Σαν σήμερα η ομοφυλοφιλία αφαιρείται από τον κατάλογο ψυχικών διαταραχών στις Η.Π.Α.

Αλιεύει η Κλέα Δουμπλίδου

τις 15 Δεκεμβρίου του 1973, ο Αμερικάνικος Σύνδεσμος Ψυχιατρικής (ΑΡΑ), αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από το επίσημο διαγνωστικό εγχειρίδιο, που περιλάμβανε όλες τις ψυχικές διαταραχές. Ο ΑΡΑ είχε συμπεριλάβει την ομοφυλοφυλία ανάμεσα στις άλλες ψυχικές διαταραχές, για πρώτη φορά, το 1952.
Αμέσως μετά την κυκλοφορία του εγχειριδίου, πολλοί ειδικοί άσκησαν έντονη κριτική, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχαν αρκετά εμπειρικά και επιστημονικά δεδομένα, για να αποδείξουν έναν τέτοιο ισχυρισμό.
Βέβαια, η κοινωνία φαινόταν να συμβαδίζει με το εγχειρίδιο. Τον επόμενο χρόνο, ο Πρόερδος Αϊζενχάουερ απαγόρευσε στους ομοφυλόφιλους, να εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Η απόφαση τους χαρακτήριζε ως “επικίνδυνα στοιχεία, το ίδιο με τους αλκοολικός και τους νευρωτικούς”.
00evelyn

Η Έβελιν Χούκερ.

Αυτή η αντίληψη διατηρήθηκε μέχρι το 1956, όταν εκδόθηκε η έρευνα της ψυχολόγου Έβελιν Χούκερ “The Adjustment of the Male Overt Homosexual”. Η Χούκερ έκανε μια σειρά από ψυχολογικά τεστ, ανάμεσά τους και το τεστ Ρόρσαρχ, με τις μαύρες κηλίδες σε λευκό χαρτί, σε ομάδες ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων αντρών.

Τα αποτελέσματα των τεστ έδειχναν, ότι οι δύο ομάδες απέκλιναν ελάχιστα στις απαντήσεις τους. Η έρευνα της Χούκερ αποδείκνυε ότι, όχι μόνο δεν ήταν ψυχικά ασθενείς οι ομοφυλόφιλοι, αλλά δεν διέφεραν σχεδόν πουθενά από οποιονδήποτε άλλο άντρα.

Η έρευνα της Χούκερ επηρέασε σημαντικά την αντίληψη περί ομοφυλόφιλων κι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ορόσημα στον αγώνα τους.

Ψυχική διαταραχή είναι, όταν νιώθει άγχος, που είσαι ομοφυλόφιλος

*** 

Πηγή : https://www.o-klooun.com/time-machine/san-simera-i-omofylofilia-afaireitai-apo-ton-katalogo-psyxikon-diataraxon-stis-i-p-a?fbclid=IwAR3XbgDVd_4gQ7CtQ1nLOtODbXyZoEDjRYDvxGGCTvq5WDYejdmXoMQNja4