Κακοποιημένη σύζυγος δικαιούται την περιουσία του δολοφονημένου από την ίδια άνδρα της

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Μετάφραση προσαρμογή: Κλέα Δουμπλίδου

Η Σάλι Τσάλεν, 65 ετών, κρίθηκε ένοχη για τη δολοφονία του 61χρονου Ρίτσαρντ στο Σάρεϊ και καταδικάστηκε σε ισόβια το 2011.

Απελευθερώθηκε μετά την ακύρωση της καταδίκης της το Φεβρουάριο του περασμένου έτους και οι εισαγγελείς αποδέχθηκαν αργότερα την απολογία της για ανθρωποκτονία.

Ο δικαστής Πολ Μάθιους αποφάσισε ότι η κα Challen μπορεί να κληρονομήσει την περιουσία του. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην περίπτωση της κ. Challen θα πρέπει να καταργηθεί ο κανόνας που απαγορεύει σε ανθρώπους που σκοτώνουν να κληρονομούν την περιουσία του θύματος.

Sally Challen arrives at court
Ο δικαστής ανέλυσε τα επιχειρήματα σχετικά με την αξίωση κληρονομιάς της κ. Challen σε ακρόαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Μπρίστολ νωρίτερα αυτό το μήνα πριν ανακοινώσει την απόφασή του.

Ο κ. Challen δεν είχε αφήσει καμία διαθήκη και ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, το σπίτι που μοιράζονταν οι Challens, ήταν κοινή τους ιδιοκτησία.

Ο δικαστής Μάθιους είπε ότι η απόφασή του θα σήμαινε ότι η κα Challen και όχι ο γιος του ζευγαριού θα κληρονομούσε την περιουσία.

Richard & Sally Challen

Και πρόσθεσε: «Τονίζω ότι τα γεγονότα αυτής της τρομερής υπόθεσης είναι τόσο ασυνήθιστα, με έναν τόσο θανατηφόρο συνδυασμό συνθηκών και γεγονότων, που δεν θα περίμενα να αναπαραχθούν εύκολα σε οποιαδήποτε άλλη».

Η Σάλι και ο Ρίτσαρντ Challen είχαν δύο γιους και ήταν παντρεμένοι για 31 χρόνια.

Η κ. Challen, από το Claygate στο Surrey, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη μετά την καταδίκη της για φόνο σε δίκη στο Δικαστήριο του Στέμματος του Guildford το καλοκαίρι του 2011.

Οι δικαστές της έφεσης ακύρωσαν την καταδίκη για ανθρωποκτονά τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους και διέταξαν νέα δίκη.

Ένας δικαστής επρόκειτο να επιβλέψει μια νέα δίκη, αλλά η κ. Challen αφέθηκε ελεύθερη μετά από προκαταρκτική ακρόαση στο Old Bailey, αφού οι εισαγγελείς αποδέχθηκαν την έκκλησή της.

Η μικρότερη κατηγορία έγινε δεκτή λόγω μειωμένης ευθύνης μετά από ψυχιατρική έκθεση που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κ. Challen έπασχε από “διαταραχή προσαρμογής”.

Ο Δικαστής Edis είπε ότι η δολοφονία έγινε μετά από “χρόνια ελέγχου, απομόνωσης και ταπεινωτικής συμπεριφοράς” με την πρόσθετη πρόκληση της “επαναλαμβανόμενης πολλαπλής απιστίας” του συζύγου της.

Επέβαλε νέα ποινή εννέα ετών και τεσσάρων μηνών για ανθρωποκτονία, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε ήδη εκτίσει το χρόνο της.

Πηγή : bbc.com