Ο Τραμπ επιλέγει για το Ανώτατο Δικαστήριο την συντηρητική Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Μετά το θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, και το κενό που δημιουργήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να παραμείνει κενό με τον διορισμό της Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ. ‘Οταν ο Αμερικανός πρόεδρος λέει “Απόψε, έχω την τιμή να διορίσω μια από τις πιο λαμπρές και ταλαντούχες νομικούς της χώρας στο Ανώτατο Δικαστήριο”, επιβεβαιώνει και εδραιώνει με αυτή του την επιλογή τον συντηρητισμό του, ο οποίος θα εξασκείται από αυτόν τον θεσμό-κλειδί για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, ακόμη κι όταν ο ίδιος δεν θα είναι πια πρόεδρος των ΗΠΑ! Υπενθυμίζεται πως οι δικαστές/τριες του Ανώτατου Δικαστηρίου έχουν ισόβια θητεία.

Η προεδρική επιλογή αναμένεται να επικυρωθεί γρήγορα από τη Γερουσία. Οι ακροάσεις πρόκειται να ξεκινήσουν στις 12 Οκτωβρίου, και η ψηφοφορία αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Μπάρετ, πραγματικός αντίποδας της Γκίνσμπεργκ προτάσσει βαθύ τον συντηρητισμό της απέναντι στην προοδευτική προσωπικότητα της προκατόχου της η οποία δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί το σύμβολο του φεμινισμού, το πρότυπο της δύναμης, του αγώνα για την ισότητα και την παγκόσμια κοινωνική διεκδίκηση δικαιωμάτων. Η Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ είναι μια Καθολική 48 ετών, είναι γνωστή για τις συντηρητικές θρησκευτικές απόψεις της: «θέλω να υπογραμμίσω ότι η ιδιότητά μου ως μέλος μιας συγκεκριμένης Εκκλησίας και τα θρησκευτικά πιστεύω μου δεν θα επηρεάσουν το έργο μου ως δικαστίνας».

Ακτιβιστές των δικαιωμάτων των γυναικών ανησυχούν μήπως η Μπάρετ συμβάλει στην ανατροπή της απόφασης – οροσήμου του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ανατροπή της Roe v. Wade του 1973που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο. Το 2026, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Τζάκσονβιλ, η Μπάρετ είχε πει ότι αναμένει να παραμένει κατά βάση σε ισχύ η σχετική απόφαση, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αλλάξουν κάποιες πρόνοιές της. «Νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει, κατά πόσον θα επιτρέπονται αμβλώσεις σε προχωρημένο στάδιο της κύησης και πόσοι περιορισμοί μπορούν να μπουν στις κλινικές», είχε πει τότε. Εξ άλλου η ίδια έχει αποκτήσει 7 παιδιά.

Αν η Γερουσία εγκρίνει, όπως αναμένεται, την επιλογή του Τραμπ, θα δώσει στους συντηρητικούς μια επιβλητική πλειοψηφία 6-3 στο Δικαστήριο σε μια εποχή έντονων πολιτικών διχασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έπονται τα στάδια:

Η Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, θα αντιμετωπίσει μια σειρά άτυπων και επίσημων συνεδριάσεων στη Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, που καλείται να εγκρίνει τον ισόβιο ρόλο της στο ανώτερο ομοσπονδιακό Σώμα στις ΗΠΑ.

Άτυπες συνεδριάσεις στο Καπιτώλιο
Η Μπάρετ ήδη από την Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσει άτυπες συναντήσεις με γερουσιαστές στο Καπιτώλιο, ξεκινώντας με τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ.

Η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, υπό την προεδρία του στενού συμμάχου του Τραμπ, γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση του ιστορικού και των προσόντων οποιουδήποτε/οποιασδήποτε υποψηφίου.

Η Μπάρετ θα απαντήσει σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το ιστορικό της, την επαγγελματική της σταδιοδρομία και τα οικονομικά της. Έπειτα ακολουθεί δημόσια ακρόαση και τέλος ψηφοφορία της Επιτροπής για να σταλεί η διαδικασία στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Ακόμη το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) θα ολοκληρώσει τη δική του έρευνα και θα κοινοποιήσει τα πορίσματά του στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων. Ο Αμερικανικός Δικηγορικός Σύλλογος (ABA), ένας εθνικός σύλλογος ακομμάτιστων δικηγόρων, θα αξιολογήσει επίσης την υποψηφιότητα Μπάρετ και εάν έχει τα προσόντα για για την πλήρωση της έδρας του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Δημόσιες ακροάσεις
Οι δημόσιες ακροάσεις της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων, οι οποίες διαρκούν αρκετές ημέρες, είναι ένα πολυαναμενόμενο γεγονός για κάθε υποψήφιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου το κοινό ακούει τον/την υποψήφιο/α να απαντά σε ερωτήσεις γερουσιαστών, που συνήθως σχετίζονται με τη δικαστική φιλοσοφία και τις απόψεις του/της σε κοινωνικά ζητήματα όπως η άμβλωση.

Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μπάρετ, ο πρόεδρος Τραμπ είπε πως οι ακροαματικές διαδικασίες πιθανότατα θα ξεκινήσουν στις 12 Οκτωβρίου.
Οι πρόσφατοι υποψήφιοι δεν αποκάλυψαν τις απόψεις τους σε αυτές τις ακροαματικές διαδικασίες. Οι γερουσιαστές κάνουν συχνά περαιτέρω ερωτήσεις που τίθενται γραπτώς στον/ην υποψήφιο/α.

Ψηφοφορία της Γερουσίας
Δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας το 2017 εξάλειψαν μια διαδικαστική τακτική συστηματικής παρακώλυσης, που χρησιμοποιείται συχνά από το κόμμα της μειοψηφίας, για να μπλοκάρει ή να καθυστερήσει μια ψηφοφορία (τακτική γνωστή με την ονομασία filibuster), μια απλή πλειοψηφία των 100 μελών πρέπει να ψηφίσει για την επικύρωση. Αυτό φαίνεται πιθανό δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 53-47 και μόνο δύο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν αντιταχθεί δημοσίως στην προσπάθεια Τραμπ να καλύψει την κενή θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

Ιστορικά, ο μέσος αριθμός ημερών από τον προεδρικό ορισμό υποψηφίου έως την τελική ψηφοφορία στη Γερουσία είναι περίπου 70, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου. Ωστόσο, ο χρόνος από τον διορισμό της Γκίνσμπεργκ έως την επικύρωση ήταν μόλις 42 ημέρες.

Πηγή: capital.gr, iefimerida.gr