ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑΣ ΣΕ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Δημοσιεύουμε σήμερα καταγγελία που λάβαμε για απόπειρα βιασμού εναντίον εθελόντριας σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Συγκεκριμένα η ίδια η εθελόντρια επικοινώνησε με το ΜΩΒ στις 16 Ιουλίου 2020 και ζήτησε την βοήθειά μας. Μας είπε ότι ως φοιτήτρια ξεκίνησε εθελοντική εργασία στο αντικείμενο των σπουδών της σε ένα πρόγραμμα εντός του πλαισίου ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, κάτι που το ήθελε πολύ γιατί τρέφει μεγάλη εκτίμηση στο έργο του ΚΕΘΕΑ. Όμως δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από επαγγελματικό στέλεχος του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, ο οποίος αποπειράθηκε να την βιάσει στις 7 Ιουλίου 2020. Αυτό την σόκαρε και την καταρράκωσε ψυχικά και σωματικά, αλλά βρήκε τη δύναμη καταρχάς να παραιτηθεί και στη συνέχεια να καταγγείλει το περιστατικό στον Πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ στις 14 Ιουλίου, ζητώντας δικαιοσύνη για την ίδια και απομάκρυνση του συγκεκριμένου άντρα από την θέση αυτή, για να μην υπάρξουν κι άλλες τέτοιες επιθέσεις σε άλλες γυναίκες, εργαζόμενες, εθελόντριες ή θεραπευόμενες. Παράλληλα απευθύνθηκε στο ΜΩΒ στις 16 Ιουλίου. Εμείς διαπιστώσαμε αμέσως την πολύ άσχημη ψυχολογική της κατάσταση. Η φοιτήτρια πήγε σε γιατρό και διαγνώστηκε με μετατραυματικό στρες, κι έκτοτε παίρνει φαρμακευτική αγωγή με ηρεμιστικά. Αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα και το επείγον της καταγγελίας, υποβάλαμε αμέσως και επισήμως κατεπείγον αίτημα για συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ για την διερεύνηση της καταγγελίας αυτής στις 17 Ιουλίου. Ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ ανταποκρίθηκε και ξεκίνησε τις εσωτερικές διαδικασίες διερεύνησης και πειθαρχικού ελέγχου του εργαζόμενου, διαβεβαιώνοντάς μας ότι η προστασία και η ασφάλεια των ανθρώπων είναι πρωταρχικό μέλημα της οργάνωσης, και σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει συγκάλυψη ή ατιμωρησία αν ισχύει η καταγγελία. Η δέσμευση αυτή τιμά το ΚΕΘΕΑ, το οποίο αναμφισβήτητα είναι μια οργάνωση με σημαντικό και μακροχρόνιο έργο, με το οποίο έχουμε συνεργαστεί κι εμείς ως ΜΩΒ.

Εν τω μεταξύ είμαστε σε στενή επικοινωνία με την νεαρή φοιτήτρια, η οποία μας ζήτησε επίσης βοήθεια για να υποβάλει σχετική μήνυση. Παρά τις δύσκολες συνθήκες καταφέραμε να βρεθούμε και δια ζώσης με την ίδια. Για νομική και ψυχολογική υποστήριξη την παραπέμψαμε στην κρατική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, στην οποία τηλεφώνησε στις 20 Ιουλίου. Δυστυχώς της όρισαν πρώτο ραντεβού με δικηγόρο στις 12 Αυγούστου και πρώτο ραντεβού με ψυχολόγο στις 4 Σεπτεμβρίου. Αυτές οι καθυστερήσεις είναι τραγικές σε τέτοιες υποθέσεις που οι γυναίκες έχουν ανάγκη άμεσης νομικής και ψυχολογικής στήριξης, και είναι αποτέλεσμα της υποστελέχωσης των Συμβουλευτικών Κέντρων, ενδεικτικό της μη προτεραιοποίησης της αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών. Ακόμα πιο τραγικό είναι το γεγονός ότι οι δικηγόροι των Συμβουλευτικών Κέντρων προσφέρουν μόνο νομική συμβουλευτική και όχι νομική εκπροσώπηση των γυναικών. Δηλαδή δεν αναλαμβάνουν την υποβολή μήνυσης και την εκπροσώπηση της γυναίκας στο δικαστήριο. Κατά συνέπεια η νεαρή φοιτήτρια υπέβαλε τελικά μήνυση χωρίς δικηγόρο στο Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου στις 21 Ιουλίου. Ευτυχώς στην συγκεκριμένη περίπτωση η εξυπηρέτηση της γυναίκας από τον Αξιωματικό Υπηρεσίας του συγκεκριμένου Αστυνομικού Τμήματος ήταν υποδειγματική, κάτι που της έδωσε κουράγιο και μας χαροποίησε κι εμάς ιδιαίτερα. Τελικά καταφέραμε να βρούμε δωρεάν εξειδικευμένο δικηγόρο για την νομική εκπροσώπηση της φοιτήτριας από Μη Κυβερνητική Οργάνωση, και συγκεκριμένα από το Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, μια γυναικεία οργάνωση βάσης με εθελοντικό χαρακτήρα, με την οποία έχουμε στενή συνεργασία και κοινούς αγώνες επί σειρά ετών.

ΖΗΤΑΜΕ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ κάθε καταγγελίας για βία κατά των γυναικών.

ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ των γυναικών και επαρκή στελέχωση των Συμβουλευτικών Κέντρων της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων με εξειδικευμένους ψυχολόγους και δικηγόρους που να εκπροσωπούν νομικά τις γυναίκες στις δικαστικές τους υποθέσεις.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ