Πολωνία: Χιλιάδες στους δρόμους ενάντια στην απαγόρευση των αμβλώσεων

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Καζάνι που βράζει η Πολωνία, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που απαγορεύει την άμβλωση στην περίπτωση της σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου

Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν πέντε ημέρες μαζικών διαδηλώσεων σε πόλεις της Πολωνίας, στον απόηχο της απόφασης της περασμένης Πέμπτης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας να απαγορεύσει την άμβλωση στην περίπτωση της σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου, καθώς «δεν συνάδει» με το Σύνταγμα. Χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους, κάνοντας λόγο για αναχρονιστική απόφαση, που στοχεύει στο αναφαίρετο δικαίωμα των γυναικών να ορίζουν οι ίδιες το σώμα τους και άρα τη ζωή τους.

Στη Βαρσοβία, οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νεαρές γυναίκες, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «η Κόλαση των γυναικών», «Έχετε αίμα στα χέρια σας», «Θέλουμε να έχουμε την επιλογή» ή «Πρόκειται για πόλεμο!», έκλεισαν πολλούς δρόμους στο κέντρο της πόλης παραλύοντας την κυκλοφορία. «Οι γυναίκες είναι δυνατές», δήλωσε η Μαλγκορζάτα Ρουτκόφσκα, 56 ετών, στη Βαρσοβία, ενώ υποσχέθηκε πως οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι να αποσυρθεί η απαγόρευση.

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πολλές άλλες πόλεις. Χθες Κυριακή, διαδηλωτές στοχοθέτησαν καθολικές εκκλησίες σε ολόκληρη την Πολωνία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε αυτή τη χώρα με κυρίως καθολικό πληθυσμό. Ομάδες γυναικών μπήκαν σε εκκλησίες την ώρα που τελούνταν λειτουργίες και φώναξαν συνθήματα κατά της εν λόγω απόφασης.

Οι διοργανωτές διαβεβαιώνουν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Η συγκεκριμένη ενέργεια πυροδότησε μια πρωτόγνωρη αντίδραση εναντίον της πανίσχυρης Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Πολωνία, που θεωρείται ότι έχει στενούς δεσμούς με το κυβερνών συντηρητικό εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ