει και ξεσηκώσει τις γυναικείες οργανώσεις, τις φεμινίστριες και τις/τους πολιτικούς εκπροσώπους στην Κολομβία.

Τις τελευταίες 2 μέρες δολοφονήθηκε μια γυναίκα και η τετράχρονη κόρη της στη Μπογκοτά, 2 ακόμη γυναίκες απο την κοινότητα της έμφυλης διαφορετικότητας, και βρέθηκε νεκρή μια νεαρή μαθήτρια στον ποταμό Κάουκα.

Αυτές οι 5 γυναικοκτονίες σηματοδοτούν μια ανησυχητική αύξηση στα εγκλήματα κατά της γυναικείας ζωής στην Κολομβία.Κατά την διάρκεια του 2020 σκοτώθηκαν 110 κολομβιανές σύμφωνα με το Ίδρυμα Γυναικοκτονιών Κολομβίας , εκ των οποίων 47 κατά την διάρκεια της καραντίνας του νέου κορωνοιού.

Με το hashtag “El Conteo que no Queremos hacer”(η Καταμέτρηση που δεν θέλουμε να κάνουμε) το Ιδρυμα Γυναικοκτονιών ανέφερε ότι 18 κορίτσια και έφηβες δολοφονήθηκαν το 2020.

Το Παρατηρητήριο Γυναικοκτονιών της Κολομβίας προειδοποίησε ότι η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 155 είχε αύξηση 103% των κλήσεων τον πρώτο μήνα της καραντίνας, που ισχύει από τις 25 Μαρτίου και τουλάχιστον 102 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τότε μέχρι τις 16 Ιουνίου.

Η οργάνωση Caribe Afirmativo κατήγγειλε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 ο αριθμός γυναικοκτονιών κατά ομοφυλοφίλων,αμφιφύλων και τρανς γυναικών στη Κολομβία, εκτοξεύθηκε με σύγκριση το 2019.

Διάσημοι/ες πολιτικοί και καλλιτέχνες έστειλαν εξοργισμένα μηνύματα διαμαρτυρίας και αιτήματα για δικαιοσύνη μέσω του hashtag Ni una Menos (Ούτε μια λιγότερη).

Στη περίπτωση της δολοφονίας της γυναίκας και της τετράχρονης κόρης της, η δήμαρχος της Μπογκοτά, Κλαούντια Λόπες ανακοίνωσε την Τετάρτη την σύλληψη του φερόμενου ως δράστη.

Πηγές:  telesurtv.net