Το Μωβ δεν πτοείται από τις αήθεις επιθέσεις

Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου

Το Μωβ, σωματείο για την υπεράσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων, τόσο σαν συλλογικότητα όσο και σαν άτομα που το απαρτίζουν, έχει από χρόνια αναδείξει την αγωνιστικότητά του, την επιμονή του και τη σταθερότητά του στον αγώνα για τη βελτίωση της ζωής των γυναικών, τόσο στη θεωρία όσο και στο δυναμικό ακτιβισμό. Άφθονα τα παλαιότερα και νεότερα πεπραγμένα του.

Στην τελευταία κοινωνική διαμάχη που αφορά στην επικείμενη αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου με το νόμο για τη συνεπιμέλεια, το Μωβ πήρε, ως όφειλε, τη θέση των γυναικών που αγωνίζονται να ξαναστήσουν όλη τη ζωή τους μετά από ένα χωρισμό, να αναθρέψουν τα παιδιά τους και να τα προστατεύσουν από τις συνέπειες ενός ταραγμένου διαζυγίου, συχνά χωρίς χρήματα, χωρίς χρόνο αλλά και υπό την απειλή βίας και ατέρμονων δικαστικών διενέξεων.

Αυτή του η φεμινιστική δράση, μαζί με πολλές άλλες γυναικείες οργανώσεις, προκάλεσε την μήνι μελών των ανδρικών ομίλων. Γίναμε δέκτριες αήθων επιθέσεων, τόσο σαν σωματείο όσο και σαν συλλογικότητα. Οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί, η έξαλλη επιθετικότητα, η αναξιοπρεπής συμπεριφορά σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο κατά των γυναικείων οργανώσεων υπήρξαν πρότυπα μισογυνισμού.

Αναρωτιόμαστε αν άνδρες καταφέρονται έτσι στη δημόσια έκφραση αντίθετης γνώμης, με αυτή την επιθετικότητα, εκφράστηκαν και εκφράζονται ακόμα ενάντια στις μητέρες των παιδιών τους, ώστε να αναγκάζονται σήμερα να απαιτήσουν την κρατική επιβολή για να μπορέσουν να εξασκήσουν το πατρικό τους καθήκον.

Το Μωβ θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται σε όλους τους τομείς, όταν εκφράζεται και με όποιους τρόπους η βία κατά των γυναικών, ενάντια στις πατριαρχικές πρακτικές.

6/12/2020