Η καραντίνα και οι φόβοι για αύξηση ενδοοικογενειακής-έμφυλης βίας

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

H καραντίνα είναι πάλι εδώ, και για τρεις εβδομάδες. Πιθανώς να είχε αποφευχθεί αυτή η ανάγκη δεύτερης καραντίνας, αν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης του ιού, όπως έχουμε γράψει και στο Μωβ, όπως ενίσχυση του Δημόσιου Συστηματος Υγείας, ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, μείωση του αριθμού μαθητών-μαθητριών ανά τάξη στα σχολεία, δραστικά μέτρα σε χώρους εργασίας.

Δυστυχώς με τα σημερινά δεδομένα οι ειδικοί εκτιμούν ότι η δεύτερη καραντίνα είναι απαραίτητη και πρέπει να είναι αυστηρή.

Τα μηνύματα sms που μπορούμε να στέλνουμε για τις όποιες βασικές ανάγκες, όπως φαίνεται πιο κάτω,  δεν περιλαμβάνουν το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, όπως είχε ορισθεί στην αρχή της συζήτησης για τη δεύτερη καραντίνα, όπου αναφερόταν ένας αριθμός που έλεγε “για λήψη βοήθειας”. Και οι ειδικοί και όλη η κοινωνία γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες που υφίστανται αυξημένη βία κατά τη διάρκεια της καραντίνας, και κάποιες από αυτές θα τολμήσουν να ζητήσουν βοήθεια. Ποιον αριθμό sms θα χρησιμοποιήσουν για να στείλουν μήνυμα ώστε να βγουν έξω, πολλές φορές για να σώσουν τη ζωή τους,  και να μην κινδυνεύουν να πληρώσουν ένα πρόστιμο για “άσκοπη μετακίνηση”; Πώς θα φύγουν από ένα κακοποιητικό περιβάλλον για να πάνε σε συγγενικό ή φιλικό σπίτι ή στην αστυνομία;

Ζητούμε επιτακτικά να υπάρξει ένας τέτοιος αριθμός, ή να συμπληρωθεί ο αριθμός 4 που λέει για παροχή βοήθειας, με “τη λήψη βοήθειας”.

Επίσης, έχουμε ενημερωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων θα έχει ειδικό πρόγραμμα για φιλοξενία γυναικών θυμάτων βίας στη διάρκεια της καραντίνας, κατά τα πρότυπα του προγράμματος του Μαρτίου. Αναμένουμε την ανακοίνωση την οποία και θα δημοσιεύσουμε.

Στο μεταξύ επαναλαμβάνουμε ότι σε περίπτωση ανάγκης πρέπει οι γυναίκες να απευθύνονται στη γραμμή sos 15900, η οποία θα λειτουργεί κανονικά όπως ενημερωθήκαμε, χωρίς χρέωση, αλλά και να στείλουν sms στην αστυνομία, στο 100.

Επίσης αναδημοσιεύουμε το αφισάκι που είχαμε κολλήσει σε φαρμακεία, σούπερ μάρκετ για την πλατιά ενημέρωση των γυναικών. Θα το ανατυπώσουμε και θα το κολλήσουμε ξανά σε χώρους. Καλούμε ακόμα τις αναγνώστριες του Μωβ να βάλουν ένα πανό στο μπαλκόνι τους με το οποίο θα ενημερώνουν για τη δυνατότητα απεύθυνσης για τις γυναίκες που υφίστανται βία. Αυτό κάναμε τον Μάρτη Απρίλη, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες.

Οι αριθμοί για τις μετακινήσεις, όπως δημοσιεύονται:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
    2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
    3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
    4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανήλικων μαθητών από/προς το σχολείο.
    5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
    6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.