Κίνδυνοι για την υγεία της γυναίκας. Πράγματα που δεν αντιλαμβανόμαστε

Αλιεύει και σχολιάζει η Βέρα Σιατερλή

Ένα από τα καλά που αμιγώς κακού, μας έφερε το απαγορευτικό πρωτόκολλο του κορωναϊού, είναι ότι ενώ μπορούμε να φαινόμαστε στις εορταστικές μας κοινωνικές  συναναστροφές από τις οθόνες πολύ κομψές και περιποιημένες, τα πόδια μας δεν φαίνονται κι έτσι θα μπορούμε να φοράμε αντί για τα “βασανιστικά ψηλοτάκουνα” τις άνετες παντόφλες μας. Γενικά προτείνω να μην αγνοούμε τις συμβουλές των επαγγελματιών σε θέματα υγείας, πόσο μάλλον όταν ένας άντρας επαγγελματίας (ο συγγραφέας του άρθρου) που έχει δει όλες τις συνέπειες στο γυναικείο σώμα,  έρχεται να αμφισβητήσει τους ρόλους που η πατριαρχία θέλει να μας επιβάλει με στόχο την δική μας υγεία και ευεξία. 

Κίνδυνοι για την υγεία της γυναίκας. Πράγματα που δεν αντιλαμβανόμαστε Ποιο είναι το κόστος όμως για αυτήν την υπερεκτιμημένη “ομορφιά”;

Γράφει: Γουδέβενος Ηλ. Γιώργος – Φυσικοθεραπευτής

Γυναίκα, το ωραίο φύλο. Η μάνα, η φίλη, η εργαζόμενη, ή ερωμένη. Τόσοι πολλοί ρόλοι, τόσες υποχρεώσεις. Θέλει σε όλες να είναι άψογη, κομψή, εμφανίσιμη, εντυπωσιακή, όμορφη. Μήπως οι απαιτήσεις μιας πατριαρχικής κοινωνίας, που θέλει από τις γυναίκες να είναι πάντα άψογες, έχουν τρομακτικές συνέπειες στην υγεία;

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι από μας, όταν ακούν τη λέξη όμορφο, ίσως αμέσως σκεφτούν την εξωτερική ομορφιά, ξεχνώντας αυτή που κρύβεται πίσω από τα λόγια και την ψυχή. Χαρακτηριστικό είναι ο όρος “shopping therapy”, όπου προσπαθούν να «ομορφύνουν» αγοράζοντας αξεσουάρ για τη βελτίωση της εξωτερικής τους εμφάνισης, τη στιγμή που έχουν προσωπικές δυσκολίες.

Ας δούμε αναλυτικότερα μια σειρά αξεσουάρ και πως αυτά επηρεάζουν την υγεία:
• Σφικτοί στηθόδεσμοι. Πολλές είναι οι φορές που είτε από άγνοια ή επιτηδευμένα φοράνε μικρότερο μέγεθος στηθόδεσμο. Η μακροχρόνια  εφαρμογή πιέζει όλη την περιοχή και μπορεί να προκαλέσει νευραλγίες, ραχίτιδα και δυσκολία στην αναπνοή.
• Εσώρουχα τύπου στρινγκ, φοριούνται πλέον όλες τις ώρες και παντού. Συνεχής εφαρμογή πίεσης στον κόκκυγα – προκαλεί ευερέθιστη κοκκυγοδυνία.
• Στενά τζιν και ζώνες. Οι ζώνες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα αισθητικότητος τοπικά και στα πόδια. Τα στενά παντελόνια μπορούν σε μικρές ηλικίες να παρουσιάσουν προβλήματα ανάπτυξης της λεκάνης, οσφυοισχιαλγίες και τροχαντιρίτιδα.
• Η πολύωρη ορθοστασία αλλά και το περπάτημα με τακούνια επηρεάζει όλο το σώμα. Στα πέλματα αλλάζει σχήμα το μεγάλο δάκτυλο δημιουργώντας μια βλαισότητα (στραβώνει) (προς τα μέσα στροφή), το φορτίο όλου του σώματος μετατοπίζεται προς εμπρός στα μετατάρσια και στις αρθρώσεις των δακτύλων επηρεάζοντας την ποδική καμάρα, τα γόνατα (χονδροπάθεια της επιγονατίδας), ταυτόχρονα παρατηρείται πρόσθια κλήσης λεκάνης με ταυτόχρονη υπέρμετρη συνήθως λόρδωση της οσφυϊκής μοίρας στη σπονδυλική στήλη. Για να αντισταθμιστεί αυτή η κατάσταση παρατηρείται κύφωση του θώρακα και τέλος ευθειασμός  του αυχένα (προκαλώντας ραχιαλγίες και αυχενικό πόνο). Ας αναλογιστούμε, μετά τον συλλογισμό αυτό, αν θα ήταν αναγκαίο να αξιολογηθεί από την αρχή ο ενδυματολογικός κώδικας που έχουν αρκετές πολυεθνικές και τράπεζες.
• Όμως, πολλές είναι οι κυρίες που μετά από εξουθενωτική μέρα “πάνω” στα τακούνια επιστρέφουν εσπευσμένα σπίτι για να φορέσουν τις άνετες παντόφλες τους. Στην περίπτωση αυτή, συμβαίνουν στο σώμα τα ακριβώς τα αντίθετα απ’ ότι στα τακούνια. Η χρόνια αυτή καθημερινή εναλλαγή, δημιουργεί μία εναλλαγή συσπάσεων – χαλαρώσεων των μυϊκών ομάδων. Απώτερο αποτέλεσμα αυτού είναι η υπερκινητικότητα των αρθρώσεων, η οποία μπορεί να δημιουργήσει χρόνιες παθολογικές καταστάσεις.
• Ένα ακόμη γνώριμο σύμπτωμα των γυναικών είναι και η δίαιτες τύπου αστραπή. Πόσες φορές, συνήθως πριν την άφιξη του καλοκαιριού, δεν αποφασίζουν οι γυναίκες να αδυνατίσουν. Οι μεγάλες και γρήγορες απώλειες βάρους είτε με τον έλεγχο της διατροφής είτε μετά από χειρουργική επέμβαση, επηρεάζουν πάρα πολύ την ισορροπία και τη στάση του σώματος, προκαλούν αλλαγή του κέντρου βάρους, με έλλειψη του χρόνου προσαρμογής του σώματος στη νέα κατάσταση. Υπάρχει και συγκεκριμένη κατηγορία που ονομάζεται Οσφυαλγία μετά από απώλεια βάρους.
• Τέλος, το μεγαλύτερο και πολυτιμότερο αξεσουάρ όπου στην όψη του όλες οι γυναίκες υποκλίνονται, είναι η γυναικεία τσάντα. Απαραίτητη σε κάθε περίσταση. Πολλοί τύποι (τσάντες χειρός, αναρτώμενες, από τον ώμο, τσάντες πλάτης, νυκτός, γραφείου). Τσάντες που χωράνε από τα απολύτως απαραίτητα έως και όλο το νοικοκυριό, υπολογιστές και άλλα. Η συνεχής χρήση τσαντών μπορεί να προκαλέσει από πόνους στα δάκτυλα, μούδιασμα των χεριών, κλήση ωμοπλάτης με ταυτόχρονα στροφή του κορμού.

Να σημειωθεί ότι  τα περισσότερα αυτών δημιουργούν προβλήματα μόνο μετά από μακροχρόνια χρήση και εφαρμογή. Και όχι σε τυχόν πιθανές αιφνίδιες περιπτώσεις ολιγόωρων περιπτώσεων.

Να προσέχετε την εμφάνιση σας, όμως το σημαντικότερο να προσέχετε τον εαυτό σας. Και μην ξεχνάτε το ρητό που λέει “το ομορφότερο πράγμα που μπορείς να φορέσεις είναι το χαμόγελο σου”.

ΠΗΓΗ: ιατροnet 17-3-2017