«Η δαντέλα δεν είναι συγκατάθεση»

12/11/2020

Αλιεύει η Κατερίνα Παπαγκίκα

«Η δαντέλα δεν είναι συγκατάθεση»: Βιαστής στο Περού αθωώνεται εξαιτίας του κόκκινου εσωρούχου του θύματος

Το κόκκινο χρώμα των εσωρούχων μιας νεαρής κοπέλας, που έπεσε θύμα βιασμού χρησιμοποίησε το δικαστήριο στην πόλη Ica του Περού αθωώντας το βιαστή της με τους δικαστές να ισχυρίζονται πως «οι γυναίκες φορούν κόκκινα εσώρουχα μόνο όταν προτίθενται να κάνουν σεξ». Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις με πλήθος γυναικών να κατακλύζει τους δρόμους του Περού. Σύνθημα τους «η δαντέλα δεν είναι συγκατάθεση» διαμαρτυρόμενες για μία δικαστική απόφαση, που βασίστηκε σε στερεότυπα και έμφυλες διακρίσεις σε βάρος ενός ακόμα θύματος σεξουαλικής βίας.

 

Το δικαστήριο στην πόλη Ica του Περού αθώωσε τον κατηγορούμενο βιαστή με τους δικαστές να προφασίζονται πως το κόκκινο χρώμα των εσωρούχων του θύματος έδειχνε τη συγκατάθεση του, αφού «οι γυναίκες φορούν κόκκινα εσώρουχα μόνο όταν προτίθενται να κάνουν σεξ». Η απόφαση αυτή πυροδότησε την οργή των γυναικών προβαίνοντας σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απέναντι στη σεξιστική απόφαση των δικαστών με σύνθημα τους «μην χρησιμοποιείτε τα εσώρουχα για να δικαιολογήσετε τον βιασμό», «η δαντέλα δεν είναι συγκατάθεση».

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με το RT, ο κατηγορούμενος βιαστής αθωώθηκε με δικαστική απόφαση της 29ης Οκτωβρίου, αφού όπως ισχυρίστηκαν οι δικαστές, το θύμα δεν ήταν ντροπαλό και επιφυλακτικό. «Αυτός ο τύπος γυναικείου εσώρουχου χρησιμοποιείται συνήθως σε ειδικές περιστάσεις και οδηγούν σε στιγμές οικειότητας, γεγονός που δίνει την εντύπωση πως η γυναίκα είναι προετοιμασμένη ή πρόθυμη να προβεί σε σεξουαλική σχέση με τον κατηγορούμενο», αναγράφεται χαρακτηριστικά στην αναφορά των δικαστών.

Το νεαρό θύμα, από την άλλη, υποστήριξε πως έπεσε αναίσθητη ξυπνώντας την επόμενη μέρα γυμνή στο κρεβάτι του βιαστή με τον ίδιο να ισχυρίζεται πως οι κατηγορίες συνιστούν μία «πράξη εκδίκησης» απέναντι του.

«Η δαντέλα δεν είναι συγκατάθεση»

Η απόφαση αυτή προκάλεσε οργή στο Περού με πλήθος γυναικών να κατακλύζει τους δρόμους της πόλης Ica φορώντας κόκκινα εσώρουχα σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του ισχυρισμού του δικαστηρίου πως το κόκκινο εσώρουχο σημαίνει συγκατάθεση.

«Ακούστε, κριτές. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα εσώρουχα μου για να δικαιολογήσετε έναν βιασμό» και «η δαντέλα είναι απλώς δαντέλα, δεν είναι συγκατάθεση» ανάμεσα στα συνθήματα των γυναικών.

Σημειώνεται πως η Γενική Εισαγγελία του Περού αιτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου -μια ημέρα μετά την εν λόγω δίκη-  την ακύρωσή της απόφασης και τη διεξαγωγή μιας νέας δίκης σε διαφορετικό δικαστήριο. Η Υπηρεσία Ελέγχου της Δικαιοσύνης του Περού (OCMA), επίσης, έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τα παραπτώματα των δικαστών, ενώ αναμένεται να αποφασίσει εάν πρέπει να διεξαχθεί και πειθαρχική έρευνα.

Πηγή:https://thepressproject.gr/i-dantela-den-einai-sygkatathesi-viastis-sto-perou-athoonetai-exaitias-tou-kokkinou-esorouchou-tou-thymatos/?fbclid=IwAR1tuYTEY712yg7sf8QTjBDJ2tL7tRQ2SU11hZfi_c0xtBCDE552lwrVyq8#.X609IEpoFgI.facebook