Η Βουλή της Αργεντινής ενέκρινε νόμο νομιμοποίησης των αμβλώσεων

11/12/20

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί τομή στο γυναικείο ζήτημα και το δικαίωμα στην οικειοθελή και ασφαλή έκτρωση, τόσο για την Αργεντινή όσο και για όλη τη Λατινική Αμερική και μένει να εγκριθεί από τη Γερουσία. Αν περάσει, η Αργεντινή θα ενταχθεί μαζί με την Ουρουγουάη και την Κούβα, στις μοναδικές χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση στη Γερουσία πριν το τέλος του έτους, και αν εγκριθεί θα επιτρέπει στις γυναίκες να κάνουν οικειοθελή έκτρωση μέχρι και τον 14ο μήνα της κύησης.

Στο Κοινοβούλιο, ο νόμος υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία 131-117 και έξι αποχές, μετά από εξαντλητική διαβούλευση που διήρκησε σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο, από την Πέμπτη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ο Αργεντινός Πρόεδρος τάχθηκε πλήρως υπέρ του νομοσχεδίου κατά τη διαδικασία συζήτησης της Ολομέλειας.

Οι διαδηλώτριες και οι ακτιβιστές υπέρ της αποποινικοποίησης της άμβλωσης, που πέρασαν όλη τη νύχτα έξω από το κτίριο της Βουλής στο Μπουένος Άιρες, αντέδρασαν με έκρηξη χαράς και ικανοποίησης στο άκουσμα της είδησης. Ωστόσο, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το κτίριο της Βουλής, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες διαδηλωτές κατά του νομοσχεδίου, φορώντας ανοιχτά μπλε χρώματα και κρατώντας την εθνική σημαία της Αργεντινής, τα νέα της υπερψήφισης αντήχησαν αρνητικά και αντιμετωπίστηκαν με σφοδρή αποδοκιμασία ακόμη και δάκρυα.

Η πάλη για μεταρρύθμιση στην Αργεντινή αποτελεί τμήμα του ευρύτερου «πράσινου ρεύματος» διεκδίκησης του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, το οποίο διαπερνά την Λατινική Αμερική, και συμβολίζεται με ένα πράσινο μαντήλι που έχει καταστεί το πλέον αναγνωρίσιμο σύμβολο του κινήματος σε όλη την ήπειρο.

Ειδικά, η απουσία της δυνατότητας στην ελεύθερη πρόσβαση στην νόμιμη άμβλωση έχει καταδικάσει εκατομμύρια έφηβες κοπέλες, μέχρι στιγμής, να προχωρούν σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και γέννες. Χαρακτηριστικό είναι ότι, μόνο στην Αργεντινή, περισσότερες από 7000 κοπέλες ηλικίας 10-14 ετών, θύματα βιασμών, γέννησαν τη διετία 2016-1018, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Δικτύου της Αργεντινής στην Πρόσβαση στην Ασφαλή Έκτρωση.

Πάντως, η έκβαση του νόμου στη Γερουσία δεν διαφαίνεται εύκολα προβλέψιμη. Δύο χρόνια πριν, στη διάρκεια της προεδρίας  του συντηρητικού Μαουρίτσιο Μάρσι, η Γερουσία καταψήφισε ένα παρόμοιο νομοσχέδιο αποποινικοποίησης των αμβλώσεων, αφού είχε πρώτα μετά βίας εγκριθεί από τη Βουλή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σε όλη τη Λατινική Αμερική, όπου είναι ισχυρή η επιρροή της Καθολικής Εκκλησίας, οι εκτρώσεις είναι ποινικά διώξιμες και αυτό δεν έχει ανατραπεί μέχρι σήμερα. Μάλιστα, πολλές γυναίκες καταλήγουν στη φυλακή, επειδή αναζήτησαν ιατρική βοήθεια μετά από αποβολή.

Συγκεκριμένα, οι εκτρώσεις είναι πλήρως απαγορευμένες στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Νικαράγουα και την Ονδούρα, ενώ το ίδιο ισχύει και σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Χιλή, με τη μόνη διαφορά να βρίσκεται στην εξαίρεση που αναγνωρίζεται αν πρόκειται για υπόθεση βιασμού ή ανάγκη διάσωσης της ζωής της εγκύου. Αντίθετα, μόνο η Κούβα και η Ουρουγουάη αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ισχνή παρουσία της Καθολικής Εκκλησίας στην κοινωνική ζωή.

Αν ο νόμος εγκριθεί στη γενέτειρα του Πάπα Φραγκίσκου, κεντρικής φυσιογνωμίας της Καθολικής Εκκλησίας και της εξουσίας της, αυτό θα σήμανε ένα ισχυρό μήνυμα σε μια ευρύτερη περιοχή που η λαϊκή απαίτηση για το δικαίωμα στην άμβλωση αυξάνεται συνεχώς.

Και μόνο ο αντίκτυπος του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για τις αμβλώσεις είναι σοβαρός για τις γυναίκες στην Αργεντινή. Μόνο το 2016 περίπου 40.000  διακομίσθηκαν σε δημόσια νοσοκομεία λόγω επιπλοκών που προέκυψαν από πλήθος παράνομων εκτρώσεων. Από αυτές, οι 6.400 προέρχονται από κοπέλες ηλικιών 10-19.

Η αρνητική εξέλιξη για το προηγούμενο νομοσχέδιο στη Βουλή το 2018, ανατροφοδότησε και ισχυροποίησε το φεμινιστικό κίνημα υπέρ των αμβλώσεων και με την δημοτικότητά του να πέφτει λόγω της διαχείρισης της πανδημίας, ο πρόεδρος Φερνάντες είναι έτοιμος να υλοποιήσει την προεκλογική υπόσχση που είχε δώσει πέρσι, να νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις.

Πηγή : https://www.efsyn.gr/kosmos/latiniki-ameriki-karaibiki/272499_i-boyli-tis-argentinis-enekrine-nomo-nomimopoiisis-ton