ΗΠΑ : Συνυπέγραψαν διακήρυξη κατά των αμβλώσεων με αυταρχικές κυβερνήσεις

Αλιεύει η Σόνια Μητραλιά

Γράφει η Julian Borgen, Ουάσιγκτον

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στρέφεται σε όλο και πιο συντηρητικά μονοπάτια, προειδοποιούν οι ειδικοί, με τα δικαιώματα των γυναικών να έχουν τεθεί στο στόχαστρο.

Την Παρασκευή (22/10), οι ΗΠΑ συνυπέγραψαν διακήρυξη κατά των αμβλώσεων μαζί με ομάδα περίπου 30 σε μεγάλο βαθμό ανελεύθερων ή και αυταρχικών κυβερνήσεων, μετά την αποτυχία μιας προσπάθειας επέκτασης της συντηρητικής συμμαχίας.

Η «Διακήρυξη Συναίνεσης της Γενεύης» καλεί τα κράτη να προωθήσουν τα δικαιώματα και την υγεία των γυναικών, χωρίς όμως πρόσβαση στην νόμιμη άμβλωση. Αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας της κυβέρνησης Τραμπ, υπό την ηγεσία του υπουργού εξωτερικών Μάικ Πομπέο, να μετατοπίσει την αμερικανική διεθνή πολιτική προς μια πιο κοινωνικά συντηρητική κατεύθυνση, ακόμη και αν το κόστος είναι η αποξένωση των παραδοσιακών δυτικών συμμάχων.

Συνυπέγραψαν οι «χειρότερες χώρες για τις γυναίκες»

Οι «κύριοι υποστηρικτές» της Διακήρυξης ήταν η Βραζιλία, η Αίγυπτος, η Ουγγαρία, η Ινδονησία και η Ουγκάντα, ενώ στους υπόλοιπους 27 υπογράφοντες ανήκουν η Λευκορωσία (όπου οι δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούν να καταστείλουν ένα γυναικείο κίνημα διαδηλώσεων), η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν και η Λιβύη.

Οι περισσότεροι εκ των υπογραφόντων ανήκουν στις 20 χώρες του πλανήτη που είναι χειρότερα να ζεις ως γυναίκα, σύμφωνα με τον Δείκτη Ειρήνης και Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν. Καμία από τις 20 καλύτερες χώρες του ίδιου δείκτη, με εξαίρεση τις ΗΠΑ που είναι η 19η, δεν έχουν υπογράψει τη Διακήρυξη.

Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που υπέγραψε εκτός της Λευκορωσίας και της Ουγγαρίας είναι η Πολωνία, όπου το συνταγματικό δικαστήριο υπέγραψε την Πέμπτη την πλήρη απαγόρευση των εκτρώσεων.

Διπλωματική αποτυχία

Η λίστα των υποστηρικτών της Διακήρυξης της Γενεύης έχει διευρυνθεί ελάχιστα στη διάρκεια της χρονιάς, παρά της εκστρατείας της κυβέρνησης Τραμπ για την στρατολόγηση και άλλων υπογραφόντων.

«Το 2019, περίπου 25 χώρες υπέγραψαν μία ή περισσότερες κοινές δηλώσεις γύρω από αυτά τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος», ανέφερε ένα αμερικανικό υπόμνημα που κυκλοφορούσε μεταξύ των υποστηρικτικών κυβερνήσεων τους προηγούμενους μήνες. «Θα θέλαμε πολλές ακόμη χώρες να συμμετέχουν στη Διακήρυξη το 2020, ώστε οι κοινές μας προτεραιότητες να μπορούν να επιτύχουν σε ένα περιβάλλον πολυμέρειας».

Η Γκίλιαν Κέιν, έμπειρη πολιτική σύμβουλος για την Ipas, έναν διεθνή οργανισμό που υπερασπίζεται την ασφαλή πρόσβαση στις αμβλώσεις, τονίζει μιλώντας στον Guardian: «Οι ΗΠΑ έχουν αποτύχει να οικοδομήσουν συμφωνίες και συμμαχίες. Υπάρχουν 193 κράτη-μέλη στον ΟΗΕ, και εξασφάλισαν μόλις τα 31. Η εικόνα που παρουσιάζουν είναι φρικτή. Κανείς από τους ομόλογούς μας με αντίστοιχη ιδεολογία δεν συγκαταλέγεται σε αυτούς, και κανείς από τους υπογράφοντες δεν ενδιαφέρεται για τις γυναίκες. Πρόκειται για μια διπλωματική αποτυχία».

«Προστασία της ζωής των… αγέννητων»

Η ψηφιακή τελετή υπογραφής φιλοξενήθηκε από τον Πομπέο και τον Αμερικανό υπουργό υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, Άλεξ Αζάρ. Παρουσίασαν τη Διακήρυξη ως μια ιστορική στιγμή σε ένα κίνημα που έχει ως στόχο οι αμβλώσεις να πάψουν να χαίρουν υποστήριξης ως μέρος της ιατρικής περίθαλψης αναπαραγωγικής υγείας, ενώ έδωσε εύσημα στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Υπό την ηγεσία του προέδρου Τραμπ, οι ΗΠΑ έχουν υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής πάντα και παντού», υποστήριξε ο Πομπέο. «Το έχει κάνει όπως κανένας άλλος πρόεδρος στην ιστορία. Έχουμε επιτύχει μια άνευ προηγουμένου προστασία της ζωής των αγέννητων στο εξωτερικό».

«Να μην υπάρξει διεθνές δικαίωμα στην άμβλωση»

Όσον αφορά τη Διακήρυξη και τους υπογράφοντες: «Ας βεβαιωθούμε για άλλη μια φορά ότι δεν θα υπάρξει διεθνές δικαίωμα στην άμβλωση, ούτε κάποια άλλη διεθνής υποχρέωση εκ μέρους των κρατών, να χρηματοδοτήσουν ή να διευκολύνουν τις αμβλώσεις».

Η Διακήρυξη χρησιμοποιεί λεξιλόγιο «υπέρ της οικογένειας», υποστηρίζοντας «το ρόλο της οικογένειας ως θεμέλιο της κοινωνίας και πηγή υγείας, υποστήριξης και φροντίδας». Τέτοιου είδους διατυπώσεις έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με την αντίδραση στους γάμους ομοφυλοφίλων και τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα.

Το έγγραφο, που υπογράφηκε την Πέμπτη, δίνει έμφαση και στην προτεραιότητα που έχει η εθνική κυριαρχία στον ορισμό πολιτικών και δικαιωμάτων. Η θεματική πρωτοστατεί και σε άλλο ένα πρόγραμμα που «τρέχει» ο Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την επιτροπή για τα απαράγραπτα δικαιώματα, σύμφωνα με την οποία η άποψη των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να εδράζεται αποκλειστικά στη δική της συνταγματική ιστορία.

Πηγή: www.theguardian.com-22-10-20 μέσω in.gr 23-10-20