Το Μωβ απαιτεί η Γενική Γραμματέας ΟΠΙΦ να καταδικάσει την αστυνομική τρομοκρατια

Επιστολή του Μωβ που στάληκε προς την Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2020

Κα Γενική Γραμματέα,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στις 25 Νοεμβρίου, ενώ εσείς συζητούσατε διαδικτυακά με τον Πρωθυπουργό «με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών», εμείς, λίγες γυναίκες αντιπροσωπευτικά από φεμινιστικές συλλογικότητες, τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης από τον COVID-19, με μάσκες και αποστάσεις, πραγματοποιήσαμε συμβολικές δράσεις στην πλατεία Συντάγματος και την Ερμού με συνθήματα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Ενώ στην πρόσοψη του ελληνικού κοινοβουλίου προβάλλονταν πάνω στην παλάμη μιας γυναίκας το σύνθημα «Όχι στη Βία», εμείς περικυκλωθήκαμε από πολλαπλάσιες αστυνομικές δυνάμεις, προπηλακιστήκαμε, 14 από εμάς προσαχθήκαμε στο ΑΤ Συντάγματος και Ακροπόλεως, κρατηθήκαμε επί ώρες στοιβαγμένες σε ανασφαλείς συνθήκες, και τελικά 11 συλληφθήκαμε παράνομα για υποτιθέμενη παραβίαση των περιοριστικών μέτρων, και μας επιβλήθηκαν αυθαίρετα πρόστιμα, και μάλιστα με μεταχρονολογημένη καταγραφή της ώρας ελέγχου προκειμένου να αιτιολογηθεί η παράνομη κράτησή μας και η επιβολή προστίμου.

Κι όλα αυτά σχεδόν εν κρυπτώ, καθώς οι 5 αλληλέγγυες δικηγόροι που έσπευσαν στο πλευρό μας, εμποδίστηκαν κυριολεκτικά για την παράσταση σε μια από τις κρατούμενες η οποία προπηλακίστηκε. Ενώ σε όλους τους τόνους μας είχε ανακοινωθεί ψευδέστατα ότι δεν πρόκειται για συλλήψεις – την ίδια ώρα πίσω από τις πόρτες συντασσόταν οι εκθέσεις σύλληψής μας.

Κανένας νόμιμος λόγος δεν υπάρχει για την προκλητικά απαράδεκτη αυτή αντιμετώπισή μας που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Και σε κανένα κράτος δικαίου δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, με τον ίδιο COVID και τα ίδια μέτρα προστασίας, οι γυναίκες διαδήλωσαν ανεμπόδιστα για την παγκόσμια ημέρα.

Είμαστε ήδη δύο μέρες μετά, και καμία απολύτως ενέργεια δεν είδαμε από εσάς, για όλο αυτό το όργιο κρατικού αυταρχισμού, καταστολής και παραβίασης των θεμελιωδών μας δικαιωμάτων. Σας καλούμε έστω και τώρα να πάρετε θέση δημόσια.

Εκ μέρους του Μωβ
Το Διοικητικό Συμβούλιο