Kamala Harris: Η αντιπρόεδρος των Η.Π.Α που γράφει ιστορία

Γράφει η Μελίνα Κασιανίδου

Στα 244 χρόνια της αμερικανικής πολιτικής, η Kamala Harris προσθέτει ακόμα μία «πρωτιά» στην ιστορική πολιτική της βιογραφία, υπηρετώντας ένα από τα δύο υψηλότερα αξιώματα των Η.Π.Α. την αντιπροεδρία.

Η Kamala Harris έχει καταρρίψει τους κανόνες της ανδροκρατικής «λευκής» παράδοσης των δημόσιων αξιωμάτων μόλις στα 56 της χρόνια. To 2011 έγινε η πρώτη έγχρωμη γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, το 2016 έγινε η δεύτερη έγχρωμη γυναίκα στην ιστορία που υπηρέτησε στην Γερουσία, το 2017 η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, ενώ στις 7 Νοεμβρίου του 2020 πέτυχε μία τριπλή ιστορική στιγμή με την νίκη της στις εκλογές. Χάρη στην εκλογή της, η Kamala έγινε η πρώτη γυναίκα, η πρώτη γυναίκα χρώματος, η πρώτη γυναίκα ινδικής και τζαμαϊκανής καταγωγής που θα αναλάβει την θέση της αντιπροεδρίας.

Η πολιτική της καριέρα έχει ανατρέψει πολλά από τα φυλετικά και έμφυλα στερεότυπα με τα οποία ήρθε η ίδια αντιμέτωπη και υπήρξαν από τα σημαντικότερα εμπόδια στην πορεία της. Η Kamala γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1964 στο Oakland της Καλιφόρνια. Η μητέρα της είναι ερευνήτρια για την θεραπεία του καρκίνου του μαστού, ινδικής καταγωγής και ο πατέρας της έγχρωμος, οικονομολόγος, τζαμαϊκανής καταγωγής. Η μητέρα της μπόρεσε να φτάσει στην Καλιφόρνια από την Ινδία μόλις το 1958, σε ηλικία 19 ετών, πριν την ψήφιση του νόμου το 1965 για την μετανάστευση και το ζήτημα των εθνοτήτων. Ο σχετικός νόμος, που ουσιαστικά ήταν διεκδίκηση του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων, στο οποίο συμμετείχαν και οι δύο γονείς της Kamala, προέβλεπε την εξάλειψη των εθνικών και εθνοτικών ποσοστώσεων επιτρέποντας έτσι και την μετανάστευση από περισσότερες χώρες όπως ήταν και η Ινδία.

People celebrate outside the Pennsylvania Convention Center, Saturday, Nov. 7, 2020, in Philadelphia, after Democrat Joe Biden defeated President Donald Trump to become 46th president of the United States. (AP Photo/Rebecca Blackwell)

Το ότι είναι κόρη μεταναστών έγινε το πρόσχημα για να αμφισβητηθεί η αμερικανότητά της, όπως είχε γίνει και με τον Μπαράκ Ομπάμα. Άρχισαν να διαρρέουν οι ρατσιστικές θεωρίες που προωθήθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, γνωστές ως «birther» αλλά δημιουργήθηκε και το ερώτημα για την συνταγματική ακαταλληλότητά της για την θέση του προέδρου από την στιγμή που οι γονείς της είναι μετανάστες. Ερώτημα φυσικά που έχει αδιαμφισβήτητη απάντηση αφού η Kamala είναι γεννημένη Αμερικανίδα πολίτης.

Ο ακτιβισμός και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν όλες τις πτυχές των δράσεών της και αποτελούν κληροδοτημένες ευαισθητοποιήσεις. Ήδη, από την παιδική της ηλικία συμμετείχε σε πορείες πολιτικών δικαιωμάτων κοντά στους προοδευτικούς και ακτιβιστές γονείς της κατά την δεκαετία του 1960-1970. Κατά τη φοίτησή της στο Πανεπιστήμιο Howard, ένα ιστορικά «μαύρο» πανεπιστήμιο στην Ουάσιγκτον, συμμετείχε τον Νοέμβριο του 1982 στη διαμαρτυρία κατά του απαρτχάιντ. Ενώ, κινητοποιήθηκε συγκεντρώνοντας ακτιβιστές στους δρόμους για την διαμαρτυρία κατά της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, καταδικάζοντας την αστυνομική βία και τον φυλετικό ρατσισμό.

Όσον αφορά την ιδεολογική της τοποθέτηση, σύμφωνα με στοιχεία των New York Times, κατά τη θητεία της στην εισαγγελία αυτοπροσδιοριζόταν ως προοδευτική εισαγγελέας. Η βοήθεια που προσέφερε σε ανθρώπους που κινδύνευαν από την κατάσχεση των σπιτιών τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η αύξηση του συνολικού ποσοστού καταδικών για κακοποίηση καθώς και οι ομιλίες της κατά της αστυνομικής βίας, την οδήγησαν προς αυτόν τον αυτοπροσδιορισμό.

Γενικά, η πολιτική που ακολούθησε έως και τώρα, δεν αναφερόταν σε οικονομικούς στόχους αλλά κυρίως επικεντρωνόταν στην δικαίωση και υπεράσπιση των περιθωριοποιημένων και μειονοτικών κοινωνικών ομάδων των Η.Π.Α όπως οι γυναίκες, οι έγχρωμοι και τα κατώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα. Σε θέματα κοινωνικής πολιτικής είναι αρκετά αναμενόμενο να στρέψει το κόμμα των Δημοκρατικών προς την αριστερά.

Ενδεικτικά θέματα είναι ο φεμινισμός, τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας, η θανατική ποινή, η φυλετική ισότητα, το θέμα των εθνοτήτων και η κλιματική κρίση. Σχετικά με την θέση της στην υγειονομική περίθαλψη, στην αρχή ήταν χορηγός του Medicare for all, ενός προγράμματος που υποστηρίχθηκε από τον γερουσιαστή Bernie Sanders που προέβλεπε την εξάλειψη της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας δημιουργώντας ένα σύστημα ενιαίων πληρωμών. Στη συνέχεια όμως, τον Ιούλιο του 2019, δημιούργησε το δικό της σχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη το οποίο προωθούσε τις ιδιωτικές ασφαλίσεις.

Παρά τις πολιτικές ταλαντεύσεις που της καταλογίστηκαν, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αμφισβητηθούν οι αγώνες και το όραμά της για μία Αμερική η οποία θα είναι ένα μέρος όπου η ελευθερία είναι για όλους και όλες, ανεξάρτητα από το φύλο, το εισόδημα ή την φυλή.

Η ταυτότητα της σε συνδυασμό με το αξίωμα που πλέον κατέχει αποτελούν την αφετηρία μιας εξελικτικής εποχής, μιας εποχής αλλαγής και προόδου. Στην παρουσία και στις δράσεις της Kamala «κρύβονται» και βρίσκουν ταυτοχρόνως φωνή και δύναμη όλες οι περιθωριοποιημένες ομάδες του πληθυσμού. Κάθε γυναίκα, κάθε έγχρωμος άνθρωπος, κάθε Ασιάτης Αμερικανός και Αμερικανίδα, κάθε μετανάστης βρίσκει αντιπροσώπευση και ίσως, και μακάρι, στο μέλλον δικαίωση.

Στις 46ες εκλογές των Η.Π.Α εξασφαλίστηκαν θέσεις στο Κογκρέσο σε γυναικείες προσωπικότητες που πρωταγωνιστούν όπως η Alexandria Ocasio Cortez, η Ilhan Omar, η Rashida Tlaib και η Ayanna Pressley, ψήφισαν κατά 33% περισσότερες έγχρωμες γυναίκες από ό,τι το 2014 και εκλέχθηκαν εφτά περισσότερες σε σύγκριση με το 2019.

Όλες αυτές οι γυναίκες εκπροσωπούν τους μακραίωνους και αιματηρούς αγώνες για την ισότητα των φύλων και των φυλών, τον πόνο και τους αδικοχαμένους επαναστάτες για την εξάλειψη του ρατσισμού, για τη διεκδίκηση ενός κόσμου ελευθεριών, δικαιωμάτων και ευκαιριών για όλους τους ανθρώπους. Στην δύναμη αυτών των γυναικών βρίσκει ελπίδα κάθε νέα ζωή για το ότι η ισότητα της ανθρώπινης ύπαρξης είναι αυτονόητη και μπορεί να γίνει δεδομένη στον ατελή κόσμο του σήμερα.

Από το νέο και πρωτοποριακό πολιτικό σχήμα των Η.Π.Α η παγκόσμια κοινωνία έχει πολλές απαιτήσεις που μεγιστοποιούνται αν ληφθεί υπόψιν και η αμέσως προηγούμενη και επικίνδυνη προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Εδώ η ιστορική ομιλία της, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της.

 

“My point was; I am who I am. I’ m good with it. You might need to figure it out, but I’m fine with it.”

“While I may be the first woman in this office, I will not be the last, because every little girl watching tonight sees that this is a country of possibilities.”

(Αναφερόμενη στην μητέρα της) “Maybe she didn’t quite imagine this moment, but she believed so deeply in an America where a moment like this is possible.”

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο όρος έγχρωμος-έγχρωμη, είναι απόδοση του people of colour . Υπάρχουν κάποιες αντιπαραθέσεις για τη χρήση του, αλλά εμείς το θεωρούμε πιο δόκιμο. Όταν αναφερόμαστε σε μαύρους, μεταφράζουμε φυσικά το black.