Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τις συλλήψεις φεμινιστριών

Δελτίο Τύπου της βουλεύτριας Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ειρήνης Αγαθοπούλου, για τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης, προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.Κείμενο και βίντεο:

«Ευφυολογήματα και εμμονές» κατά τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη η αύξηση της αστυνομοκρατίας και της βίας και η αναίτια σύλληψη των 11 φεμινιστριών και αλληλέγγυων στις 25 Νοέμβρη»

Αφού χαρακτήρισε «ευφυολογήματα» και «εμμονές» την καταστολή και τη βία των τελευταίων ημερών από την Αστυνομία, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου, κατά την προσφιλή του τακτική, δεν είπε κουβέντα, για το εάν η «συγγνώμη» που ζήτησε ο κ. Χρυσοχοΐδης από τις συλληφθείσες της 25ης Νοέμβρη θα σημάνει και την απόσυρση των κατηγοριών στα πρόσωπά τους. Όπως δήλωσε συγκεκριμένα η Ε. Αγαθοπούλου, «κανονικά σήμερα θα έπρεπε να ήταν εδώ ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης να απαντήσει την ερώτηση αυτή και να μην κρύβεται πίσω από τη συγγνώμη που ζήτησε στις φεμινίστριες, νομίζοντας πως ξεμπέρδεψε».

Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στις συνθήκες σύλληψης των φεμινιστριών και αλληλεγγύων, παρότι τηρούσαν όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά της πανδημίας, επεσήμανε ότι αυτή η πρακτική του εκφοβισμού και της βίαιης καταστολής συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα την 6η του Δεκέμβρη, με 374 προσαγωγές και 135 συλλήψεις, με απαγόρευση κυκλοφορίας στα Εξάρχεια, με ρίψεις κρότου λάμψης εντός πολυκατοικίας κλπ. Τόνισε δε εμφατικά τα εξής: «Οι γυναίκες που συλλάβατε είναι μερικές από αυτές που έχουν δώσει αγώνες εδώ και 10ετίες για τα δικαιώματα των γυναικών και δεν φοβούνται ούτε εσάς, ούτε τα πρόστιμα και τις κατηγορίες. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ο κατήφορος που έχετε πάρει όσον αφορά τη στέρηση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Τα ψελλίσματα και οι γενικολογίες του κ. Οικονόμου για τους λόγους σύλληψης των γυναικών και του έργου της Αστυνομίας για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, όχι μόνο δεν έπεισαν, αλλά τουναντίον επισημάνθηκε από την κ. Αγαθοπούλου ότι δεν απαντήθηκε κανένα από τα ερωτήματα που έθεσε.

Πρόσθετα, σχολίασε: «προσπαθείτε με πρόσχημα την πανδημία να φιμώσετε οποιαδήποτε φωνή προσπαθεί να αντισταθεί σε μια κοινωνία που βυθίζεται όλο και περισσότερο στην καταστολή, τη βία και τον αυταρχισμό και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετατρέπεται με γρήγορους ρυθμούς σε Υπουργείο καταστολής και περιστολής ελευθεριών. Αναρωτιόμαστε: Για την σύλληψη του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Χ. Παππά γιατί δεν έχετε δείξει μέχρι στιγμής τον ίδιο ζήλο»;

Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κ. Οικονόμου, ότι όταν έρχεται στη Βουλή έχει υποχρέωση να απαντά επί των συγκεκριμένων θεμάτων που του θέτουν οι βουλευτές. Κατανοούμε τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν έρθει με τις αντιφατικές δηλώσεις τους και την ανάγκη να μπαλώσουν τις αντιφάσεις αυτές συμψηφίζοντας καταδικαστέες πράξεις βίας, με απέλπιδες προσπάθειες λαϊκίστικης/κίτρινης επικοινωνίας. Αυτό όμως δεν περιποιεί τιμή ούτε στον θεσμικό του ρόλο, ούτε στο πρόσωπό του, εκθέτει δε την κυβέρνησή του και τον ίδιο προσωπικά.

Τέλος, επειδή ο κ. Οικονόμου δήλωσε στη δευτερολογία του ότι τα πρόστιμα στις 11 συλληφθείσες/έντες έχουν ακυρωθεί, να του επισημάνουμε ότι τα 2 από τα 11 πρόστιμα συνεχίζουν να βρίσκονται σε ισχύ. Άραγε δεν το ήξερε ή επιμελώς το απέκρυψε; Όπως και να έχει, περιμένουμε την ακύρωση και αυτών.