ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Χειροκροτήσαμε χθες την απόφαση του δικαστηρίου, που χαρακτήριζε εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή, ήμασταν μέγα πλήθος, είχαμε μέγα πάθος. Τόσο καλά, τόσο καθυστερημένα μετά από 5,5 χρόνια.

Επειδή ξέρουμε τη Δικαιοσύνη, επειδή αμφιβάλλουμε για την κρίση της, επειδή έχουμε καεί πολλές φορές από τις ατέλειωτες διαδικασίες και καθυστερήσεις και τις άδικες αποφάσεις της, χθες πανηγυρίσαμε για το αυτονόητο. Σήμερα βέβαια θα επιμετρηθούν οι ποινές. Δεν ξέρουμε αν θα δεχτούν και πόσα ελαφρυντικά, και δεν ξέρουμε πόσον καιρό θα μείνουν μέσα η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης και οι καταδικασμένοι για τις τρεις υποθέσεις.

Θυμίζουμε πως το δικαστήριο έκρινε τέσσερις υποθέσεις: Την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα με 18 κατηγορούμενους, την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον των μελών του ΠΑΜΕ με 4 κατηγορούμενους, την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών με 5 κατηγορούμενους και, τέλος, την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, για την οποία είναι κατηγορούμενη όλη η ηγεσία της ναζιστικής συμμορίας.

Αναφέρεται σε κάποιες εφημερίδες του ξένου Τύπου ως η σημαντικότερη δίκη μετά αυτήν της Νυρεμβέργης του 1945, που δίκασε 24 και καταδίκασε 19 από τους πρωταγωνιστές του χιτλερικού καθεστώτος.

Η εισαγγελέας

Να πούμε ότι η εισαγγελέας της δίκης, Αδαμαντία Οικονόμου, τον Δεκέμβριο του 2019, έκανε την αγόρευσή της στην οποία έλεγε ότι όλες οι υποθέσεις ήταν μεμονωμένα περιστατικά και δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση. Αυτό θεωρήθηκε η μεγαλύτερη δυνατή πρόκληση για το κοινό αίσθημα που είχε αντιμετωπίσει τις δράσεις της Χρυσής Αυγής για χρόνια, όχι μόνο τις δολοφονίες αλλά και τις καθημερινές εκστρατείες κατά μεταναστών και όχι μόνο. Μίλησε δηλαδή με τα λόγια που έχουν μιλήσει οι ηγέτες της Χρυσής Αυτής από τη στιγμή της σύλληψής τους, το 2013.

Η έδρα

Η έδρα ήταν τριμελής (Μαρία Λεπενιώτη, Γεσθημανή Τσουλφόγλου και Ανδρέας Ντόκος). Ανακοίνωσε την απόφασή της για κάθε υπόθεση ξεχωριστά, με πρώτη τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεύτερη την απόπειρα ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τρίτη τη δολοφονική επίθεση στο ΠΑΜΕ και στη συνέχεια για την εγκληματική οργάνωση και τη διεύθυνσή της.

Η εκφώνηση της ιστορικής απόφασης ξεκίνησε με απόντες το σύνολο των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Κενό ήταν το εδώλιο Γ. Ρουπακιά, και του καθ’ ομολογία δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, καθώς και των περισσοτέρων κατηγορουμένων.

Για τη δολοφονία Φύσσα:

Για τον Γ. Ρουπακιά αναγνώστηκε ότι κρίνεται ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία. Σχετικά με την υπόθεση του Παύλου Φύσσα, όλοι κρίνονται ένοχοι εκτός από τους Σαντοριναίο, Τσακανίκα λόγω αμφιβολιών. Ένοχοι και επτά κατηγορούμενοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Αναλυτικά:
• Ο Γ. Ρουπακιάς κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία
• Για συνεργεία στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι οι 15 από τους 17 κατηγορούμενους. Ειδικότερα πρόκειται για τους: Ιωάννη Άγγο, Μάριο Αναδιώτη, Γιώργο Δήμου, Ιωάννη Καζάτζογλου, Ελπιδοφόρο Καλαρύτη, Ιωάννη Κομιανό, Κωνσταντίνο Κορκοβίλη, Αναστάσιο Μιχαλάκο, Γιώργο Πατέλη, Γιώργο Σκάλκο, Γιώργο Σταμπέλο, Λέων Τσαλίκη, Αθανάσιο Τσορβα, Νικόλαο Τσορβα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη. Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν οι Γιώργος Τσακανίκας και Σταύρος Σαντοριναίος.

Για την επίθεση σε βάρος των αλιεργατών στο Κερατσίνι

Ένοχοι κρίθηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οι πέντε κατηγορούμενοι και συγκεκριμένα οι: Δημήτρης Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαριάς, Αναστάσιος Πανταζής, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

Για την επίθεση σε βάρος των μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα που κολλούσαν αφίσες:

Το Δικαστήριο αποφάσισε μετατροπή κατηγορίας για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για τρεις παθόντες, ενώ κρίθηκαν ένοχοι οι: Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης καστρινός, Αναστάσιος Πανταζής και Αντώνιος Χατζιδάκης. Για τους υπόλοιπους παθόντες, το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε την ποινική δίωξη.

Για διεύθυνση και ένταξη στην εγκληματική οργάνωση:

Διεύθυνση: Ένοχοι κρίθηκαν οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.


Ένταξη: Ένοχοι κρίθηκαν οι υπόλοιποι 11 βουλευτές (Αντώνιος Γρέγος, Ελέη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αραβανίτης).

Από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν σε ένταξη είναι ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής και ο πυρηνάρχης Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης.

Αθωώθηκαν για ένταξη: Η υποψήφια βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Θέμις Σκορδέλη και η σύζυγός του Γ. Πατέλη, Θεώνη Σκαρπέλη.

Η γνωστή Σκορδέλη δεν κατηγορείται για “ένταξη”

Να θυμίσουμε ότι η Σκορδέλη πρωτοστατούσε για χρόνια στις κακοποιήσεις και τραυματισμούς μεταναστών στον Άγιο Παντελεήμονα, αφού ήταν περιώνυμη “αγανακτισμένη κάτοικος”.

Έξι χρόνια μετά το μαχαίρωμα Αφγανού μετανάστη στον Άγιο Παντελεήμονα, και μετά από αναβολές επί αναβολών, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδίκασε στις 10-7-17 την Θέμιδα Σκορδέλη, σε τριετή φυλάκιση, για ηθική αυτουργία.

Ένοχοι κρίθηκαν για την πράξη αυτή και καταδικάστηκαν κατά συναυτουργία σε τριετή φυλάκιση και οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, Γιάννης Λουκιανός και Γιώργος Μαρκουλάκης, για την πράξη της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε σε κανέναν ελαφρυντικά και αποφάσισε την καταδικαστική ποινή των τριών ετών με αναστολή.

Η πρόταση του εισαγγελέα ήταν ενοχή για όλους για επικίνδυνη σωματική βλάβη εις βάρος του μετανάστη και τετραετή φυλάκιση.

Πρόκειται για τη δεύτερη καταδίκη για τη χρυσαυγίτισσα Σκορδέλη καθώς στις 19 Απριλίου 2017 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 14 μηνών με αναστολή από το Δ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για την επίθεση σε βάρος των εκπροσώπων του αυτοδιοικητικού συνδυασμού «Ελεύθερη Αττική» και του επικεφαλής της Αλέκου Αλαβάνου, τον Οκτώβριο του 2010.

Το χθεσινό δικαστήριο δεν την περιέλαβε σ’ αυτούς και αυτές που θα καταδικαστούν για “ένταξη” στην εγκληματική οργάνωση. Μετά από τόσες αναβολές και τόσες αναστολές, αμφιβάλλουμε αν έκατσε και μια μέρα φυλακή. Να θυμίσουμε ότι ο Αφγανός κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του από το μαχαίρωμα, αλλά οι ποινές ήρθαν αργά και ήταν χαδάκι. Το αντιφασιστικό κίνημα τότε, έκανε διαδηλώσεις έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων για τη συγκεκριμένη δίκη, με την τότε αντιφασιστική οργάνωση ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ, όπου μαζευόμασταν 200 και 300 άτομα, αλλά οι αναβολές ήταν συνεχείς, και κράτησαν έξι χρόνια.

Πανηγυρίσαμε για το αυτονόητο

Ναι, πανηγύρισε ολόκληρη η μαζική διαδήλωση σε κάθε εκφώνηση ποινής, και πρώτη απ’ όλους και όλες η Μάγδα Φύσσα που βγήκε έξω και αναφώνησε: Παύλο, τα κατάφερες.

Την έχουμε γνωρίσει τη Δικαιοσύνη στα δικαστήρια που πηγαίνουμε για τις γυναίκες θύματα τράφικινγκ, βιασμών, συζυγοκτονιών, και έχουμε τις περισσότερες φορές απορήσει και εξαγριωθεί με την αναισθησία της απέναντι στα βάσανα που υφίστανται οι γυναίκες, λόγω του φύλου τους.

Επίσης, γνωρίζουμε ότι στο δικαστικό σώμα υπάρχουν πλέον πάνω από 70% γυναίκες, και ότι έχουν ανέβει και στις υψηλές θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας, και δεν είναι συνεπώς τυχαίο ότι σ’ αυτή τη σημαντικότατη δίκη είχαμε πλειοψηφία γυναικών στην έδρα, αλλά και γυναίκα εισαγγελέα. Αυτό που ελπίζαμε και προσπαθούσαμε, να αλλάξει η Δικαιοσύνη όταν οι γυναίκες θα γίνουν περισσότερες, δεν φαίνεται να συμβαίνει. Φυσικά δεν είναι όλες οι δικάστριες ίδιες. Άλλο η πρόεδρος Λεπενιώτη, και άλλο η εισαγγελέας Οικονόμου που προφανώς ακολουθούσε τη γραμμή της Χρυσής Αυγής.

Τέλος, να πούμε ότι ο αντιφασιστικός αγώνας έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια από τις μικρές ομάδες νέων (συνήθως) ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στις γειτονιές απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας και πληρώνουν βαρύ τίμημα γι’ αυτό, από τις επιθέσεις φασιστών και ρατσιστών, όπως και στη συγκεκριμένη δίκη αναδείχθηκαν οι δολοφονικές επιθέσεις στο στέκι “Συνεργείο” στην Ηλιούπολη το 2013 και στο στέκι “Αντίπνοια” στη Νέα Ιωνία. Επίθεση έγινε και στο χώρο “Φαβέλα” στον Πειραιά, αλλά αυτή ήταν το 2018 και δεν περιλαμβανόταν στη δίκη.

Οπότε, πέρα από τις δηλώσεις των “επωνύμων” που έγιναν χθες ή πολύ πρόσφατα, εμείς θέλουμε να αναδεικνύουμε τις πράξεις και τις δράσεις των λαϊκών ανθρώπων που έχουν συνεχή παρουσία στους αγώνες, αλλά και στην αλληλεγγύη. Όπως και τη διαρκή παρουσία του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας Πειραιά και άλλων οργανώσεων. Και αυτές οι πράξεις εξάλλου, εκτιμώ, ότι ήταν και η αιτία που η “ανεξάρτητη Δικαιοσύνη” έκανε χθες το αυτονόητο, να καταδικάσει την εγκληματική οργάνωση.

Και το Μωβ έχει κάνει και θα συνεχίσει να κάνει τη δική του συμβολή  στον αντιφασιστικό αγώνα, αφού συμμετέχουμε σε όλες τις μαζικές κινητοποιήσεις, αλλά έχουμε κάνει και δικές μας εκδηλώσεις, όπως την παρουσίαση του βιβλίου της Δέσποινας Παρασκευά-Βελουδογιάννη “Ο εχθρός, το αίμα, ο τιμωρός” και την ταινία Χρυσή Αυγή Προσωπική Υπόθεση.

Και ποτέ δεν ξεχνάμε, αυτό που λέει το πανό μας, το οποίο κρατούσαμε χθες στη διαδήλωση, ότι Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ: Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Σημαντικός χώρος ενημέρωσης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής από την αρχή της δίκης και συνέχεια, είναι ο ιστότοπος Jail Golden Down.

Για τις ποινές, λάβαμε πληροφορίες από News 247   και την Εφημερίδα των Συντακτών