Κανένα ελαφρυντικό για τον βιαστή και δολοφόνο της Σούζαν Ίτον

Επιλέγει και παρουσιάζει η Σίσσυ Βωβού

Παρουσιάζουμε σήμερα μερικά συμπληρωματικά στοιχεία για τη χθεσινή δίκη και καταδίκη στο Ρέθυμνο, για την τραγική υπόθεση της Σούζαν Ίτον, από άρθρο του Μάριου Διονέλλη στην Εφημερίδα των Συντακτών, αλλά και κάποιες ακόμα φωτογραφίες, δύο από τις οποίες έχουν αναλυτική λεζάντα στα αγγλικά. Το ρεπορτάζ επικεντρώνει αρκετά στην ψυχολογική κατάσταση που προσπάθησε να προβάλει ο φονιάς, ενώ επίσης αναφέρεται με ευαισθησία στην ψυχολογική κατάσταση της Τζούλι, αδελφής της δολοφονημένης Σούζαν, η οποία αποτυπώθηκε στη μαρτυρία της στο δικαστήριο. Βλ. τα δύο χθεσινά ρεπορτάζ που παρουσιάσαμε από το cretapost.gr. Σ.Β.

In this undated photo provided by her family, showing American 59-year-old molecular biologist Suzanne Eaton. A state coroner on Wednesday, July 10, 2019, on the Greek island of Crete says that the body of a woman believed to be the missing American scientist had died as a result of a “criminal act” although her identity still has to be confirmed, after Eaton was reported missing last week. (AP Photo)

Ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς κανένα ελαφρυντικό επέβαλε το μικτό ορκωτό δικαστήριο Ρεθύμνου στον 28χρονο δράστη της δολοφονίας της Αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ιτον, τον Ιούλιο του 2019, στο Κολυμπάρι Χανίων. Ο 28χρονος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ για τον βιασμό της γυναίκας τού επεβλήθη ποινή κάθειρξης 13 ετών. …

Η σχεδόν δωδεκάωρη διαδικασία επικεντρώθηκε, εκτός από την περιγραφή των γεγονότων, στην προσπάθεια της υπεράσπισης να αποδοθεί στον κατηγορούμενο μειωμένος καταλογισμός, ενδεχόμενο που θα επέφερε χαμηλότερη ποινή. Ο συνήγορός του αμφισβήτησε τις πραγματογνωμοσύνες σύμφωνα με τις οποίες δεν αντιμετωπίζει ψυχωτική ασθένεια και ζήτησε να κληθούν να καταθέσουν οι ψυχίατροι που τις εξέδωσαν, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό από την έδρα του δικαστηρίου.

Επίσης, σημαντικό μέρος της διαδικασίας κατέλαβε η συζήτηση περί ύπαρξης ή μη βιασμού εις βάρος της Σούζαν Ιτον και ενώ αυτή βρισκόταν σε ημιθανή κατάσταση. ….

Ο συνήγορός του (κατηγορούμενου), Παντελής Ζέλιος, ζήτησε να δοθεί περισσότερο βάρος στη διαπίστωση της πραγματικής ψυχικής υγείας του λέγοντας πως, πέρα από τη βαριά τιμωρία, σημασία έχει όταν κάποια στιγμή επιστρέψει στην κοινωνία να έχει σωφρονιστεί και θεραπευτεί. Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ο δικηγόρος του κράτησε σαφή απόσταση, διαχωρίζοντας τη θέση του από τον ισχυρισμό του κατηγορουμένου περί… ατυχήματος σε ό,τι αφορά τη δολοφονία της γυναίκας.

«Ηταν ατύχημα»

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως ο θάνατος της Σούζαν Ιτον ήταν ατύχημα. «Την είδα που περπατούσε στην άκρη του δρόμου και για κάποια στιγμή μου φάνηκε ότι ήθελε να περάσει απέναντι. Επεσα πάνω της με το αυτοκίνητο, τη χτύπησα στα πόδια και εκείνη αμέσως έπεσε κάτω. Κατέβηκα και η εικόνα που είδα δεν μου άρεσε. Δεν είχα μαζί μου το κινητό μου τηλέφωνο και δεν μπορούσα να καλέσω σε βοήθεια. Σκέφτηκα πως τελικά δεν θα καταφέρει να ζήσει και αποφάσισα να τη βάλω στο πορτμπαγκάζ για να την εξαφανίσω. Στην πορεία προς το καταφύγιο άκουγα από πίσω να βογκάει και να χτυπάει το αυτοκίνητο. Οταν έφτασα στο σημείο, την έβγαλα με τα χέρια μου από το πορτμπαγκάζ, πήρα τον σφυγμό της και είδα ότι είχε αρχίσει να παγώνει. Την έριξα μέσα στον αεραγωγό και πήγα να πλύνω το αυτοκίνητο με το λάστιχο στο εκκλησάκι που βρίσκεται στο κοντινό νεκροταφείο. Τις επόμενες ημέρες χρειάστηκε να ξαναπλύνω το αυτοκίνητο γιατί συνέχιζα να νιώθω τη μυρωδιά της αλλά και στο μυαλό μου να ακούω τα βογγητά της. Ζητάω ένα τεράστιο συγγνώμη για όλο αυτό που προκάλεσα, αλλά θεωρώ ότι τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο ήταν ατύχημα» είπε μεταξύ άλλων ο δράστης.

Julie Broaddus Eaton, center, sister of the American scientist Suzanne Eaton, who was raped and killed in Crete last year, stands outside the court room on the first day of the trial in Rethymno, on the Greek island of Crete, Tuesday, Oct. 13, 2020. Yiannis Paraskakis, 27, is accused of the brutal killing of American biologist Suzanne Eaton in 2019. Paraskakis has been charged with the rape and murder of Eaton, 59, who disappeared on July 2, 2019, while attending a conference near Chania and whose body was found six days later in an abandoned underground storage site used during World War II. (AP Photo/Giannis Angelakis)

«Ηταν ο άνθρωπός μου»

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η κατάθεση της αδελφής της θανούσας, Τζούλι Ιτον, η οποία με δάκρυα στα μάτια περιέγραψε τη στενή σχέση με την αδελφή της, ενώ τόνισε πως ο σύζυγος και τα παιδιά της βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και γι’ αυτόν τον λόγο δεν ήταν δυνατόν να καταθέσουν στο δικαστήριο, ενώ ειδικά για τον σύζυγο της Σούζαν, η αδελφή της είπε πως έχει πλέον την ανάγκη συνεχούς ψυχολογικής υποστήριξης.

«Ηταν ο άνθρωπός μου. Πριν από 6 χρόνια έχασα τη 18χρονη κόρη μου από καρκίνο. Από τότε ήρθαμε πολύ κοντά με την αδελφή μου. Βασίστηκα σ’ εκείνη για να με βοηθήσει», είπε μεταξύ άλλων η Τζούλι Ιτον, προσθέτοντας ότι ήταν μία ευγενική και πανέξυπνη γυναίκα, με διεθνή αναγνώριση στην επιστημονική κοινότητα. Η Τζούλι Ιτον ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους και τις δημόσιες αρχές από την Ελλάδα που βοήθησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.