Καταδίκη των συλλήψεων φεμινιστριών από τον Σύλλογο Υπαλλήλων της ΓΓΙΦ

Μετά τις συλλήψεις 11 φεμινιστριών στις 25 Νοέμβρη, εκδόθησε πλήθος ανακοινώσεων από φορείς και συλλογικότητες. Σύντομα θα ενημερώσουμε το κοινό του Μωβ σχετικά.

Ιδιαίτερα σημαντική η θέση που πήρε ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, σύμφωνα με τον τίτλο που έχει διατηρήσει παρά τη μετονομασία του κρατικού φορέα, αφού αποτελείται από υπαλλήλους που έχουν ως αντικείμενο εργασίας τους πρωτίστως την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της ΓΓΙΦ καταδικάζει απερίφραστα την αστυνομική αυθαιρεσία και τις αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις φεμινιστριών και αλληλέγγυων την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η κυβέρνηση, επιδεικνύοντας αυταρχισμό που παραπέμπει σε άλλες εποχές συγκέντρωσε πλήθος αστυνομικών για να διαλύσει τις συμβολικές δράσεις που είχαν οργανωθεί από μέλη φεμινιστικών κι εργατικών συλλογικοτήτων με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών, για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για το φαινόμενο της έμφυλης βίας, παρά το το γεγονός ότι όλες οι συμμετέχουσες τηρούσαν απολύτως τα μέτρα προστασίας, φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις.

Δεν αρκέστηκαν σε αυτό αλλά προχώρησαν σε 14 προσαγωγές φεμινιστριών και αλληλέγγυων που κράτησαν χωρίς λόγο για ώρες στα ΑΤ Συντάγματος και ΑΤ Ακροπόλεως, ακυρώνοντας τα μέτρα προστασίας που τηρούνταν μέχρι εκείνη την στιγμή, ενώ στις 11 από τις 14 περιπτώσεις οι προσαγωγές έγιναν συλλήψεις και επιβλήθηκαν αυθαίρετα πρόστιμα και μάλιστα με μεταχρονολογημένη καταγραφή της ώρας του ελέγχου προκειμένου να αιτιολογηθεί η παράνομη κράτηση τους και η επιβολή προστίμου.

Είναι τουλάχιστον ειρωνικό την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε Διαδικτυακή Συζήτηση καλώντας της γυναίκες που υφίστανται βία να σπάσουν τη σιωπή τους και να απευθυνθούν στη γραμμή 15900, στα συμβουλευτικά κέντρα και τους ξενώνες της ΓΓΟΠΙΦ, ο υπουργός προστασίας του πολίτη να επιχειρεί να πνίξει τις φωνές ενάντια στην κακοποίηση και να επιβάλει δια της αστυνομικής βίας τη σιωπηρή υποταγή.

Δε μας αρκεί η δήθεν συγγνώμη του Υπουργού και της Κυβέρνησης κι ούτε φυσικά θεωρούμε ότι ήταν ένα ατυχές περιστατικό.

Η Κυβέρνηση προωθεί σταθερά το δόγμα “νόμος και τάξη” ενάντια στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ, εκμεταλλεύεται την πανδημία για να περάσει σωρηδόν αντεργατικά μέτρα και για να καταπνίξει τις αντιδράσεις.

– Καταδικάζουμε απερίφραστα την αστυνομική αυθαιρεσία και τις αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις
– Απαιτούμε να αρθούν τα πρόστιμα και όλες οι κατηγορίες και βέβαια να ακυρωθεί η παραπομπή τους σε δίκη

Σύλλογος Υπαλλήλων ΓΓΙΦ, 29/11/20