4η απόπειρα αυτοκτονίας κρατούμενης στην Αμυγδαλέζα

Άλλη μια κρατούμενη στην Αμυγδαλέζα, η 4η κατά σειρά, έκανε χτες, Δευτέρα 2/11/2020, απόπειρα αυτοκτονίας και νοσηλεύεται έκτοτε στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας “Θριάσιο”, λίγες μόνο μέρες μετά και την 3η απόπειρα αυτοκτονίας. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να δοθεί επιτέλους λύση στο μαρτύριο των γυναικών αυτών;

Δυστυχώς επιβεβαιώνονται τραγικά για άλλη μια φορά όσα διαπιστώνουμε από τις επισκέψεις μας και από την συνεχή επικοινωνία μας με τις κρατούμενες, όπως τα καταγγείλαμε στο προηγούμενο δημοσίευμα του Μωβ στις 29/10/2020: Σε απόγνωση οι κρατούμενες στην Αμυγδαλέζα: η μία απόπειρα αυτοκτονίας μετά την άλλη, όπου γράφαμε: “Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η απόγνωση των κρατουμένων αυξάνεται επικίνδυνα λόγω των αδιεξόδων που αντιμετωπίζουν στο ισχύον απάνθρωπο σύστημα της διοικητικής κράτησης. Είναι ενδεικτικό ότι τρεις κρατούμενες έκαναν την τελευταία εβδομάδα απόπειρα αυτοκτονίας, μην αντέχοντας άλλο την κατάσταση αυτή. Τις στηρίζουμε σε διάφορα επίπεδα όσο μπορούμε, και δημοσιεύουμε εδώ τις τραγικές υποθέσεις τους, καταγγέλοντας την ολιγωρία των αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών”.

Η νέα απόπειρα αυτοκτονίας έγινε από μια νεαρή Κονγκολέζα, η οποία βιάστηκε από Έλληνα υπήκοο στη Χίο το προηγούμενο καλοκαίρι, και την υπόθεση της οποίας είχαμε δημοσιεύσει στις 14/08/2020 στο δημοσίευμά μας με τίτλο: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟ ΑΠΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ, όπου γράφαμε: “Η νεαρή πρόσφυγας, η οποία έμενε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο, περπατούσε στο δρόμο όταν ο άντρας προσφέρθηκε να την πάει στον προορισμό της με το αυτοκίνητό του. Αντ’ αυτού την οδήγησε σε ερημική τοποθεσία όπου και την βίασε, αφού πρώτα την χτύπησε διότι αντιστεκόταν, και στη συνέχεια την εγκατέλειψε. Η γυναίκα κατάφερε αργότερα να φτάσει στην πόλη της Χίου, με την βοήθεια μιας Ελληνίδας, και να καταγγείλει τον βιασμό της στην αστυνομία, στην οποία επίσης έδωσε τα στοιχεία του αυτοκινήτου. Στη συνέχεια η γυναίκα πήγε επανειλημμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου, καταρχάς στα επείγοντα με αιμορραγία και μετέπειτα σε προγραμματισμένα ραντεβού (έχουμε στη διάθεσή μας τα σχετικά έγγραφα) και τελικά έφυγε από το νησί μην αντέχοντας άλλο τον φόβο και το τραύμα. Το τραγικό είναι ότι αυτή τη στιγμή κρατείται στην Αμυγδαλέζα για να επιστραφεί στο νησί λόγω απόφασης περιορισμού κυκλοφορίας εντός της Χίου!”

Είχαμε τότε ενημερώσει την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία ανταποκρίθηκε αμέσως και παρέπεμψε την υπόθεση στο ΕΣΠ για νομική υποστήριξη, κι ευχαριστούμε αντίστοιχα την κα Τατιάνα Παπαναστασίου και την δικηγόρο κα Μαρία-Λουίζα Καραγιαννοπούλου. Το Μωβ στηρίζει την κρατούμενη όλο αυτό το διάστημα κι έχει υποβάλει αναφορές για την υπόθεσή της καθώς και υπεύθυνη δήλωση φιλοξενίας.

Στο πρόσφατο δημοσίευμα του Μωβ στις 29/10/2020: Σε απόγνωση οι κρατούμενες στην Αμυγδαλέζα: η μία απόπειρα αυτοκτονίας μετά την άλλη, τονίζαμε για την υπόθεση αυτή ότι: “Είναι σκανδαλώδες ότι έχει απορριφθεί και το αίτημα άρσης του γεωγραφικού περιορισμού από το ΚΥΤ Χίου, και οι αντιρρήσεις κατά της κράτησής της από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, που σημαίνει πρακτικά ότι πρέπει να γυρίσει εκεί όπου βιάστηκε, και ενώ ο δράστης δεν έχει συλληφθεί καν. Εν τω μεταξύ η γυναίκα έκτοτε βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση και υποφέρει από γυναικολογικά προβλήματα. Και προφανώς όλα αυτά όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά αντιθέτως επιδεινώνονται σε συνθήκες κράτησης.”

Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται τόσο σε δικαστικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο και ελπίζουμε άμεσα να έχουμε αποτελέσματα.

Εν κατακλείδι επαναλαμβάνουμε ότι γενικά διαπιστώνουμε και καταγγέλουμε ότι σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση των υποθέσεων από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, ειδικά μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα η κράτηση των γυναικών να παρατείνεται ακόμα περισσότερο χωρίς δική τους ευθύνη. Καθυστερούν τόσο οι διαδικασίες ασύλου για τις αιτούσες άσυλο, όσο και οι διαδικασίες επιστροφής για τις γυναίκες που επιθυμούν την επιστροφή τους στην χώρα τους.