H ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΩΒ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Από το Δ.Σ. του Μωβ

Επιτυχημένη κρίνεται η  ετήσια γενική συνέλευση του Μωβ, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου, στον ωραίο χώρο του Καφέ Άλσος, στην Πλατεία Πρωτομαγιάς, με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων. Καλή η συμμετοχή αν συνυπολογίσουμε τις απώλειες λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, μαζί με τη συμμετοχή τεσσάρων γυναικών στην διαδικτυακή σύνδεση, που λειτούργησε καλά για τις δύο πρώτες ώρες, αλλά μας εγκατέλειψε μετά. Όπως είχαμε ενημερώσει και στην πρόσκληση, η γενική μας συνέλευση δεν ήταν εκλογική.

Από την πλούσια συζήτηση ξεχωρίζουμε την παρέμβαση της αγαπημένης μας φίλης που ήρθε με τα δύο κοριτσάκια της για να εκφράσει την εκτίμησή της για το Μωβ και τις επιτυχημένες ενέργειες να την απεγκλωβίσει από μια κακοποιητική σχέση εν μέσω καραντίνας. Με την προσφορά πολλών από τις υποστηρίκτριες και υποστηρικτές του Μωβ, που βοήθησαν να σταθεί στα πόδια της και να επιπλώσει το μικρό αγαπημένο της σπιτάκι στο οποίο τώρα αισθάνεται ασφαλής.

Αναλυτική παρουσίαση των βασικών κειμένων εδώ, τα οποία είναι συλλογική επεξεργασία του Δ.Σ. και είναι τα πεπραγμένα της χρονιάς που πέρασε και παρουσιάστηκαν από την αντιπρόεδρο του Μωβ Σίσσυ Βωβού, το πρόγραμμα δράσης που παρουσιάστηκε στη συνέλευση και εμπλουτίστηκε με προτάσεις, και η σύντομη παρουσίαση της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας.

Πρόεδρος της συνέλευσης εκλέχθηκε η Βέρα Σιατερλή, γραμματέας η Μαρία Ταμιωλάκη.

Πεπραγμένα Οκτώβρης 2019 – Οκτώβρης 2020

Αναφέρουμε τις δράσεις μας από τα πιο πρόσφατα προς τα πιο παλιά, με έναρξη την τελευταία μας συνέλευση, του Οκτώβρη 2019.

► 7 Σεπτ. Συμμετείχαμε στο κάλεσμα στο δικαστήριο για την απόφαση για Χρυσή Αυγή. Ανακοίνωση και κάλεσμα του Δ.Σ. του Μωβ στις 4/9

► Σεπτέμβριος 2020 Έκκληση για φεμινιστική ανθρωπιστική βοήθεια για τους και τις πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας. Συγκεντρώθηκε όχι πλούσιο υλικό και στάλθηκε.

►Σεπτέβριος 2020 Καταγγελία του Μωβ στο ΕΣΡ για την εκπομπή Big Brother και την επαίσχυντη διαφήμιση του βιασμού από τον παίκτη Αλεξανδρίδη στις 6/9

►Συνάντηση με βουλεύτρια του ΜΕΡΑ Αδαμοπούλου για θέματα συνεπιμέλειας.

►Καταγγελία για σεξουαλική επίθεση σε εργαζόμενη στο ΚΕΘΕΑ, πρώτα στη διοίκηση του φορέα η οποία δεν ανταποκρίθηκε, και στη συνέχεια με υποστήριξή της για την δικαστική οδό. Η καταγγελία πρωτοέγινε τον Ιούλιο του 2020

►Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση κρατούμενης από αστυνομικό στην Αμυγδαλέζα, στις 14/8. Το περιστατικό ακολούθησε την διοικητική οδό για την τιμωρία του, ενώ οι κρατούμενες μεταφέρθηκαν από τότε στην Αμυγδαλέζα.

►Διαμαρτυρία του Μωβ προς δήμαρχο Αθηναίων γιατί ξαναέδωσε θέση αντιδημάρχου στην κ. Γκαγκάκη που προηγουμένως είχε αποπεμφθεί από ανάλογη θέση. Επίσκεψη κατόπιν δικής του πρόσκλησης και συζήτησης, χωρίς αποτέλεσμα.

►Επιστολή έξι οργανώσεων για το θέμα της πορνείας, προς ΓΓΟΠΙΦ και προς υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με το αίτημα να μην νομιμοποιηθεί η πορνεία. Η επιστολή έχει δημοσιευθεί στο Μωβ (28/7). Ακολούθησαν συναντήσεις με ΓΓΟΠΙΦ (22/9 διαδικτυακά) διαδικτυακή και με συνεργάτες του Υπουργού ΠΡΟ-ΠΟ (29/9) ενσώματη.

►Έκκληση για υποστήριξη γυναίκας στην Κατερίνη με δύο παιδιά, στις 26/7 την οποία βοηθήσαμε να ξεφύγει από την κακοποιητική συζυγική σχέση και να εξοπλίσει το νέο της σπίτι. Έκκληση για αλληλεγγύη στο Μωβ. Σχετική ανταπόκριση.

►Έκκληση αλληλεγγύης για προσφύγισσες στις 29/6 πλούσια ανταπόκριση. Φιλοξενία τους πριν. Προσφέρθηκαν έπιπλα και όλα, και μεταφέρθηκαν από μέλη του Μωβ και αλληλέγγυες/αλληλέγγυους.

►Δημοσίευση στο Μωβ του ντοκιμαντέρ ΤΟ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟ για τη βία κατά των γυναικών, στις 21/6, στο οποίο μιλούν από το Μωβ η Αναστασία Γκολιομύτη και η Σίσσυ Βωβού.

►Παρουσία στα εγκαίνια του μνημείου για την Αρλέτα στις 21/6

►Αλληλεγγύη για μια γυναίκα με δύο παιδιά, για να φύγει από κακοποιητική σχέση εν μέσω καραντίνας, την οποία φιλοξενήσαμε και κατόπιν βρήκε σπίτι και το επίπλωσε με είδη και χρήματα από την καμπάνια μας.

►Καταγγελία του δημοσιογράφου Καμπουράκη για σεξιστικά σχόλια στο ΕΣΡ, στις 29/5

►Καταγγελία στο ΕΣΡ για σεξιστική εκπομπή στο κανάλι OPEN στις 29/5

►Αλληλεγγύη στην κοπέλα που κατάγγειλε ομαδικό βιασμό στη Ρόδο λίγες ημέρες μετά τη θανάτωση της Τοπαλούδη. Μετάβαση δύο μελών του Μωβ, Μακρή και Βωβού, συλλογή χρημάτων με πολύ επαρκές αποτέλεσμα για τη βοήθεια στην ίδια και την πληρωμή της δικηγόρου. Η δίκη στην Κω με μεγάλη δημοσιοποίηση εκ μέρους του Μωβ σε τοπικά και πανεθνικά μίντια. Η καταδικαστική απόφαση ικανοποιητική. Ιούνιος 2020.

►Αλληλεγγύη σε γυναίκα στον Κάβο Λευκίμης, Κέρκυρα, που απήχθη και βιαζόταν συστηματικά από άνδρα που είχε αποφυλακιστεί για παρόμοια κακουργήματα. Συμπαράσταση στον σύντροφό της ο οποίος είχε θέμα με τα χαρτιά του και απειλείτο με απέλαση. 13/5.

►Ομιλία του Μωβ στη Βουλή σε επίσημη πρόσκληση (διαδικτυακά) και παρουσίαση τριών υποθέσεων βίας κατά των γυναικών από Αλεξία Τσούνη. Καταγγελία για πλημμέλειες ή άρνηση αστυνομικών και δικαστικών αρχών να βοηθήσουν. Η καταγγελία έχει δημοσιευθεί στις 22/5/20. Στη συνέχεια και εξαιτίας αυτών των καταγγελιών μας κάλεσε για συνάντηση το Τμήμα Ενδοοικογενειακής βίας της αστυνομίας και μας ενημέρωσε για τις δράσεις του. Ιούλιος 2020

►Συμμετοχή μελών του Μωβ στην διαδικτυακή εκπομπή Γυναικεία Παρέμβαση της ΕΡΤΟΠΕΝ, σε τεις εκπομπές. Για την πανδημία (Μακρή – Ταμιωλάκη) και για την βία κατά των γυναικών εν μέσω πανδημίας στις 11/4. (Βωβού – Τσούνη). Επίσης για την Πρωτομαγιά στις 2/5 (Βωβού).

►Ανακοίνωση υποστήριξης του Δ.Σ. του Μωβ για την εισαγγελέα στη δίκη Τοπαλούδη Αριστοτελεία Δόγκα, η οποία δέχθηκε επικρίσεις για αντιδεοντολογική συμπεριφορά στο δικαστήριο.

►Δίκη Τοπαλούδη, ανακοίνωση Δ.Σ. του Μωβ στις 14/5, όπου ζητείται η αυστηρή και δίκαιη τιμωρία των κατηγρουμένων. Μοιράστηκε στα Μίντια και στις αλληλέγγυες στη δίκη.

►Έμφυλη βία και κοινωνική αναπαραγωγή την εποχή της Πανδημίας, διαδικτυακή εκδήλωση, ομιλήτρια Αλεξ. Μακρή. (Μάιος)

►Συμμετοχή στον αγώνα των εργαζομένων στα νοσοκομεία – με πανό 28/4 και άλλες ημερομηνίες, κατά την καραντίνα και μετά.

►Συνυπογραφή επιστολής 6 οργανώσεων ενάντια στη διοικητική κράτηση αλλοδαπών 22/4

►Ελεύθερη μετά από μεγάλες προσπάθειες του Μωβ κακοποιημένη προσφύγισσα που κρατείτο στην Πέτρου Ράλλη, φιλοξενία και ολοκληρωμένη αρωγή. (20/4)

►Θάνατος φυλακισμένης στη Θήβα, εξέγερση γυναικών, δημοσιοποίηση από το Μωβ προς το κοινό και προς το υπουργείο. (9/4)

►Έκδοση μικρής αφίσας εν μέσω πανδημίας, για βία κατά των γυναικών και τον αριθμό σος 15900 την οποία βάλαμε σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ.

►Απευθυνθήκαμε στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στον Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους ζητήσαμε να προωθήσουν στα μέλη τους το αφισάκι για την ενδοοικογενειακή βία σε συνθήκες κορωναϊού και να το τυπώνουν και να το βάζουν στις προθήκες των φαρμακείων ή ιατρείων. Μικρή ανταπόκριση

►Καμπάνια για τον αριθμό 15900 με πανό που βάλαμε στα μπαλκόνια και παροτρύναμε και άλλες γυναίκες να βάλουν, και να κυκλοφορούμε διαδικτυακά τις φωτογραφίες τους. Μιικρή ανταπόκριση.

►Συνυπογραφή σε διαμαρτυρία 256 οργανώσεων για τις εξελίξεις στα σύνορα, Έβρος (25/3)

►Συμμετοχή της Συνέλευσης 8ης Μάρτη και του Μωβ στην καμπάνια Κανένας μόνος Καμία μόνη, με ποικίλες εκδηλώσεις από 24/3

►Έκκληση του Δ.Σ. του Μωβ για άμεση αποσυμφόρηση φυλακών και κέντρων υποδοχής προς τα αρμόδια υπουργεία 20/3.

►Επιστολή του ΔΣ του Μωβ για αντιμετώπιση ενδοοικογενειακής βίας, ενόψη καραντίνας προς ΓΓΟΠΙΦ 20-3

►Δυο εκδηλώσεις για 8 Μάρτη, μια στους Φίλους Βουνού και Θάλασσας στις 6 Μάρτη και μια που οργανώθηκε από Λέσχη Εργατικού Πολιτισμού, 4 Μάρτη. Η Αλεξάνδρα Μακρή μίλησε και στις δύο.

►Ανακοίνωση του Μωβ για 8η Μάρτη, συμμετοχή στις εκδηλώσεις σε συνεργασία με Συνέλευση 8ης Μάρτη και άλλες οργανώσεις 7/3.

►Στις 8 Μάρτη συμμετοχή στη διαδήλωση στις 12 στην Κλαυθμώνος.

►Υποστήριξη στάσης εργασίας ΑΔΕΔΥ ενόψη της 8ης Μάρτη, στις 5/3

►Υποστήριξη στο δικαστήριο – συμμετοχή σε γυναίκα θύμα έμφυλης βίας 20/2

►Επιστολή εναντίον ισραηλινού απαρτχάιντ, συνυπογράφοντας με 18 ελληνικές και δεκάδες διεθνείς οργανώσεις καθώς και παλαιστινιακές οργανώσεις από πολλά μέρη του κόσμου. 22/2/20

►Παράσταση του θεατρικού έργου ΓΑΜΟΣ του Μάριου Ποντίκα, ομιλήτρια από Μωβ Βωβού Φεβρουάριος.

►Φεμινιστικές αντιστάσεις στη δουλειά, εκδήλωση συνέλευσης 8ης Μάρτη, ομιλήτρια Αλεξ. Μακρή 5/2/20

►Εκδήλωση στο μετρό συντάγματος 18 Ιαν. Με το μεγάλο πανό μας για την έκτρωση και μοίρασμα ανακοινώσεων. Άλλο μοίρασμα μαζί με συνέλευση 8ης Μάρτη.

►Διαμαρτυρία σε συνέδριο για το “αγέννητο παιδί” στο ξενοδοχείο Κάραβελ 10/2. Δώσαμε και συνεντεύξεις

►Πρωτοχρονιάτικη πίττα-γιορτή για κρατούμενες στην Π. Ράλλη, με προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. 29/1

►Την Κυριακή 9 του Φεβρουαρίου επισκεφθήκαμε τις κρατούμενες στην Αμυγδαλέζα, με ανθρωπιστική βοήθεια που περίσσεψε από την έκκληση για Πέτρου Ράλλη. Ήταν 7 γυναίκες με άλλα τόσα παιδιά. Τις τηλεκάρτες μας τις έδωσε η συλλογικότητα ΞΕΜΠΛΟΓΚΑΡΙΣΜΑ.

►Δίκη Τοπαλούδη άρχισε 14/1 και τελείωσε 14/5. Η παρουσία του Μωβ σε όλες τις δικασίμους, και με το μεγάλο πανό.

►Επίσκεψη διαμαρτυρίας για άρνηση της έκτρωσης στο Κέντρο Υγείας Πατησίων δύο μελών μας, Μακρή-Βωβού στις 22/1. Μας πέταξαν έξω.

►Αφίσα Μωβ για την έκτρωση, μεγάλη και με μεγάλη εντύπωση 15/1.

►Κοπή πίτας του Μωβ για το νέο χρόνο, 20/1

►Βιβλιοπαρουσίαση Γυναικεία Σεξουαλικότητα, της Ευτυχίας Λεοντίδου. Ινουάριος 2020-Ομιλήτρια Αλεξ. Μακρή

►Βγήκε από τη φυλακή η Τ. (15-12) που αμύνθηκε για τη ζωή της, και την οποία στηρίξαμε από την αρχή, που ήταν καλοκαίρι του 2016

►Συμμετοχή στην εκδήλωση για την γυναικεία απεργία στην Ελβετία, που οργάνωσε η συνέλευση 8ης Μάρτη.

►Μήνυση αστυνομικίνας εναντίον Αλεξίας Τσούνη, που είχε κάνει καταγγελία για ρατσιστική συμπεριφορά της τον Αύγουστο του 2019

►Συμμετοχή στο Δρώμενο “Ο βιαστής είσαι εσύ” που εκτελέστηκε με μεγάλη συμμετοχή σε πολλές χώρες του κόσμου, και δύο φορές στην Αθήνα, όπου συμμετείχε και το Μωβ.

►Ανακοίνωση ΔΣ του Μωβ για τις 25 Νοέμβρη και κάλεσμα στις εκδηλώσεις-δραστηριότητες

►Δρώμενο στο μετρό Συντάγματος και σποτάκι που παίχτηκαν πολύ. Για γυναικοκτονίες. Νοέμβριος 2019. Συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μας και άλλες οργανώσεις.

►Μόρια: Επίσκεψη Αλεξίας Τσούνη με συνέντευξη και φωτορεπορτάζ, που την διαδώσαμε πολύ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 6-11-19

►Προσφυγή στο ΕΣΡ για την εκπομπή του Λιάγκα στον Σκάι, της 15/12, όπου χλεύαζε την φοιτήτρια που δέχτηκε βαρύτατη μορφή παρενόχλησης σε χώρο σπουδών. Τιμωρήθηκε.

►Αντιδράσεις ΜΚΟ για το νομοσχέδιο για το άσυλο 30-10-19

►Προώθηση μαθητικής ταινίας για προσφυγιά Οκτώβριος 2019.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ:

Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς που αναφέρεται, για τις δράσεις μας συνεργαστήκαμε με αρκετές φεμινιστικές οργανώσεις αλλά και γυναικείες οργανώσεις της προηγούμενης περιόδου, κυρίως για την πορνεία. Η συνεργασία είμαι για το Μωβ σημαντική αρχή για τις δράσεις μας.

►Η πιο συχνή συνεργασία μας είναι με τη Συνέλευση 8ης Μάρτη, στις διαδικασίες της οποίας συμμετέχει Το Μωβ, έστω και αν δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν είναι δεκτές συλλογικότητες.
►Η Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις μας.
►Έχουμε συνεργαστεί σε διάφορες υποθέσεις με το Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης.
►Με την Δικτύωση για την Αυτοάμυνα συνεργαζόμαστε για τις φυλακές και τις κρατούμενες, καθώς και για την αλληλεγγύη. Και για τα δικαστήρια όπου πολλές ομάδες έχουν αξιολογήσει θετικά τη συμμετοχή μας στις δίκες για αλληλεγγύη αλλά και τη συμμετοχή γενικότερα.
►Επίσης συνεργαστήκαμε για τα θέματα των προσφυγισσών και για την νομική τους στήριξη με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, με τη Διοτίμα.

►Για την αντιμετώπιση της πορνείας, με το σκεπτικό ότι είναι βία κατά των γυναικών, συνεργαστήκαμε με τις οργανώσεις: ΚΕΔΕ (Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη) Γυναικεία Οργάνωση, Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών – Ελληνική αντιπροσωπεία, Ελληνικό Δίκτυο για την φεμινιστική απεργία, ΧΕΝ Ελλάδος, Δίκτυο Γυναίκα και Υγεία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 2020-2021,
ΟΠΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Το παρόν πρόγραμμα δράσης αποφασίστηκε κατά την ετήσια γενική μας συνέλευση, μετά την συμπλήρωση της πρότασης που είχε κατατεθεί από το Δ.Σ. Τώρα, σηκώνουμε τα μανίκια για τις δράσεις που συναποφασίσαμε, και για τυχόν άλλες που θα προκύψουν.

Όπως αναφέραμε στην πρόταση, η χρονιά που πέρασε εμπόδισε πολύ τη δράση μας η πανδημία και τα σχετικά μέτρα, αλλά ανταποκριθήκαμε αρκετά καλά στο δημόσιο χώρο. Αναμένουμε μεγάλες σχετικές δυσκολίες και για όλη τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, μέχρι τον Μάιο ίσως, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται διαρκώς. Όλα αυτά που προγραμματίζουμε, μπορούμε να τα κάνουμε συνδυάζοντας την ενσώματη συμμετοχή με τη διοργάνωση διαδικτυακών εκδηλώσεων.

►Συνεχίζουμε ενέργειες για την άδεια μητρότητας και την έκτρωση, γιατί μεγάλες ομάδες γυναικών (π.χ. φοιτήτριες, μεταπτυχιακές) εξαιρούνται άδειας μητρότητας, ενώ και η έκτρωση γνωρίζει εμπόδια. Για την ανακοπή των δράσεων των φονταμενταλιστικών οργανώσεων αλλά και της διευκόλυνσής τους από το υπουργείο Παιδείας. Συσπειρωνόμαστε με το διεθνές φεμινιστικό κίνημα για να καταγγείλουμε τη “Διακήρυξη της Γενεύης”, που υπέγραψαν 30 χώρες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στις 22/10, με σκοπό τον περιορισμό ή την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση.
► Συμμετέχουμε στον αγώνα για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως κάναμε και πέρυσι, βάζοντας την έμφαση στο μεγαλύτερο κομμάτι του προσωπικού που είναι το μεσαίο και κατώτερο προσωπικό και είναι στην πλειοψηφία του γυναίκες.
► Θα φτιάξουμε μια διακήρυξη με προτάσεις έκτακτης ανάγκης λόγω της υγειονομικής κρίσης και της κρίσης του κορωναϊού και θα επεξεργαστούμε ιδιαιτέρα μέτρα για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών των γυναικών. ( δουλειά, στέγη, φαγητό, νερό, ηλεκτρισμό, σχολείο, σύστημα υγείας, ηρεμία, αξιοπρέπεια…)
► Συνεχίζουμε τη συνεργασία με αρκετές οργανώσεις για το θέμα της πορνείας, η οποία ξεκίνησε εδώ και 4 μήνες. Στόχος μας είναι η εξάλειψη της πορνείας με ποινικοποίηση των πελατών αφού αναγνωριστεί ότι η πορνεία είναι βία κατά των γυνακών και σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών. Και η τυχόν νέα νομοθέτηση να εμφορείται από αυτό το σκεπτικό.
►Συνεχίζουμε επισκέψεις στις φυλακές Θήβας και θα ενεργήσουμε με τις συνεργάτιδές μας από την Πανελλαδική Δικτύωση για την Αυτοάμυνα για την επόμενη ημέρα των δύο γυναικών τις οποίες στηρίζουμε και βγαίνουν σύντομα. Τη χρονιά που πέρασε οι επισκέψεις περιορίστηκαν λόγω του Κόβιντ-19 γιατί δεν δίνονταν άδειες.
► Συνεχίζουμε επισκέψεις για αλλοδαπές κρατούμενες στην Αμυγδαλέζα πλέον, όπου έχουν μεταφερθεί εδώ και δύο μήνες. Σημειώνουμε ότι η τελευταία μετακίνηση έγινε κατόπιν καταγγελιών μας για κακοποίηση κάποιων κρατουμένων και για απόπειρα βιασμού εναντίον μιας από αυτές.
► Απαιτείται ενασχόληση με το θέμα των μονογονεϊκών οικογενειών, η οποία δεν προχώρησε πέρυσι.
► Διοργάνωση καλοκαιρινής κατασκήνωσης σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις.
► Συνεχίζουμε συνεργασία με οργανώσεις για να αναδείξουμε την ανάγκη νόμου για να μην τιμωρείται η αυτοάμυνα σε έμφυλη βία, αλλά και για τις αρνητικές τροποποιήσεις που έγιναν κατά την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα, π.χ. αποποινικοποίηση εκμετάλλευση πόρνης.
► Ανακινούμε σε κάθε ευκαιρία το θέμα της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης για θύματα έμφυλης βίας καθώς και όλα τα άλλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες όταν πρέπει να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.
►25 Νοέμβρη ετοιμάζουμε εκδηλώσεις για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις, μεταξύ αυτών την Συνέλευση 8ης Μάρτη. Εμβαθύνοντας στις αιτίες αλλά και τα μέσα αναπαραγωγής της κουλτούρας της βίας και των βιασμών. Συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με τα θέματα βίας και βιασμών, κάθε μέρα του χρόνου.
►25 Νοέμβρη δημιουργία δύο βίντεο τα οποία έχει αναλάβει ένα μέλος του Μωβ, για την υπόθεση της αυτοάμυνας, για δύο γυναίκες, για να βοηθήσουμε τον αγώνα για τροποποίηση του νόμου.
► Πίττα-γιορτή του Μωβ για Χριστούγεννα ή πρωτοχρονιά. Επίσης πίττα-γιορτή για κρατούμενες αλλοδαπές στην Αμυγδαλέζα, με προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας όπως κάθε χρόνο.
► Αποκριάτικο πάρτι σε ισόγεια αίθουσα (εάν οι υγειονομικές συνθήκες και οι νόμοι το επιτρέψουν).
► 8 Μάρτη εκδηλώσεις διάφορες σε ανοιχτούς χώρους και συνέχιση της δράσης για γυναικείας απεργίες, όπως τις δύο προηγούμενες χρονιές.
► Διοργάνωση ομιλιών για αναλύσεις πάνω σε σημαντικά θέματα, μεταξύ αυτών η πορνεία, η συνεπιμέλεια, η παρένθετη μητρότητα και η βιοηθική.
► Σύστασης ομάδας, για τη συνεπιμέλεια με επεξεργασία θέσεων και επιχειρημάτων, όπου θα συμμετέχει τουλάχιστον μία νομικός και αν είναι δυνατόν μία ψυχολόγος, όπως επίσης κάποιες γυναίκες που μας έχουν πλησιάσει πάνω στο θέμα. Έκδοση τεκμηριωμένης άποψης του ΔΣ. για τη συνεπιμέλεια και συνεργασία με άλλες οργανώσεις για την αποτροπή του προετοιμαζόμενου νόμου.
► Επισκέψεις σε γυναίκες-πρόσφυγες με διοργάνωση συζητήσεων ενημερωτικού χαρακτήρα.
► Προβολή ταινιών με διάφορα θέματα φεμινιστικού ενδιαφέροντος, από Ελλάδα και διεθνώς.
► Δημιουργία ενδιαφέροντος και εκδηλώσεων με θέμα τον οικοφεμινισμό. Να γίνει σύνδεση του φεμινισμού με την οικολογία.
► Συμμετοχή σε αντιρατσιστικά φεστιβάλ καλοκαίρι και φθινόπωρο με ομιλίες αλλά και αυτο-οργανωμένες εκδηλώσεις όπου μπορούμε. Δεν γνωρίζουμε αν αυτά θα γίνουν λόγω των συνθηκών.
► Συνεχίζουμε τις προσπάθειες να βρούμε βοηθούς στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, κυρίως με απεύθυνση σε Πανεπιστήμια, αλλά και για εθελόντρια, αν βρούμε.
►Συνεχίζουμε ομάδες εργασίας για διάφορα θέματα, ήδη υπάρχει μια για τις γυναικοκτονίες και χρειάζεται μια για το Σπίτι των Γυναικών. Συνεχίζουμε προσπάθειες για απόκτηση χώρου του Μωβ και για να δημιουργήσουμε Το Σπίτι των Γυναικών, πιθανότατα με άλλες οργανώσεις. Ήδη απευθυνθήκαμε στον Δήμαρχο Αθηναίων αλλά δεν έχουμε θετική ή αρνητική απάντηση.
► Έχουμε δημιουργήσει ομάδα προετοιμασίας ιστορικών περιπάτων φεμινιστικού ενδιαφέροντος. Αναμένεται η πραγματοποίηση των περιπάτων, που δεν εμποδίζεται από τα μέτρα λόγω του είδους των εκδηλώσεων αυτών.
► Συνεργαζόμαστε με Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών της Αφρικής και άλλες γυναικείες μεταναστευτικές ομάδες, για τα θέματά τους (χαρτιά, νομιμοποίηση, ένσημα, υπηκοότητα).
► Για όλα τα θέματα νομοθεσίας, ανταποκρινόμαστε στις προσκλήσεις των θεσμών και υποβάλουμε κατά το δυνατόν τις προτάσεις μας.
► Θα συνεχίσουμε να έχουμε εγρήγορση στις διαβουλεύσεις για νόμους και θα υποβάλουμε τα δικά μας αιτήματα όποτε υπάρχουν νομοθετικές πρωτοβουλίες.
► Θα ζητήσουμε συνάντηση με την Επιτροπή Βιοηθικής για το θέμα της Παρένθετης Μητρότητας. Αυτό παραμένει αναγκαίο, παρά την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε λόγω της υγειονομικής κρίσης. Θα κάνουμε προβολή του σχετικού ντοκιμαντέρ για την παρένθετη μητρότητα με συζήτηση μετά το τέλος.
► Να δούμε το θέμα του δημόσιου χώρου και της σεξιστικής παρενόχλησης σε αυτόν και να κάνουμε κάποιες ενέργειες
► Συνεχίζουμε τις διαμαρτυρίες, δημόσιες, με πανό ή με συλλογή υπογραφών, για εκπομπές που εξευτελίζουν τις γυναίκες στην τηλεόραση, όπως το Next Top Model και My style Rocks και το καινούριο και πανάθλιο Bachelor. Eπίσης για διαφημίσεις σεξιστικές. Ήδη είχαμε επιτυχίες με τις καταγγελίες μας στο ΕΣΡ. Συνεχίζουμε προσπάθειες για δημιουργία εκπομπής γυναικείων δικαιωμάτων στην δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Οι προσπάθειές μας με την ΕΡΤ σταμάτησαν λόγω των εξελίξεων, αλλά θα τις τις ξαναρχίσουμε.
► Θα καλέσουμε την εκπρόσωπο της φεμινιστικής οργάνωσης ANTOIR από την Παλαιστίνη για εκδήλωση στην Αθήνα.
►Αναφέρθηκε από μέλος του Δ.Σ. ότι απαιτείται προσπάθεια διασφάλισης της δημοκρατικής λειτουργίας της οργάνωσης, με συγκεκριμένη πρόταση οργανωτικής λειτουργίας όπου θα αποκλείονται από μέλη γυναίκες που έχουν κάποια υψηλή κρατική θέση ή θεσμική θέση (π.χ. βουλεύτριες, δήμαρχοι κ.λπ.), σύμφωνα με το αρνητικό παράδειγμα του Νοεμβρίου 2019. Θα υποβληθεί συγκεκριμένη πρόταση για την επόμενη συνέλευση ώστε να αποφασιστεί σχετικός κανονισμός, ή να γίνει τροποποίηση καταστατικού.
► Έγινε πρόταση από Ιταλίδα συντρόφισσα για προοπτική χρηματοδότησης από ένα φεμινιστικό trust με σκοπό την αλληλεγγύη σε γυναίκες που βρίσκονται σε ανάγκη με διάφορους τρόπους. Αποφασίσαμε να ζητήσουμε γραπτή την πρόταση, και θα αποφασίσουμε σε επόμενη έκτακτη συνέλευση του Μωβ, χωρίς να χάσουμε χρόνο.
► Αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό κίνημα : Συνεχίζουμε συμμετοχή μας, η καταδίκη της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης δεν είναι το τέρμα αλλά ένας σημαντικός σταθμός στο κίνημα.
► Συμμετοχή σε εκδηλώσεις ενάντια στις διατλαντικές συμφωνίες ΤΤΙP – TISA-CETA – συμμετέχουμε στην επιτροπή η οποία είναι αδρανής προς το παρόν, εδώ και αρκετόν καιρό.
► Συνεχίζουμε συμμετοχή στην καμπάνια για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, η οποία προχωρά, με τις γνωστές δυσκολίες.
► Προβουλία για ανακοίνωση υπέρ της ειρήνης στη Μεσόγειο, κατά της αύξησης των εξοπλισμών, κατά των γεωτρήσεων για ανεύρεση πετρελαίου, και υπέρ των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, με γυναίκες από Ελλάδα, Τουρκία και τις δύο κοινότητες της Κύπρου, με τίτλο. “Όχι στον πόλεμο, όχι στις στρατιωτικές
δαπάνες”, “Κρατήστε τα ορυκτά καύσιμα μέσα στο έδαφος”.
► Συμμετοχή σε όποιες εκδηλώσεις ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων.
► Προσπαθούμε για εγγραφή νέων μελών, ιδίως νέων γυναικών, και οργάνωση εκδηλώσεων σε Πανεπιστήμια. Επίσης, κάνουμε προσπάθεια εξεύρεσης πόρων, είτε από δωρεές είτε από εκδηλώσεις-δραστηριότητες.

Από τη δίκη για ομαδικό βιασμό στην Κω, όπου η συμμετοχή του Μωβ και η οικονοική στήριξη για τα έξοδα ήταν σημαντική.

Ηλεκτρονική εφημερίδα

Παρουσιάστηκε από το μέλος της συντακτικής ομάδας Αλεξία Τσούνη. Η συντακτική ομάδα παραμένει τριμελής, ενώ υπάρχουν πολλές προσφορές από άλλες φίλες, όπως φαίνεται και από τις υπογραφές των δημοσιευμάτων. Η απήχηση του Μωβ είναι αρκετά διαδεδομένη, ενώ χρειάζονται ενέργειες για να αυξηθεί.

Απαιτείται να βρούμε καινούρια βοηθό φοιτήτρια για πρακτική άσκηση, αλλιώς η δουλειά πέφτει στα παλιότερα μέλη και είναι πολλή. Θα προσπαθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Έγινε πρόταση για δημιουργία λογαριασμού στο Ίνσταγκραμ και για αναβίωση του τουίτερ που έχουμε αφήσει ανενεργό εδώ και χρόνια. Αποφασίστηκε και ανέλαβε να το κάνει νεαρή φίλη του Μωβ που γνωρίζει καλά από αυτά τα μέσα.

Με την ανανέωση αυτή, υπάρχει η ελπίδα για αύξηση της απήχησης του Μωβ ως ιστοσελίδας και σελίδας στο fb.